Ο Άγιος Φανούριος ήταν άγνωστος για την εκκλησία μας μέχρι τον 14ο αιώνα. Μια είκόνα όμως που βρέθηκε όταν χτιζόντουσαν τα τείχη της Ρόδου από τους Αγαρινούς μας έδειξε τα μαρτύριά του από τους ρωμαίους για να απαρνηθεί την Χριστιανική πίστη του.

Άγιος Φανούριος ο Μεγαλομάρτυρας: μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας στις 27 Αυγούστου

Οι Αγαρινοί έστειλαν εργάτες να πάρουν πέτρες από τα μισογκρεμισμένα σπίτια της πόλης της Ρόδου προκειμένου να ξαναχτίσουν τα τείχη που οι ίδιοι είχαν βαναυσα γκρεμίσει. Σε μια τέτοια αποστολή βρήκαν οι εργάτες ένα μισογκρεμισμένο ναό και εκί βρήκαν πολλές εικόνες που όμως είχαν χαλάσει με το χρόνο και δεν αναγνωριζόντουσαν οι άγιοι που απεικονίζοντο.

Όλοι εκτός από μία εικόνα που ήταν σε θαυμάσια κατάσταση και παρουσίαζε ένα νέο άντρα με ρωμαική στολή να κρατά στο ένα χέρι του το σταυρό και στο άλλο μια αναμμένη λαμπάδα. Ο μητροπολίτης της Ρόδου, Νείλος, έτρεξε αμέσως επί τόπου και διάβασε πολύ καθαρά το όνομα που υπήρχε στη εικόνα. ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ!

Γύρω από το πρόσωπο υπήρχαν άλλες 12 εικονίτσες που παρουσίαζαν τα 12 μαρτύρια του Αγίου Φανουρίου.
Ο μηρτοπολίτης βλέποντας την εικόνα συμπέρανε και κατάλαβε γιατί έγιναν όλα αυτά τα βασανιστήρια και αποφάνθει ότι ο Φανούριος ήταν ένας από τους μεγαλομάρτυρες της πίστης μας. Ο μητροπολίτης πήγε ο ίδιος στον Σουλτάνο ζητώντας να ανακαινήσει το ναό.
Πήρε την άδεια και έκτισε ναό στην ίδια ακριβώς θέση που βρήκε την εικόνα. Ο ναός σώζεται μέχρι σήμερα.

Ο Φανούριος λέγεται ότι ακόμα και στον θάνατο δεν ζήτησε τίποτα για τον εαυτό του. Ακόμα και την φανουρόπιττα που φτιάχνουν οι γυναίκες στην γιορτή του ή όταν ζητάνε από τον Άγιο κάτι να τους φανερώσει την μοιράζουν για την συγχώρεση της μητέρας και της αδελφής του Αγίου Φανουρίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.