Οι χοροστασίες του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου επί τη Εορτή του Αγίου Δημητρίου.

Το εσπέρας της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου, στον φερώνυμο παλαιό Ιερό Ενοριακό Ναό πόλεως Μαλίων.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα: «Συγκεντρωθήκαμε, αγαπητοί μου αδελφοί, απόψε, εδώ, στον περικαλλή αυτό ναό για να τιμήσουμε και να δοξολογήσουμε το Πανάγιο Όνομα του Τριαδικού Θεού, επί τη μνήμη και τη Εορτή του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου, του μεγάλου και προσφιλούς Αγίου του καταγομένου εκ Θεσσαλονίκης.

Δεν εορτάζει μονάχα η Θεσσαλονίκη απόψε που έχει Πολιούχο και Προστάτη της τον Άγιο Δημήτριο· εορτάζει η Οικουμένη ολόκληρη. Δεν υπάρχει σημείο της μητροπολιτικής μας περιφέρειας, του νησιού μας, της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου ολόκληρου, που να μην τιμά τη μνήμη του. Δεν υπάρχει πόλη που από ευγνωμοσύνη για τις ποικίλες ευεργεσίες και τις θαυματουργικές παρεμβάσεις του Αγίου Δημητρίου, να μην έχει αφιερώσει ναό στη μνήμη του. Έτσι δείχνει ο λαός μας την αγάπη του προς τον μεγάλο στρατηλάτη».

Από την βιωτή του ενδόξου Αγίου υπεγράμμισε: «Παρά το μικρό διάστημα της επιγείου ζωής του –αφού μαρτύρησε μόλις 24 χρόνων– ο Άγιος Δημήτριος έδειξε ότι εκείνο το οποίο αξίζει περισσότερο από καθετί είναι η ψυχή του ανθρώπου –και το απέδειξε με τα έργα του, με τον τρόπο που έζησε και ετελειώθη.

Αν και μπορούσε να διεκδικήσει τα πάντα στη ζωή του, καθώς είχε φθάσει στο ανώτερο πολιτειακό και στρατιωτικό αξίωμα στην περιοχή της Μακεδονίας, εκείνος επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο που είχαν χαράξει οι ευσεβείς γονείς του, δηλαδή την πατρώα Πίστη στον αληθινό Θεό.

Όχι απλώς εφάρμοσε στη ζωή του το Θέλημα και το Λόγο του Ευαγγελίου του Θεού, αλλά έγινε απόστολος και ιεραπόστολος στην πόλη της Θεσσαλονίκης και σε ολόκληρη τη Μακεδονία, διδάσκοντάς το. Δημιούργησε την «καταφυγή», ένα σπουδαστήριο στο οποίο δίδασκε στους νέους που προέρχονταν κυρίως από τις τάξεις του στρατού, για τον Χριστό. Συνελήφθη όμως γι’ αυτό από τους απεσταλμένους του αυτοκράτορα και οδηγήθηκε στο σταυρό του μαρτυρίου».

Στην Ακολουθία παρέστη ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ιωάννης Σέγκος.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Τρίτη 26 Οκτωβρίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου, στις Ποταμιές Πεδιάδος.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο προς τους ευσεβείς χριστιανούς, επισημαίνοντας: «Το παράδειγμα της ζωής του Αγίου Δημητρίου, τα πολλά θαύματα που επετέλεσε και συνεχίζει να επιτελεί σε όλους όσοι επικαλούνται την χάρη του, οι σωστικές επεμβάσεις του προς την πόλη της Θεσσαλονίκης, απέναντι στους εχθρούς που την επιβουλεύονται, μάς διδάσκουν να παραμένουμε προσηλωμένοι στην Πίστη προς τον αληθινό Θεό, στην Ιστορία και την Παράδοση του τόπου και της οικογένειάς μας.

Γι’ αυτό θα πρέπει να θέτουμε πιο ουσιαστικούς, πιο πνευματικούς στόχους στη ζωή μας, ώστε να αναγεννηθούμε και να φθάσουμε –όσο είναι δυνατό– στην προτέρα ευπρέπεια και ωραιότητα με την οποία μας έπλασε ο Δημιουργός μας.

Όλοι ας εντείνουμε λοιπόν τις προσευχές μας προς τον μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο, προς την Παναγία μας και προς όλους τους Αγίους να μην άρουν ποτέ την χάρη, την ευλογία και την προστασία τους στον τόπο και την Πατρίδα μας».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.