Άγιος Διονύσιος ο Νέος, ο Ζακυνθινός Αρχιεπίσκοπος Αιγίνης: Γεννήθηκε το 1547 στο χωριό Αιγιαλός της Ζακύνθου, από εύπορη οικογένεια, η οποία με τη συμμετοχή της στους πολέμους των Βενετών κατά των Τούρκων απέκτησε αριστοκρατικό ιδίωμα.

Άγιος Διονύσιος ο Νέος ο Ζακυνθινός και Θαυματουργός: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας αύριο 17 Δεκεμβρίου

Ο Άγιος Διονύσιος γρήγορα διακρίθηκε στα γράμματα και την αρετή και σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη διδασκαλία του θείου λόγου, φροντίζοντας συγχρόνως να συντρέχει στην ανακούφιση των φτωχών. Κατόπιν έγινε μοναχός στη βασιλική Μονή των Στροφάδων, παίρνοντας το όνομα Δανιήλ.

Αργότερα χειροτονείται ιερέας από τον επίσκοπο Κεφαληνίας και Ζακύνθου, Θεόφιλο και το 1577 πηγαίνει στην Αθήνα για να βρει καράβι προκειμένου να ταξιδέψει στα Ιεροσόλυμα. Αλλά ο τότε Επίσκοπος Αθηνών Νικάνωρ άκουσε κάποια Κυριακή το λαμπρό του κήρυγμα και μετά από πολλές παρακλήσεις τον ανέδειξε επίσκοπο Αιγίνης.

Ο άγιος όμως ασθένησε από τους πολλούς κόπους και παραιτήθηκε. Γύρισε στη Ζάκυνθο, όπου μέχρι το 1579 ήταν προσωρινός επίσκοπος.

Μετά αποσύρθηκε στη Μονή της Θεοτόκου της Αναφωνητρίας, όπου ασκήτευε, κήρυττε και βοηθούσε τους κατοίκους του νησιού. Η οικογένεια του αγίου όμως είχε μίσος με κάποια άλλη οικογένεια του νησιού και οι συμπλοκές μεταξύ των δυο οικογενειών ήταν συχνές. Σε μια από αυτές ο αδελφός του αγίου δολοφονήθηκε.

Στην προσπάθεια του να διαφύγει, ο δολοφονός του αδερφού του αγίου αναζήτησε καταφύγιο στο μοναστήρι που βρισκόταν ο άγιος, χωρίς όμως να γνωρίζει τη συγγένεια.

Όταν ο δολοφόνος έφτασε στη Μονή, ρωτήθηκε από τον άγιο Διονύσιο, που ήταν ο ηγούμενος, γιατί ζητεί καταφύγιο.

Ο δολοφόνος απάντησε πως τον κυνηγούσαν οι Σιγούροι, ενώ μετά από διαρκείς ερωτήσεις ομολόγησε πως δολοφόνησε τον Κωνσταντίνο Σιγούρο, τον αδερφό του αγίου. Ο άγιος, παρά τη θλίψη του, όχι μόνο έκρυψε τον δολοφόνο αλλά και τον φυγάδευσε. Ο άγιος πέθανε σε βαθιά γεράματα, στις 17 Δεκεμβρίου του 1622.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Ο Άγιος Διονύσιος είναι ο προστάτης της Ζακύνθου. Είναι γνωστός και ως ο «Άγιος της Συγνώμης».

Η μνήμη του Αγίου Διονυσίου τιμάται στη Ζάκυνθο επίσημα και στις 24 Αυγούστου με την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.