Φανουρόπιτα με 7 υλικά: Τα μυστικά που πρέπει να ξέρετε για την πιο επιτυχημένη συνταγή της γιαγιάς που την κάνει αφράτη και νόστιμη
Έρχεται η ώρα για φανουρόπιτα καθώς πλησιάζει η γιορτή του Αγίου Φανουρίου. Η συνταγή είναι απλή και το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει, αν μάλιστα ακολουθήσετε την οδηγία για να γίνει – εκτός από νόστιμη – αφράτη.
Κάθε χρόνο στη χώρα μας οι εκκλησίες στις 27 Αυγούστου πλημμυρίζουν από φανουρόπιτες – προσφορά των πιστών που ζητάνε από τον Άγιο Φανούριο να τους «φανερώσει» κάτι που έχασαν ή κάτι που θέλουν να μάθουν.
Η φανουρόπιτα παραδοσιακά είναι ένα στεγνό κέικ που παρασκευάζεται με 7 ή 9 υλικά, κάτι που έχει «διορθωθεί» τα τελευταία χρόνια. Στην αρχική συνταγή έχουν προστεθεί μπαχάρια, ξύσμα, καρύδια και σταφίδες κατά βούληση. Αν εσείς ωστόσο επιμένετε στον παραδοσιακό αριθμό υλικών, τότε μπορείτε να αφαιρέσετε την κανέλα ή το γαρύφαλλο ή τους ξηρούς καρπούς.
Φανουρόπιτα με 7 υλικά: Τα μυστικά για συνταγή της γιαγιάς
Ό,τι και αν επιλέξετε να κάνετε πάντως, ένα μυστικό πρέπει να θυμάστε. Η φανουρόπιτα, επειδή γίνεται με λάδι και δεν περιέχει αυγά, θέλει αρκετό χτύπημα στην αρχή (το λάδι με τη ζάχαρη) για να φουσκώσει το μείγμα και να γίνει αφράτη.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
1 ποτήρι του νερού ηλιέλαιο
1 ποτήρι του νερού νερό
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 πακέτο σταφίδες (200γρ)
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γρ.)
Πασπάλισμα Φανουρόπιτας
1/3 πακέτο ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υγρά και ύστερα όλα τα στερεά υλικά (εκτός του αλευριού) σε μπολ και ανακατεύουμε πολύ πολύ καλά λέγοντας την προσευχή.
Κοσκινίζουμε και προσθέτουμε και το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να τελειώσουμε την προσεχή.
Βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 45′ περίπου (για να είμαστε σίγουροι τρυπάμε με οδοντογλυφίδα και αν βγει στεγνή τότε είναι έτοιμη η Φανουρόπιτα μας).
Όταν είναι έτοιμη αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και ύστερα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Κόβουμε σε κομμάτια την πάμε στην εκκλησία να την ευλογήσουν ή και όχι (όπως νιώθει και όπως αισθάνεται ο καθένας) και την μοιράζουμε.. Καλή επιτυχία!