Ο Άγιος Φανούριος ο Μεγαλομάρτυρας ήταν άγνωστος στον χριστιανικό κόσμο μέχρι την ανεύρεση της εικόνας του στο νησί της Ρόδου μεταξύ του 1355 και του 1369 μ.Χ.

Άγιος Φανούριος ο Μεγαλομάρτυρας: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας στις 27 Αυγούστου

Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τη ζωή του και για το πού και πότε βρήκε μαρτυρικό θάνατο. Η γνήσια εικόνα του Αγίου έφερε επιγραφή με το όνομά του και απεικόνιζε ένα νεαρό στρατιωτικό που κρατούσε σταυρό και αναμμένη λαμπάδα.

Γύρω από τον Άγιο ήταν ζωγραφισμένες δώδεκα αναπαραστάσεις των μαρτυρίων του. Μετά την εύρεση της εικόνας, ο μητροπολίτης Ρόδου Νείλος έχτισε ναό για να τιμήσει τον Φανούριο και συνέταξε την ακολουθία του.

Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 27 Αυγούστου εκάστου έτους. Ο Άγιος Φανούριος είναι πολιούχος της Ρόδου και συνδέεται με το έθιμο της Φανουρόπιτας που γίνεται την παραμονή της γιορτής του.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος δ΄. Ταχὺ προκατάλαβε.

Οὐράνιον ἐφύμνιον, ἐν γῇ τελεῖται λαμπρῶς, ἐπίγειον πανήγυριν νῦν ἑορτάζει φαιδρῶς, ἀγγέλων πολίτευμα· ἄνωθεν ὑμνῳδίαις εὐφημοῦσι τοὺς ἄθλους, κάτωθεν Ἐκκλησίᾳ τὴν οὐράνιον δόξαν· ἣν εὗρες πόνοις καὶ ἄθλοις τοῖς σοῖς Φανούριε ἔνδοξε.

Έτερον Ἀπολυτίκιον

Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Φερωνύμως ἐκλάμψας, ἐκ τῆς Ῥόδου Φανούριε, ὡς φωστὴρ ἀεὶ καταυγάζεις, Ἐκκλησίας τὸ πλήρωμα· τὴν γνῶσιν φανεροῖς γὰρ τῶν κρυπτῶν, νοσήματα διώκεις χαλεπά, καὶ παρίστασαι ταχύτατος βοηθός, τῶν πίστει ἀναβοώντων· Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ φανερώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ, μέγιστα θαύματα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.