Άγιος Φανούριος - Φανουρόπιτα: Ποιος δεν θυμάται την γιαγιά του να λέει «Άγιε μου Φανούριε… φανέρωσε το…» και να τάζει πίτα ή κερί στη χάρη του;

Άγιος Φανούριος – Φανουρόπιτα: Έθιμα και συνταγή

Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου οι Εκκλησίες γεμίζουν πίτες. Τις φέρνουν και τις μοιράζουν στους πιστούς οι νοικοκυρές. Είναι οι γνωστές σε όλους μας «Φανουρόπιτες». Πρόκειται για μια μίξη, λαϊκής παράδοσης, πίστης και τοπικών εθίμων που ξεκίνησε από την Ρόδο και επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν για τον τον Άγιο Φανούριο και την ζωή του είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Το μόνο γνωστό, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση τουλάχιστον, είναι πως η μητέρα του Αγίου ήταν… αμαρτωλή, οπότε σε πολλές περιοχές της χώρας μας, αρκετοί είναι αυτοί που φτιάχνουν την Φανουρόπιτα για «να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου».

Για τους απλούς ανθρώπους ο Άγιος Φανούριος υπήρξε η μορφή που πάντοτε θα βοηθούσε να βρεθούν τα χαμένα. Από γαμπρούς και νύφες μέχρι χαμένα πρόσωπα. Πολύτιμα αντικείμενα ή ακόμη και κλειδιά. Ο καθένας κατά την πίστη και την ανάγκη του ζητάει.

Σε πολλές περιοχές της ελληνικής επαρχίας ακόμη και σήμερα αυτές τις μέρες, ανύπαντρες γυναίκες πηγαίνουν στην Εκκλησία με την φτιαγμένη από τα χέρια τους Φανουρόπιτα, με ένα και μόνο αίτημα. Να «φανερωθεί» ο σύζυγος.

Η παράδοση θέλει τη φανουρόπιτα να έχει μονό αριθμό υλικών.

Υλικά

1⅓ κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 κούπα σπορέλαιο ή ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ταψί
1½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 κουτ. σουπ. κανέλα
Ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο επιπλέον για το ταψί
1 κούπα καρύδια τριμμένα
½ κουτ. γλυκ. σόδα
1 κούπα σταφίδες
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Βανίλιες (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180° C. Λαδώστε με ένα πινέλο το ταψί

Σε ένα βαθύ μπολ ρίξτε πρώτα όλα τα στερεά υλικά, το αλεύρι, την ζάχαρη, (αν θέλετε τη φανουρόπιτα λιγότερο γλυκιά μειώστε την ζάχαρη σε μία κούπα), τα καρύδια, τις σταφίδες, την κανέλα, τη σόδα και τις βανίλιες (αν θέλετε η φανουρόπιτα να έχει επί πλέον άρωμα) και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας

Συνεχίστε ρίχνοντας το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο ή το σπορέλαιο.

Μετά, απλά ανακατέψτε αργά και με φορά από κάτω προς τα επάνω τα υλικά ώσπου να φτιάξετε ένα ωραίο αφράτο μίγμα. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μίξερ και με ένα κουτάλι θα την κάνετε μια χαρά την δουλίτσα

Αδειάστε το μίγμα στο ταψί και ψήστε για 45 λεπτάκια.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.