Η Εκκλησία της Θεσσαλονίκης πανηγυρίζει όλως ιδιαιτέρως και καυχάται για τον Πολιούχο της Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο, με την «μυροθήκη» του να στέκεται αρωγός στην ένδοξη και πολύπαθη πόλη.

Μέσα στο λαμπρό και έντονα θρησκευτικό κλίμα της εορτής τελέστηκε το εσπέρας της Τρίτης 25 Οκτωβρίου 2022 ο λαμπρός πολυαρχιερατικός Εσπερινός του Χριστομίμητου Μεγαλομάρτυρος χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.

Συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτης Μετρών κ. Δημήτριος, Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων κ. Στέφανος, Λήμνου κ. Ιερόθεος, Λαγκαδά κ. Πλάτωνας, Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Θήρας κ. Αμφιλόχιος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, προσκεκλημένοι υπό του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

Ο Μεγαλομάρτυς Δημήτριος συνήγαγε απόψε στον περίκλυτο ιστορικό Ναό του, την Θεσσαλονίκη ολόκληρη, την πόλη του. Εδώ όπου ευρίσκεται ο τάφος του και θησαυρίζεται το μαρτυρικό και πολύαθλο σώμα του, το οποίο αποτελεί πηγή μύρου για την ορθόδοξη οικουμένη, την τιμώσα τον Άγιο!

Με τις έντονες μυρωδιές από θυμάρι, μαλλί της γριάς και φρέσκου, ψητού καλαμποκιού, αλλά και τα παιδικά παιχνίδια, τα ενδυματολογικά είδη αλλά και τα διακοσμητικά φυτά που πωλούνται στο σημείο, το πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου, που διεξάγεται στην οδό Αγνώστου Στρατιώτου, δίνει σήμερα μια διαφορετική «νότα» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Οι κάτοικοι της πόλης έχουν ανοίξει την αγκαλιά τους στο γεγονός, συρρέοντας από νωρίς πέριξ του Ναού, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη βόλτα, ή και τα ψώνια τους.

Αρκετοί πιστοί μάλιστα, σπεύδουν και στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, προκειμένου να ανάψουν ένα κεράκι, να προσκυνήσουν την εικόνα του Πολιούχου και να παρακολουθήσουν τη λειτουργία που τελείται στον Ιερό Ναό.

Σημειώνουμε ότι, έπειτα από τη λιτάνευση της εικόνας του Πολιούχου Άγιου το πρωί της Τρίτης (25/10), οι πρώτοι πάγκοι ξεκίνησαν να στήνονται στην οδό Αγνώστου Στρατιώτου που βρίσκεται έξω από τον Ιερό Ναό.

Από το μεσημέρι, όλα τα εμπορεύματα ήταν ήδη στη θέση τους και ο κόσμος ξεκίνησε να συρρέει στο σημείο.

Αυτήν την ώρα, παρά πολλοί είναι εκείνοι που επισκέπτονται το πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου, το οποίο θα κρατήσει έως και το βράδυ της Τετάρτης (26/10).

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.