Άγιος Ευστάθιος: Ο Άγιος Ευστάθιος είναι μάρτυρας της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Υπήρξε στρατιωτικός Ρώμη κατά τον 2ο αιώνα, όπου και παρέδωσε μαρτυρικώς της ζωή του. Η μνήμη του τιμάται στις 20 Σεπτεμβρίου.

Άγιος Ευστάθιος: Τι γιορτάζουμε στις 20 Σεπτεμβρίου

Γεννήθηκε και ανατράφηκε στη Ρώμη από εύπορη οικογένεια. Αρχικώς δεν ήταν χριστιανός, βαπτίστηκε όμως μετά από ένα θαυμαστό γεγονός με το όνομα Ευστάθιος, καθώς το πατρωνυμικό του ήταν Πλακίδας. Μαζί του βαπτίστηκε και η γυναίκα του Τατιανή, που έκτοτε ονομάστηκε Θεοπίστη, αλλά και τα παιδιά του Αγάπιος και Θεόπιστος.

Ο ίδιος ήταν στρατιωτικός με σημαντική θέση στη Ρώμη. Όταν όμως ο Τραϊανός (98-117) έμαθε την ενέργειά του αυτή, τον καθαίρεσε και τον εξόρισε μαζί με την οικογένειά του.

Στην εξορία ο Ευστάθιος έχασε σχεδόν τα πάντα υπομένοντας τις δοκιμασίες ως νέος Ιώβ, δίχως να χάσει την πίστη του

Ο Τραϊανός όμως ο οποίος θυμόταν τις ικανότητες του Ευσταθίου, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα τον επανέφερε στο στρατό, αφού προετοιμαζόταν για σημαντικές πολεμικές επιχειρήσεις. Έτσι και επανήλθε, βοηθώντας το ρωμαϊκό στρατό σε σημαντικές νίκες. Ο Ευστάθιος μάλιστα ξανααντάμωσε με την οικογένειά του.

Ο Αδριανός (117-138) όμως, που διαδέχτηκε τον Τραϊανό, επανέφερε το νόμο περί υποχρεωτικής θυσίας στα είδωλα. Ο Ευστάθιος αρνήθηκε με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε μία σειρά βασανιστηρίων, όπως και η οικογένειά του. Έτσι και θανατώθηκαν σε μέσα σε πυρακτωμένο χάλκινο βόδι, περί το 118.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.