Άγιος Ελευθέριος: Ιερωμένος και μάρτυρας (ιερομάρτυρας) της Χριστιανικής Εκκλησίας. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 15 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 18 Απριλίου από την Καθολική Εκκλησία. Την ημέρα που γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Ελευθερίου, η εκκλησία τιμά και τη μνήμη της μητέρα του Ανθίας, του Αγίου Κορέμονος αλλά και των δύο δημίων που τον αποκεφάλισαν και μετά και οι ίδιοι αποκεφαλίστηκαν γιατί πίστεψαν στον Χριστό.

Άγιος Ελευθέριος ο Ιερομάρτυρας: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας αύριο 15 Δεκεμβρίου

Ο Άγιος Ελευθέριος γεννήθηκε περί τον 2ο αιώνα μ. Χ. στην Ελλάδα από πλούσιους γονείς. Άλλοι θέλουν τον Άγιο Ελευθέριο να γεννιέται στη Ρώμη.
Τότε αυτοκράτορας ήταν ο Κόμμοδος και ο Σεπτίνος Σεβήρος. Ορφάνεψε από πατέρα και ανατράφηκε χριστανικά από την ευσεβέστατη μητέρα του, Ανθία που έγινε χριστιανή ακούοντας το κήρυγμα από μαθητές του Απ. Παύλου.

Η Αγία Ανθία ήθελε να επισκεφτεί τη Ρώμη, που εκεί υπήρξε το μαρτύριο των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Όταν πήγε πήρε μαζί και το νεαρό γιό της Ελευθέριο. Ο επίσκοπος Ρώμης Ανίκητος, όταν είδε τον Ελευθέριο, τον έλαβε υπό την προστασία του.

Σε ηλικία 15 ετών χειροτονήθηκε από τον επίσκοπο Ρώμης Ανίκητο, διάκονος και έπειτα από τρία χρόνια χειροτονήθηκε ιερέας. Σε ηλικία είκοσι ετών, με κοινή ψήφο κλήρου και λαού έγινε επίσκοπος Ιλλυρικού, σημερινής Αλβανίας με έδρα την Αυλώνα.

Η χειροτονία του αγίου Ελευθερίου, όπως γράφει κάποιος βιογράφος του, έγινε «κατ’ οικονομίαν» Θεού, λόγω των μεγάλων αρετών και της σοφίας του με την οποία προσείλκυε στον Χριστό τους ειδωλολάτρες.
Η φήμη της αρετής του Αγίου Ελευθερίου ήταν τόσο μεγάλη που έφτασε μέχρι τη Βρεττανία. Ο βασιλιάς της, Λούκιος,της Βρεττανίας γράφει επιστολή στον Ελευθέριο ότι επιθυμεί να γίνει Χριστιαν ο ίδιος αλλά και ο λαός του. Ο Ελευθέριος ανταποκρίθηκε, στέλνοντας δύο άνδρες, που κατήχησαν και βάπτισαν χριστιανούς τον Λούκιο με το λαό του.

Όταν ο Σεπτίμιος Σεβήρος πληροφορήθηκε την χριστιανική δράση του Ελευθερίου διέταξε την σύλληψή του. Έπειτα από πολλά βασανιστήρια ο Ελευθέριος οδηγήθηκε από τους ειδωλολάτρες στην αρένα της Ρώμης. Τα άγρια ζώα όμως δεν τον άγγιξαν, γι’ αυτό και αποκεφαλίσθηκε μαζί με την μητέρα του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.