Πλήθος Καλαμπακιωτών από κάθε γωνιά της πόλης συγκεντρώθηκαν απόψε στο παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου η μνήμη του οποίου τιμάται από την εκκλησία μας κάθε χρόνο στις 26 Οκτωβρίου .Με κατάνυξη και υπό τους ύμνους της ημέρας οι πιστοί λάμπρυναν με την παρουσία τους την ακολουθία του εσπερινού ψάλλοντας εν χορό το «Μέγαν εὕρατο, ἐν τοῖς κινδύνοις, σὲ ὑπέρμαχον, ἡ οἰκουμένη, Ἀθλοφόρε τὰ ἔθνη τροπούμενον. Ὡς οὖν Λυαίου καθεῖλες τὴν ἔπαρσιν, ἐν τῷ σταδίῳ θαρρύνας τὸν Νέστορα, οὕτως Ἅγιε Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος» !!!

Ανάλογες λατρευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Διάβα , στο Ψήλωμα , στον ομώνυμο οικισμό (Τσιούγκουρο) , στην Κρανιά Ασπροποτάμου , και σε μια σειρά εξωκκλήσια της περιοχής που φέρουν το όνομα του Αγίου .

Ό Άγιος μεγαλομάρτυρας Δημήτριος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έζησε κατά τους χρόνους του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού και του Τετράρχη Γαλερίου Μαξιμιανού (284-305μ.Χ), εποχή κατά την οποίαέγινε φοβερός διωγμός κατά των χριστιανών.

Ήταν επιφανέστατο μέλος της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, Δούκας της πόλης και Στρατηγός όληςτης Θεσσαλίας.

Ο Δημήτριος δε δίστασε να ομολογήσει τη χριστιανική του πίστη, παρόλο που γνώριζε τα φρικτά βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν οι χριστιανοί.

Αρχικά φυλακίστηκε σε ένα τόπο ακάθαρτο, σ” ένα παλαιό λουτρό στα υπόγεια του οποίου χύνονταν ακάθαρτα περιττώματα.

Στο βρωμερό αυτό τόπο ο άγιος παρέμεινε στερημένος τη συναναστροφή των ανθρώπων, αλλά παρηγορούμενος από το Θεό και τελικά μαρτύρησε .

Βαγγέλης Γκιάτας  – stagonnews


Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.