Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 280 - 284 μ.Χ. και από μικρός είχε ασπασθεί το χριστιανισμό. Όταν ενηλικιώθηκε κατατάχθηκε στο Ρωμαϊκό στρατό και έγινε αξιωματικός.

Άγιος Δημήτριος: Ο βίος του πιστού Χριστιανού – Εορτή 26 Οκτωβρίου

Πίστευε με τόση θέρμη, ώστε κήρυσσε με τόλμη την χριστιανική διδασκαλία, αδιαφορώντας για το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού που απαγόρευε με ποινή θανάτου την παραδοχή του χριστιανισμού από τους στρατιωτικούς. Για το λόγο αυτόν, πιάστηκε και κλείστηκε στην φυλακή.

Το 303, τότε που ο Διοκλητιανός επισκέφτηκε την Θεσσαλονίκη, οργανώθηκαν εκεί αγώνες προς τιμήν του.

Στους αγώνες αυτούς, ο γιγαντόσωμος παλαιστής Λυαίος νικήθηκε από τον νεαρό και μικρόσωμο Νέστορα. Το πράγμα αυτο, εξέπληξε τον αυτοκράτορα. Όταν όμως του ανέφεραν, πως ο Νέστορας ήταν χριστιανός και ότι αντλούσε την πίστη του από τον Δημήτριο που ήταν στη φυλακή, οργίστηκε και διέταξε την θανάτωση και των δύο.

Ο Νέστορας θανατώθηκε τότε, αμέσως, μέσα στο χώρο των αγώνων και ο Δημήτριος στη φυλακή του.

Αργότερα οι χριστιανοί, ανακήρυξαν τον Δημήτριο, άγιο και μεγαλομάρτυρα. Και επειδή κατά την παράδοση, από τον τάφο του έβγαινε μύρο, αποκλήθηκε και μυροβλύτης. Προς τιμήν του χτίστηκε τον 5ο αιώνα μεγαλοπρεπής ναός ρυθμού βασιλικής. Η μνήμη του γιορτάζεται την 26η Οκτωβρίου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.