Άγιος Ευλόγιος Αρχιεπίσκοπος Αλεξάνδρειας: Ο Άγιος Ευλόγιος έζησε κατὰ τους χρόνους της βασιλείας των αυτοκρατόρων Τιβερίου Α’ του Θρακὸς (578 – 582 μ.Χ.), Μαυρικίου (582 – 602 μ.Χ.) και Φωκά (602 – 610 μ.Χ.).Καταγόταν από την Συρία και διακόνησε ως Πρεσβύτερος στην Αντιόχεια και κατόπιν ηγούμενος μονής αφιερωμένης στην Θεοτόκο.Διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας(579 – 607 μ.Χ.) λίγο πριν από τον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα (609 – 620 μ.Χ.) και διήλθεν την αρχιερατική του διακονία με ευσέβεια και φόβο Θεού.

Άγιος Ευλόγιος Αρχιεπίσκοπος Αλεξάνδρειας 13 Φεβρουαρίου

Είχε γραμματείς τον Άγιο Σωφρόνιο (11 Μαρτ.) και Ιωάννη Μόσχο, ο οποίος αναφέρει ότι ο Άγιος Μάρτυς Ιουλιανός Αντινόης φανερώθηκε μία μέρα σε οπτασία στον Άγιο Ευλόγιο για να τον καλέσει να ανακαινίσει τον ερειπωμένο ναό του.

Εργάσθηκε με θέρμη υπέρ της Ορθοδόξου πίστεως και κατὰ των αιρετικών που ταλάνιζαν την Εκκλησία. Έτσι έγραψε κατ’ αυτών. Το δε 588 μ.Χ. συγκρότησε τοπικὴ Σύνοδο κατὰ των αιρετκών Σαμαρειτών.

Ήταν στενὸς φίλος του Πάπα Ρώμης Γρηγορίου Α’ (590 – 604 μ.Χ.) και συνέπραξε με αυτόν σε πολλὲς ενέργειες, οι οποίες απέβλεπαν στην καταπολέμηση των αιρετικών δοξασιών του Νεστορίου και του Ευτυχούς, κατὰ των οποίων αποφάσισαν, η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος που συνήλθε στὴν Έφεσο το 431 μ.Χ. και η Δ’ Οικουμενική Σύνοδος που συνήλθε στη Χαλκηδόνα το 451.

Οι επιστολές του Αγίου

Επίσης του έγραψε πολλές επιστολές . Σε μία από αυτές, ο πάπας αναγνώρισε ότι η αποστολική εξουσία ( Cathedra Petri ) δεν είναι τοπικό προνόμιο, αλλά συνιστάται στην κοινωνία των τριών θρόνων: Ρώμης, Αντιοχείας και Αλεξανδρείας. Ο πάπας Γρηγόριος τον εκτιμούσε σε τέτοιο βαθμό που τον χαρακτήριζε organum Dei.

Σύμφωνα με το Συναξάρι, όταν ὁ Άγιος Ευλόγιος διάβασε την περίφημη επιστολή, με την οποία ο Πάπας Λέων Α’, το έτος 449 μ.Χ., διατύπωσε ορθοδόξως τη διδασκαλία της Εκκλησιας για τις δύο φύσεις του Χριστού, τη θεία και την ανθρώπινη και την οποία είχε αποστείλει προς τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φλαβιανὸ (446 – 449 μ.Χ.), όχι μόνο την επαίνεσε και την αποδέχθηκε αλλά και διακήρυξε το περιεχόμενό της προς όλους.

Ο Θεός, λοιπόν, θέλοντας να τιμήσει και τους δύο αυτούς θεράποντες, τον Λέοντα και τον Ευλόγιο, έστειλε ένα άγγελό του στον Ευλόγιο με την μορφὴ του αρχιδιακόνου του Λέοντος, ο οποίος ευχαριστούσε τον Άγιο Ευλόγιο που αγωνίσθηκε για την εφαρμογή και τήρηση της δογματικής διδασκαλίας της επιστολής του Λέοντος.

Ο Άγιος Ευλόγιος κοιμήθηκε εν ειρήνη το έτος 607 μ.Χ. Σῴζονται επτά κεφάλαια από το δογματικὸ έργο αυτού «Περὶ τῶν δύο φύσεων τοῦ Κυρίου καὶ Θεοῦ καὶ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ», αποσπάσματα από λόγο «Περὶ Τριάδος καὶ τῆς Θείας Οἰκονομίας». Σῴζεται, επίσης,λόγος «Εἰς τὰ Βαΐα καὶ εἰς τὸν πῶλον».

Εκκλησία τον τιμά με ύμνους και εγκώμια, πολύ χαρακτηριστικά είναι τα δίστιχα αυτά, Πνεύματος Αγίου τον λειμώνα, τον λύχνον των αρετών τον διαλάμποντα, τον μιμητήν του Δεσπότου και αρνίον άκακον.

Ακολουθία του Αγίου Ευλογίου συνετάχθει υπό του Γεράσιμου Δροβιανίτου, του ασκουμένου στην σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης, η οποία βρίσκεται στα Κύπρια Μηναία. Άλλη ακολουθία στον Άγιο Ευλόγιο, συνετάχθει υπό του Ιερομονάχου Γερασίμου Ναξίου στην Σκήτη Ιβήρων (1904).

Ναός του Αγίου Ευλογίου ευρίσκεται στον Άγιο Θεόδωρο Καρπασίας, επίσης στην Πάφο στα χωριά Κοιλίνια και Μανδριά (ερείπια).

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.