Άγιος Φωκάς: Σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη του αγίου ιερομάρτυρα Φωκά. Ιερομάρτυρες στη χορεία των Αγίων είναι οι επίσκοποι, οι πρεσβύτεροι και οι διάκονοι, που έχουν μαρτυρική τελείωση.

Άγιος Φωκάς: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 22 Σεπτεμβρίου

Ο μαρτυρικός θάνατος όλων των ιερομαρτύρων είναι η τελευταία λειτουργία που κάνουν, προσφέροντας θυσία τον ίδιο τον εαυτό τους.

Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, στο λόγο του στους επτά Μακκαβαίους, για το διδάσκαλό τους τον Ελεάζαρο, λέγει πως με το θάνατό του «εποίησε την τελευτήν τελευταίον μυστήριον». Η μαρτυρική τελείωση των ιερομαρτύρων είναι η τελευταία τους λειτουργία.

Ο άγιος ιερομάρτυρας Φωκάς ήταν από τη Σινώπη, αρχαία και ονομαστή πόλη της Μαύρης Θάλασσας.

Οι γονείς του Πάμφιλος και Μαρία μεγάλωσαν κι ανάθρεψαν το παιδί τους σαν καλοί χριστιανοί και καλλιέργησαν μέσα του το φόβο του Θεού και την αγάπη προς τους ανθρώπους.

Γιατί πάντα αυτά τα δύο χρειάζονται σε κάθε άνθρωπο και μάλιστα στο χριστιανό. Ο άγιος Φωκάς, και πριν ακόμα να γίνη επίσκοπος κι ύστερα, ήταν προικισμένος από το Θεό με τη χάρη των θαυμάτων.

Η ίδια η διδασκαλία του ήταν ένα θαύμα, ώστε πολλούς οδήγησε στην αληθινή πίστη και στο φως της θεογνωσίας.

Αλλά κι η μαρτυρική του τελείωση αποκαλύφθηκε στον άγιο Φωκά με θαυμαστό τρόπο. Ένα περιστέρι ήλθε και κάθισε επάνω στην τιμημένη κεφαλή του επισκόπου, που φόρεσε ένα στεφάνι και του μίλησε με ανθρώπινη φωνή˙ «Σου ετοιμάσθηκε ένα γεμάτο ποτήρι και πρέπει να το πιής». Ήταν το ποτήρι του μαρτυρίου, για το οποίο έλεγε ο Ιησούς Χριστός στους Αποστόλους˙ «Το ποτήριον ο εγώ πίνω, πίεσθε…», το ποτήρι που εγώ πίνω θα το πιήτε.

Πραγματικά ο μαρτυρικός θάνατος είναι πικρό ποτήρι˙ το ήπιε ο Ιησούς Χριστός και το ήπιαν και το πίνουν όλοι οι μάρτυρες για το Χριστό και το Ευαγγέλιο.

Ο άγιος ιερομάρτυρας Φωκάς μαρτύρησε το έτος 101, όταν αυτοκράτορας στη Ρώμη ήταν ο Τραϊανός. Όταν οδηγήθηκε μπροστά στο βασιλέα, ο άγιος επίσκοπος δεν δίστασε να κηρύξη το Χριστό, γι’ αυτό και τον κρέμασαν και του ξέσκισαν το σώμα. Ύστερα τον έριξαν μέσα σε αναμμένο ασβέστη, όπου και πάλι ο άγιος ομολογούσε το Χριστό «εγηγερμένον εκ νεκρών».

Τελευταία τον έβαλαν μέσα σ’ ένα πολύ δυνατά καμένο λουτρό κι εκεί ο άγιος Φωκάς παρέδωσε το πνεύμα του στα χέρια του Θεού, ως γενναίος αγωνιστής, που έφτασε νικητής στο τέρμα του δρόμου.

Άγιος Φωκάς: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 22 Σεπτεμβρίου

Ο άγιος ιερομάρτυρας Φωκάς, όπως κι ο άγιος Νικόλαος, είναι προστάτης των ναυτικών. Πολλά θαύματα έκαμε και πολλούς που κινδύνευαν στη θάλασσα έσωσε μαζί με τα πλοία τους.

Ο Ιησούς Χριστός το λέγει στα Ευαγγέλια και δεν είναι ψέμα˙ «Ο πιστεύων εις εμέ, τα έργα ά εγώ ποιώ κακείνος ποιήσει…», όποιος πιστεύει σε μένα, τα έργα που κάνω εγώ θα τα κάμη κι αυτός.

Όπως λοιπόν ο Ιησούς Χριστός μια και δυο φορές γλύτωσε τους μαθητές του, όταν κινδύνευαν στη θάλασσα, έτσι κι ο άγιος Φωκάς, στο όνομα του Ιησού Χριστού, σώζει τους ναυτικούς που κινδυνεύουν.

Σ’ ένα λόγο στον άγιο ιερομάρτυρα Φωκά, που αποδίδεται στον άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο, διαβάζουμε τα εξής, σχετικά με την τιμή της Εκκλησίας προς τους μάρτυρες της πίστης˙ «Ώσπερ γαρ ο προς τον ήλιον βλέπων το μεν άστρον φαιδρότερον ου ποιεί, τα δε οικεία όμματα καταυγάζει˙ ούτω δη και ο μάρτυρα τιμών, εκείνον ου λαμπρότερον ποιεί, άλλ’ αυτός παρ’ εκείνου την ευλογίαν του φωτός επισπάται».

Όποιος κοιτάζει τον ήλιο δεν τον κάνει πιο φωτεινό, αλλά τα μάτια του φωτίζει˙ έτσι κι όποιος τιμά τον μάρτυρα δεν τον κάνει πιο λαμπρό, αλλά τραβάει επάνω του το φως της θείας ευλογίας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.