Όταν χάνουμε κάτι και ψάχνουμε γύρω και δεν το βρίσκουμε, ας τάξουμε μια πίτα για τη μάνα του Άι-Φανούρη.

Οι ευσεβείς άνθρωποι που τάζουν φανουρόπιτα όταν έχουν σοβαρό λόγο την πηγαίνουν στην εκκλησία για να “διαβαστεί” και μετά τη μοιράζουν.

Οι περισσότεροι τάζουν με την καρδιά τους και απλώς τη μοιράζονται με συγγενείς και φίλους, χωρίς να πάνε στην εκκλησιά.
Η φανουρόπιτα έχει 7 ή 9 υλικά, δεν περιέχει αυγά και τα βασικά είναι το λάδι, το αλεύρι και ο χυμός πορτοκαλιού.

Αν δεν έχουμε λόγου χάρη σταφίδες, δεν πειράζει, βάζουμε λίγο γαρίφαλο, φτάνει να βγει σωστός ο αριθμός των υλικών.
Το θρησκευτικό της νόημα είναι ότι η μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν πολύ αμαρτωλή και παρόλο ότι μετανόησε, ακόμα εκπληρώνει για την ψυχή της ένα τάμα, από όποιον και αν γίνεται.

Υλικά
1 ποτήρι λάδι
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα
1 ποτήρι σταφίδες μαύρες
1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ
1/2 ποτήρι σταφίδες ξανθές

Εκτέλεση
Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά (εκτός από τα καρύδια και τις σταφίδες) σε μια λεκανίτσα με το σύρμα ή στο μίξερ.

Μετά προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι.

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.

Βάζουμε στο κέντρο ένα μαχαιράκι – πρέπει να βγει στεγνό. Όταν κρυώσει, μπορούμε να πασπαλίσουμε ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.