Άγιος Χριστόφορος: Ο άγιος Χριστόφορος είναι ένας από τους πιο αγαπημένους αγίους της Εκκλησίας μας. Αξιώθηκε από το Θεό όχι μόνο να δει σ’ αυτή τη ζωή το Χριστό αλλά και να τον σηκώσει στους ώμους του. Εξαιτίας της μεγάλης αυτής τιμής, ονομάστηκε Χριστόφορος. Γεννήθηκε γύρω στο 200 μ.Χ. και μαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού επί της βασιλείας του ασεβή αυτοκράτορα Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.). Το πρώτο του όνομα ήταν Ρέπροβος, που σημαίνει σκυλομούρης, δηλαδή ασχημομούρης. Πήρε αυτό το όνομα επειδή στην όψη ήταν πάρα πολύ άσχημος. Είχε τόσο άγρια χαρακτηριστικά, που όταν τον έβλεπες σου έσπερνε φόβο και τρόμο στην καρδιά. Ήταν πολύ ψηλός, σωστός γίγαντας και πάρα πολύ δυνατός.

Η καταγωγή του ήταν από μια βάρβαρη φυλή ανθρωποφάγων που ζούσαν στα μέρη της Ανατολής και της Ασίας. Αλίμονο αν έπεφτες στα χέρια τους. Πρώτα σε σκότωναν και μετά με πολύ χαρά σε έκοβαν κομμάτια και με πολλή ευχαρίστηση σε έτρωγαν. Επικρατούσε ανάμεσα τους ο νόμος της ζούγκλας και του ισχυρού. Ο πιο βάρβαρος και ο πιο δυνατός ήταν και ο αρχηγός.

Βέβαια η φυλή του δεν ήταν η μοναδική στον κόσμο που ζούσε με τέτοιο άγριο και πρωτόγονο τρόπο. Τέτοιες άγριες και βάρβαρες φυλές υπήρχαν τότε πολλές παντού.

Ας μη λησμονούμε πως ακόμα και σήμερα, στον 20ο αιώνα, τέτοιες φυλές υπάρχουν σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Για τις φυλές αυτές αγωνίζονται διάφορες χριστιανικές ιεραποστολές να τις βοηθήσουν ώστε να αλλάξουν το βάρβαρο αυτό τρόπο ζωής.

Στα μέρη αυτά που κατοικούσαν οι άγριες αυτές φυλές των ανθρωποφάγων είχε φτάσει και η δύναμη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η οποία προσπαθούσε να επιβάλλει το Ρωμαϊκό δίκαιο.

Μαζί με τις Ρωμαϊκές λεγεώνες έφθασαν και πολλοί κρυφοί χριστιανοί στρατιώτες, οι οποίοι διέδωσαν σιγά – σιγά παντού τη χριστιανική πίστη.

Μέσα σε τέτοια χρονική στιγμή γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ρέπροβος, ο κατοπινός άγιος Χριστόφορος.

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ

Μπορεί η καταγωγή του να ήταν από άγρια φυλή, όμως, κατά βάθος είχε καλή καρδιά και ανήσυχο πνεύμα. Ήταν άνθρωπος που παρατηρούσε προσεκτικά το διαφορετικό τρόπο ζωής τόσο της δικής του φυλής όσο και αυτής που οι κατακτητές Ρωμαίοι είχαν φέρει.

Προβληματιζόταν με τον διαφορετικό δρόμο που επέλεγε ο καθένας για να είναι ευτυχισμένος και δυνατός σ’ αυτή τη ζωή.

Επηρεασμένος από τις συνήθειες και τα έθιμα της φυλής του, που η δύναμη ήταν η κύρια πηγή κυριαρχίας και ευτυχίας, ήθελε να βρεθεί κοντά στον πιο δυνατό άνθρωπο, για να τον υπηρετήσει με όλη τη δύναμη της ψυχής του.

Για το λόγο αυτό, έφυγε από το μέρος του με σκοπό να αναζητήσει τον πιο δυνατό άνθρωπο στη γη και να τον υπηρετήσει ως σωματοφύλακας του.

