ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ: Ο Άγιος Εφραίμ τιμάται αύριο Τετάρτη 3 Ιανουαρίου από την Εκκλησία μας. Ο Άγιος Εφραίμ γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας το έτος 1384 στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού με το κοσμικό όνομα Κωνσταντίνος Μόρφης.

Άγιος Εφραίμ Νέας Μάκρης-3 Ιανουαρίου: Σε ηλικία 14 ετών, το 1398, εγκατέλειψε μητέρα-χήρα και (7) επτά αδέλφια, ύστερα από προτροπή της ευσεβούς αυτού μητρός, προφανώς για να αποφύγει την βίαιη στρατολογία-«παιδομάζωμα», για την επάνδρωση των γενιτσαρικών σωμάτων, και προσήλθε για να μονάσει στην Ι. Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την ακμάζουσαν τότε επί του Όρους των Αμώμων της Αττικής.

Ο Άγιος Εφραίμ ασκήτεψε και μόνασε στην Ιερά Μονή επί 28 χρόνια.

Κατά το έτος 1424 οι Τούρκοι εισέβαλαν βιαίως εις την Ι.Μ. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου επί του Όρους των Αμώμων και εσφαγίασαν αγρίως τους Πατέρας της Μονής.

Ο Άγιος Εφραίμ απουσίαζε στην σπηλιά του επί του Όρους και επιστρέψας, όταν είδε τα σώματα των Πατέρων εσφαγμένα εδώ και εκεί θρήνησε γοερώς.

Τον επόμενο χρόνο την 14ην Σεπτεμβρίου 1425, εορτή πάλιν Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού επανήλθαν οι βάρβαροι Οθωμανοί και αφού βρήκαν τον Άγιο τον συνέλαβαν και τον βασάνιζαν επί 8 ½ μήνες, με μεγάλη μανία και βαρβαρότητα.

Τέλος, τον κρέμασαν ανάποδα σε παλαιό δένδρο μουριάς εντός του περιβόλου της Μονής, αφού διαπέρασαν στον ομφαλόν του χονδρόν παλαιόν ξύλον αναμμένον και αφού τον κάρφωσαν με μεγάλα σουβλερά γύφτικα καρφιά.

Η συνέχεια στο άρθρο Άγιος Εφραίμ – 3 Ιανουαρίου: Τα συνεχή θαύματα και το Μοναστήρι στη Μάκρη

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-4)
  1. Μαρία Ανωγειανακη 3 χρόνια πριν

    Χριστός Ανέστη .. Χρόνια πολλά!!Μπορείτε να μνημονεύεται Υπέρ Υγείας
    Τον δούλο του Θεού Νικόλαο σας παρακαλώ …

    ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.