Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης ήταν Αθηναίος στη καταγωγή και έζησε την περίοδο που αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Δομετιανός.

Υπήρξε μέλος της Βουλής του Αρείου Πάγου και διακρίθηκε για τη φιλοσοφική και πνευματική του κατάρτιση. Η μεταστροφή του στη χριστιανική πίστη έγινε όταν άκουσε το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου. Βαπτίστηκε χριστιανός και αργότερα χειροτονήθηκε Επίσκοπος Αθηνών.

Ο Άγιος Διονύσιος συνελήφθη στο Παρίσι, όπου κήρυττε το Λόγο του Θεού και βρήκε μαρτυρικό θάνατο δια αποκεφαλισμού. Μέρη της Κάρας του Αγίου βρίσκονται στη Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους. Η τιμία κάρα του αγίου Διονυσίου φυλάσσεται σήμερα στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου στο Άγιον Όρος, στην οποία τη δώρησε ο αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός (11ος αιώνας).

Είναι ο πολιούχος της Αθήνας και η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία στις 3 Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Στον άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη αποδόθηκαν διάφορα συγγράμματα, τα οποία η σύγχρονη έρευνα δε θεωρεί γνήσια, είναι δηλαδή ψευδεπίγραφα (έργα των οποίων ο συγγραφέας υπογράφει με το όνομα κάποιου αναγνωρισμένου προσώπου, προκειμένου να αποδώσει κύρος στα γραπτά του). Πρόκειται για τα περίφημα Μυστικά έργα: α) Περί της ουρανίου ιεραρχίας, β) Περί της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, γ) Περί θείων ονομάτων και δ) Περί μυστικής θεολογίας, καθώς και διάφορες επιστολές. Τα Μυστικά έργα, γνωστά και ως Ψευδο-διονύσια, γράφτηκαν στο τέλος του 5ου αιώνα και επηρέασαν βαθύτατα την πορεία της θεολογίας των μέσων χρόνων τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση.

Μαζί με τα έργα του ιερού Αυγουστίνου και του αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού υπήρξαν η βάση της ανανέωσης της θεολογικής κίνησης.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’. Τὸ συνάναρχον Λόγον.
Ἀγρευβεῖς τῷ τοῦ Παύλου Πάτερ κηρύγματι, ὑφηγητὴς ἀνεδείχθης τῶν ὑπὲρ νοῦν δωρεῶν, διαvoiα ὑψηλὴ καλλωπιζόμενος, τῶν γὰρ ἀΰλων οὐσιῶν, τᾶς ἀρχὰς μυαταγωγεῖς, ὡς μύστης τῶν ἀπορρήτων, καὶ τῆς σοφίας ἐκφάντωρ, Ἱερομάρτυς Διονύσιε.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.