Άγιος Δημήτριος: Από τους πιο λαοφιλείς αγίους τόσο της Ορθόδοξης όσο και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι ο μεγαλομάρτυρας Δημήτριος, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 26 Οκτωβρίου. Είναι γνωστός και ως «Μυροβλήτης», από το μύρο που αναβλύζει από τον τάφο του. Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς εγκωμίων του Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, το σώμα του αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου του, «ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο».

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλήτης-26 Οκτωβρίου: Το μαρτύριο και τα θαύματα

Ο Βίος του Αγίου

Ο Δημήτριος γεννήθηκε γύρω στο 280 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη, επί αυτοκράτορος Μαξιμιανού, και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό και έφτασε μάλιστα ως το βαθμό του χιλίαρχου, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Φύση φιλομαθής και ερευνητική, αναζητούσε το υψηλό και το αληθινό, το οποίο και βρήκε στη χριστιανική πίστη, της οποίας έγινε ένθερμος κήρυκας στη Θεσσαλονίκη. Ενίσχυε τους οικονομικά ανήμπορους συμπολίτες του, προσευχόταν στις συγκεντρώσεις στη Χαλκευτική στοά και ίδρυσε έναν κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.

Αγνοώντας το διάταγμα του Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού» και κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συνάθροισης οι ειδωλολάτρες τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν ενώπιον του αυτοκράτορα. Όταν εκείνος του ζήτησε να απαρνηθεί την πίστη του, ο Δημήτριος του απάντησε: «Τω Χριστώ μου πιστεύω μόνον». Έτσι φυλακίστηκε, πιθανότατα το 306 μ.Χ., στις υπόγειες «καμάρες» παρά του σταδίου που γειτόνευε με τα δημόσια λουτρά της πόλης.

Στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός, ο Νέστορας , ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν από τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Δημήτριος, αφού τον ευλόγησε με το σημείο του τιμίου Σταυρού, του είπε ότι και τον Λυαίο θα νικήσει και για τον Χριστό θα μαρτυρήσει. Έτσι κι έγινε. Ο Νέστορας μπήκε στο στάδιο χωρίς φόβο, ανεφώνησε «Θεὲ τοῦ Δημητρίου, βοήθει μοι» και όχι μόνο νίκησε τον Λυαίο, αλλά τον σκότωσε όπως ο Δαβίδ τον Γολιάθ στην Παλαιά Διαθήκη.

Ο θάνατος του Αγίου Δημητρίου

Οργισμένος από την ήττα του εκλεκτού του, ο αυτοκράτορας διέταξε τον αποκεφαλισμό του Νέστορα και τη θανάτωση του Δημητρίου με λογχισμούς. Ο Δημήτριος τάφηκε στον τόπο του μαρτυρίου του, όπου αργότερα χτίστηκε περίβλεπτος ναός προς τιμήν του – ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στη Βυζαντινή αυτοκρατορία.

Ο άγιος Δημήτριος υπήρξε προστάτης των στρατιωτών, των βοσκών και της γεωργίας (στην ελληνική ύπαιθρο κατά τον Μεσαίωνα) και πολιούχος αρκετών πόλεων της Ελλάδας, της Ελασσόνας, της Ναυπάκτου, της Σιάτιστας κ.ά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η πόλη στην οποία έζησε και μαρτύρησε, η γενέτειρά του Θεσσαλονίκη.

Τιμάται από την εκκλησία μας στις 26 Οκτωβρίου

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.