Εξάλλου, ποιος δεν θα ήθελε ένα τέτοιο δυνατό και φοβερό υπηρέτη; Πολλοί ηγεμόνες και άρχοντες θα ευχόντουσαν να είχαν τέτοιο σωματοφύλακα. Όμως, ο Ρέπροβος ήθελε να υπηρετήσει τον πιο δυνατό από όλους αυτούς.

Πότε σαν σωματοφύλακας κάποιων αρχόντων και πότε σαν στρατιώτης στο Ρωμαϊκό στράτευμα, γύρισε πολλά μέρη και ταξίδεψε σε τόπους μακρινούς.

Μέχρι την μακρινή Αντιόχεια έφθασε, ψάχνοντας πάντα να βρει και να υπηρετήσει τον πιο δυνατό άνθρωπο στη γη. Μάταια όμως έψαχνε να βρει αυτόν που ήθελε τόσο πολύ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΝ ΜΑΓΟ

Περνώντας κάποτε από ένα μέρος, είδε όλους τους ανθρώπους εκεί να είναι πολύ φοβισμένοι και τρομοκρατημένοι. Με μεγάλη απορία ρώτησε να μάθει ποια ήταν η αιτία του τρόμου τους. Εκείνοι τότε του είπαν για κάποιον δυνατό μάγο της περιοχής τους που, με τη δύναμη του σατανά, έκανε φοβερά μάγια και έσπερνε παντού το φόβο και τον τρόμο.

Όταν ο Ρέπροβος είδε όλο το χωριό να τρέμει και να φοβάται μπροστά στη δύναμη ενός και μόνου ανθρώπου, που με τη βοήθεια του σατανά μπορούσε να κάνει φοβερά και τρομερά πράγματα, ρώτησε που μπορούσε να βρει αυτόν τον δυνατό μάγο. Όταν έμαθε που μένει, γεμάτος χαρά που βρήκε τελικά τον πιο δυνατό άνθρωπο, πήγε να τον συναντήσει για να γίνει υπηρέτης σ’ αυτόν και τον αρχηγό του, τον σατανά.

Εκεί που έμενε ο μάγος και έκανε τα διάφορα φοβερά μάγια ήταν ένα κατασκότεινο σπίτι γεμάτο με απαίσιες απεικονίσεις του δαίμονα. Ένας τόπος άθλιος και αποκρουστικός, που και μόνο που έμπαινες μέσα ένιωθες τη δύναμη του κακού να σε τριγυρίζει και να σου αφαιρεί κάθε ίχνος χαράς και ευτυχίας.

Αν και δεν άρεσε καθόλου στο Ρέπροβο ο καταθλιπτικός αυτός τόπος, ωστόσο, έχοντας μεγάλη αγωνία να γνωρίσει τον πιο δυνατό εδώ στη γη, ρώτησε το μάγο:

– Θέλω να μου πεις ποιος είναι ο πιο δυνατός σ’ αυτή τη γη, γιατί θέλω να γίνω υπηρέτης του.

– Μα φυσικά ένας είναι ο πιο δυνατός σ’ όλο τον κόσμο, ο μεγάλος αρχηγός μου, ο σατανάς.

– Που είναι αυτός τώρα για να τον γνωρίσω;

– Περίμενε και θα τον δεις!

Ο μάγος έκανε τότε κάτι μαγικά, είπε κάποια ακατανόητα λόγια και, αμέσως, εμφανίστηκε μπροστά στον έντρομο Ρέπροβο η απαίσια μορφή του αρχηγού των σκοτεινών δυνάμεων, του Εωσφόρου, με δυο μεγάλα κέρατα και μια φιδίσια ουρά.

Με την εμφάνιση του, άρχισε να αλλάζει διάφορες μορφές για να εντυπωσιάσει τον γιγαντόσωμο Ρέπροβο. Πήρε τη μορφή διάφορων ερπετών, ζώων, καθώς και μιας πανέμορφης γυναίκας, έτοιμης να ξεσηκώσει τα πάθη και τις σαρκικές αδυναμίες των ανδρών.

Φαίνεται ότι ο Ρέπροβος δεν πείστηκε τόσο πολύ απ’ αυτές τις σατανικές μεταμορφώσεις του σατανά και ρώτησε ξανά τι άλλο μπορούσε να κάνει για να τον φοβούνται όλοι σαν το πιο δυνατό στη γη.

