Ο Άγιος Διομήδης γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας και σπούδασε την ιατρική επιστήμη. Η επιστημονική του γνώση δεν τον έκανε υπερήφανο, αλλά διατήρησε την ευσέβεια, στην οποία τον ανέθρεψαν οι γονείς του.

Άγιος Διομήδης: Ο Ναός του Αγίου στη Χίο που εορτάζει στις 16 Αυγούστου

Και όπως ο Κύριος, ο Ιατρός των σωμάτων και των ψυχών των ανθρώπων, «ελάλει αυτοίς περί της βασιλείας του Θεού, και τους χρείαν έχοντας θεραπείας ιάσατο», μιλούσε δηλαδή σ’ αυτούς για την βασιλεία του Θεού και γιάτρευε εκείνους που είχαν ανάγκη θεραπείας, έτσι και ο Διομήδης, μιμούμενος τον Κύριό του και Θεό του, εξασκούσε αφιλοκερδώς και φιλάνθρωπα το ιατρικό του επάγγελμα.

Συγχρόνως, όμως, με την θεραπεία των σωμάτων, ο Διομήδης κήρυττε με θέρμη στους ασθενείς και τη σωτηριώδη αλήθεια του Ευαγγελίου και βοήθησε πολλές ψυχές να οδηγηθούν στο Σωτήρα Χριστό.

Ο θείος ζήλος έφερε τον Διομήδη μέχρι τη Νίκαια της Βιθυνίας όπου εκεί, και θεράπευε ασθενείς, και την πίστη δίδασκε και καλλιεργούσε. Όταν όμως άρχισε ο διωγμός του Διοκλητιανού κατά των χριστιανών, η θεοκίνητη δραστηριότητα του Διομήδη καταγγέλθηκε στον αυτοκράτορα.

Τότε αυτός διέταξε να συλλάβουν τον Διομήδη. Άλλα πριν συλληφθεί, ο Θεός τον κάλεσε κοντά Του και οι απεσταλμένοι στρατιώτες τον βρήκαν νεκρό. Και όμως, έτσι νεκρό τον αποκεφάλισαν!

Ο Ναός του Αγίου Διομήδη

Ο Ναός του Αγίου Διομήδη είναι η μοναδική εκκλησία στην Ελλάδα αφιερωμένη στον Άγιο Διομήδη τον ιατρό (έναν εκ των Αγίων Αναργύρων)

Ιδιοκτησιακά ανήκει στο Σωματείο Υποδηματοποιών Χίου. Πρόκειται για ένα γραφικότατο και περίτεχνο Ναό με ρυθμό μονόκλιτης Βασιλικής. Είναι κτισμένος από σκλιβωμένη καφέχρωμη θυμιανούσικη πέτρα. Κτίστηκε το 1743 από την “Αδελφότητα των Μαυροπαπουτσήδων” μία από τις δύο συντεχνίες των υποδηματοποιών της Χίου.

Κατά τη διάρκεια της σφαγής της Χίου το 1822 καταστράφηκε από τους Τούρκους και αναστηλώθηκε ξανά το 1868 από την αδελφότητα Μαυροπαπουτσήδων. Το 1881 υπέστη σημαντικές ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε τη Χίο και επισκευάστηκε ξανά το 1888.

Το 1991 έγινε ανακατασκευή του Ναού και του περιβάλλοντος χώρου και πήρε τη μορφή που έχει σήμερα. Ο Ναός του Αγίου Διομήδη έχει κηρυχτεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο πολιτισμού. Πανηγυρίζει στις 16 Αυγούστου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.