Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε γύρω στο 280 μ.Χ. και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας. Κατατάχτηκε στο ρωμαϊκό στρατό πολύ νέος και στα 22 του χρόνια έγινε χιλίαρχος.

Άγιος Δημήτριος: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας στις 26 Οκτωβρίου

Έγινε Χριστιανός επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού και φυλακίστηκε το 303 μ.Χ. γιατί αρνήθηκε να απαρνηθεί την πίστη του. Θανατώθηκε επί Μαξιμιλιανού με λογχισμό μαζί με τον συγκρατούμενό του Νέστορα (ο οποίος αποκεφαλίστηκε).

Ο Δημήτριος τάφηκε στον τόπο του μαρτυρίου του. Επάνω από το σημείο του μαρτυρίου του, έχει χτιστεί η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Εκεί βρίσκεται μέχρι και σήμερα ο τάφος του που αναβλύζει μύρο. Γι’ αυτό ονομάζεται και Μυροβλήτης.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Δημήτριος θεωρείται αδερφός του Αγίου Γεωργίου. Την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου ξεκινάει η καλοκαιρινή περίοδος και οι γεωργικές εργασίες και ολοκληρώνονται την ημέρα της εορτής του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου, όπου και ξεκινά η χειμερινή περίοδος. Στις 26 Οκτωβρίου, μάλιστα, συνηθίζεται να στρώνουμε στο σπίτι τα χαλιά.
Στις εικόνες, παρουσιάζεται πάντα καβάλα σε ένα κόκκινο άλογο.

Στις 26 Οκτωβρίου 1912, απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη και για αυτό το λόγο ο Άγιος που την προστάτευσε θεωρείται πολιούχος της. Στη Θεσσαλονίκη, οι εορτασμοί την ημέρα του Αγίου Δημητρίου είναι λαμπροί και, ιδιαίτερα, η μεγαλοπρεπής Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο της πόλης.

Μετά τη θεία λειτουργία την ημέρα της γιορτής, στήνονται μεγάλα πανηγύρια και το γνωστό κλουμπάνι, δηλαδή ένα μεγάλο τραπέζι με 3 ειδών φαγητά, τα οποία έχουν φτιαχτεί όλα με προϊόντα που έχουν προσφερθεί από τους πιστούς.
Στην Κέρκυρα, την ημέρα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, ξεκινά το έθιμο κατά το οποίο οι νοικοκυρές φτιάχνουν λουκουμάδες κάθε μέρα μέχρι τη γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνος.

Πολιούχος:

Θεσσαλονίκη, Ελασσόνα, Λαγκαδάς, Ναύπακτος, Σιάτιστα, Μικρός Βάλτος Κορίνθου, Άγιος Δημήτριος Αττικής, Αυλώνας Αττικής, Χρυσούπολη, Αλμυρός, Κολινδρός, Πετρούπολη, Κερατέα

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.