Φανουρόπιτα: Έρχεται η ώρα για φανουρόπιτα καθώς πλησιάζει η γιορτή του Αγίου Φανουρίου. Η συνταγή είναι απλή και το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει, αν μάλιστα ακολουθήσετε την οδηγία για να γίνει - εκτός από νόστιμη - αφράτη.
Κάθε χρόνο στη χώρα μας οι εκκλησίες στις 27 Αυγούστου πλημμυρίζουν από φανουρόπιτες – προσφορά των πιστών που ζητάνε από τον Άγιο Φανούριο να τους «φανερώσει» κάτι που έχασαν ή κάτι που θέλουν να μάθουν.
Η φανουρόπιτα παραδοσιακά είναι ένα στεγνό κέικ που παρασκευάζεται με 7 ή 9 υλικά, κάτι που έχει «διορθωθεί» τα τελευταία χρόνια. Στην αρχική συνταγή έχουν προστεθεί μπαχάρια, ξύσμα, καρύδια και σταφίδες κατά βούληση. Αν εσείς ωστόσο επιμένετε στον παραδοσιακό αριθμό υλικών, τότε μπορείτε να αφαιρέσετε την κανέλα ή το γαρύφαλλο ή τους ξηρούς καρπούς.
Ό,τι και αν επιλέξετε να κάνετε πάντως, ένα πράγμα πρέπει να θυμάστε. Η φανουρόπιτα, επειδή γίνεται με λάδι και δεν περιέχει αυγά, θέλει αρκετό χτύπημα στην αρχή (το λάδι με τη ζάχαρη) για να φουσκώσει το μείγμα και να γίνει αφράτη.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ ζάχαρη
150 ml ελαιόλαδο ελαφρύ
500 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
100 γρ σταφίδες
100 γρ καρύδια χοντροσπασμένα
50 ml κονιάκ ή μπράντι
Ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
1 κουτ. σούπας κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Η εκτέλεση:
-Σε ένα μεγάλο μπολ (μπασίνα) χτυπάμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο με μίξερ ή με τον αυγογδάρτη, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
-Στο μείγμα προσθέτουμε το ξύσμα, το κονιάκ, τον χυμό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο. -Ανακατεύουμε πολύ καλά.
-Παίρνουμε μια κουταλιά αλεύρι και το προσθέτουμε στις σταφίδες και άλλη μια κουταλιά και την προσθέτουμε στα καρύδια. -Ανακατεύουμε. (Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να μην πάνε τα καρύδια και οι σταφίδες στον πάτο του ταψιού όταν θα τα προσθέσουμε στη ζύμη).
-Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι τμηματικά στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να διαλυθεί τελείως και να μην έχουμε σβόλους.
-Στο τέλος προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
-Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί που έχουμε λαδώσει -προσοχή, δεν βουτυρώνουμε!- και αλευρώσει. Αν θέλουμε, για περισσότερη ασφάλεια, στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί.
-Ανακινούμε ελαφρά το ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου στους 180 βαθμούς στο αέρα για περίπου 40 λεπτά.
-Όταν κρυώσει εντελώς η φανουρόπιτα, την κόβουμε σε κομμάτια και την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.