Η εύρεση της εικόνας του Αγίου Φανουρίου το 1500 μ.Χ τον έβαλε στη ζωή των Ελλήνων. Ποιος ήταν, γιατί γιορτάζεται και η παραδοσιακή συνταγή της φανουρόπιτας.

Η 27η Αυγούστου είναι μια ημερομηνία που οι περισσότερες νοικοκυρές, ακόμα κι αν δεν ακολουθούν την παράδοση, τη γνωρίζουν. Είναι σύμφωνα με το εορτολόγιο της εκκλησίας η ημέρα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου. Η ημέρα που οι εκκλησίες κατακλύζονται από χειροποίητες πίτες και από πιστούς που ζητούν να τους φανερωθεί αυτό που θέλουν περισσότερο. Είτε πιστεύεις -πολύ ή λιγότερο- είτε δεν πιστεύεις, αποκλείεται να μην γνωρίζεις τον Άγιο Φανούριο, που ακόμα και σε μια απλή συζήτηση έχει προταθεί για να βρει κάποιος αυτό που ψάχνει, υλικό ή πρόσωπο και κάποιες φορές τον τρόπο να γίνει πραγματικότητα μια επιθυμία.

Η φανουρόπιτα

Αν και δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το πού, πότε και πώς έζησε ο Άγιος, ο λαΐκός θρύλος θέλει τη μητέρα του Αγίου να ήταν άνθρωπος που δεν βοηθούσε τους άλλους και για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Ο γιος της προσπάθησε να τη σώσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας φτιάχνουν την πίτα για «να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου».

Στην πραγματικότητα κανένας δεν μπορεί να δώσει στοιχεία για το πώς και γιατί ξεκίνησε το έθιμο της φανουρόπιτας, το οποίο περιλαμβάνει και στοιχεία της ελληνικής λαογραφίας, αφού το ότι φτιάχνεται αυστηρά με 7, 9, ή 11 υλικά το θεωρούν σημειολογικό και σχετικό με τη λαΐκή παράδοση. Πρόκειται για νηστίσιμη πίτα και προσφέρεται ως ευλογία, αφού λέγεται ότι η Φανουρόπιτα πρέπει να μοιραστεί και όχι να φαγωθεί αποκλειστικά στο σπίτι που φτιάχτηκε και από τη νοικοκυρά που την έφτιαξε.
Στην ελληνική επαρχία, ακόμα και σήμερα, οι ανύπαντρες γυναίκες πηγαίνουν στην Εκκλησία με την Φανουρόπιτα τους, έχοντας ως αίτημα να «φανερωθεί» ο σύζυγος τους.

Μια από τις πιο γνωστές συνταγές για φανουρόπιτα είναι η εξής:

Υλικά

4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι κανέλλα
1 μπέικιν
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
3/4 φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα
ελάχιστη σόδα, ξύσμα λεμονιού-πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Κτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.
Ύστερα βάζουμε : 1 φλιτζάνι σταφίδα ξανθή 1 φλιτζάνι χοντρά κομμένα καρύδιακαι βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί νούμερο 32.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ λεπτά.
Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.