Τότε ο μάγος, για να κάνει επίδειξη της μεγάλης δύναμης του αρχηγού του Εωσφόρου, πήρε τον Ρέπροβο για μια βόλτα ανάμεσα στον κόσμο.

Απ’ όπου κι αν περνούσαν, κατάφερνε ο σατανάς να αναστατώνει τα πάντα. Άλλους ανθρώπους τους έβαζε να τσακώνονται για ασήμαντο λόγο, άλλους να κλέβουν, άλλους να σκοτώνονται, άλλους να κάνουν τις πιο αισχρές πράξεις της ζωής τους και τόσα άλλα.

Κανένα καλό δεν έκανε πουθενά και σε κανέναν. Ότι άγγιζε, απ’ όπου κι αν περνούσε, κατόρθωνε με τα μαγικά και δαιμονικά τεχνάσματα του να φέρνει μόνο κακό και δυστυχία.

Όλοι οι άνθρωποι έδειχναν φοβισμένοι και τρομοκρατημένοι μπροστά στη δύναμη του σατανά και του μάγου.

Το παρατήρησε πολύ καλά αυτό ο Ρέπροβος και δεν του άρεσε καθόλου.

Μετά την πόλη πέρασαν και από το κοντινό δάσος, όπου υπήρχαν διάφοροι ναοί αφιερωμένοι στα είδωλα και στους ψεύτικους θεούς.

Όταν μπήκαν μέσα στους ειδωλολατρικούς ναούς, είδε ο Ρέπροβος τον σατανά να χαίρεται υπερβολικά και να τους αποκαλεί σπίτι του και δόξα του, γιατί μέσα σ’ αυτούς οι άνθρωποι τον δόξαζαν και τον τιμούσαν ως θεό.

Συνέχισαν την πορεία τους μέσα στο δάσος, όπου ο δαίμονας έκανε συνέχεια επίδειξη της σατανικής του δύναμης πάνω σε ζώα και ανθρώπους.

Μετά το δάσος υπήρχε ένα ωραίο ποτάμι, το οποίο ένωνε δυο μεγάλες πόλεις σ’ εκείνη την περιοχή. Αποφάσισαν να το διασχίσουν για να περάσουν και στην απέναντι πόλη.

Ένα γεροντάκι που καθόταν κοντά στο ποτάμι τράβηξε την προσοχή του μάγου. Σκέφτηκε ότι ήταν άλλη μια ευκαιρία για να δείξει στο Ρέπροβο τη φοβερή δύναμη του σκοτεινού αρχηγού του.

Το πλησίασε αρκετά, όταν εκείνο άρχισε να ψελλίζει κάτι σαν προσευχές. Ο μάγος ταράχτηκε και κιτρίνισε από το φόβο του.

Πρώτη φορά έβλεπε ο Ρέπροβος τον δαίμονα και τον μάγο υπηρέτη του να φοβάται και να τρέμει τόσο πολύ.

Το γεροντάκι αυτό ούτε και να το πειράξει δεν είχε δύναμη. Απεναντίας, μόλις τους είδε εκείνο, έκανε το σημείο του σταυρού στο σώμα του και εξόρκισε τον πονηρό δαίμονα με το όνομα του Χριστού. Και μόνο αυτό τρομοκράτησε τόσο πολύ τον σατανά που πανικόβλητος, λες και κάποιος του είχε ρίξει πάνω του φωτιά, έτρεχε να φύγει για να σωθεί.

Ο Ρέπροβος ρώτησε τότε τον φοβισμένο μάγο τι συμβαίνει και γιατί τρομοκρατήθηκε ο αρχηγός τους ο σατανάς τόσο πολύ.

Με τίποτε δεν ήθελε να ομολογήσει ο δαίμονας τη φοβερή αδυναμία που ένιωθε μπροστά στο ένδοξο σημείο του σταυρού, γιατί έτσι θα αποδείκνυε ότι δεν ήταν αυτός ο πιο δυνατός σ’ αυτή τη γη. Αναγκασμένος όμως από μια αόρατη υπερφυσική δύναμη είπε στο Ρέπροβο την αλήθεια.

– Αυτοί είναι οι χειρότεροι εχθροί μου και το σημείο αυτό, (εννοούσε το σταυρό) όποτε το βλέπω με καίει και καταργεί τις δυνάμεις μου.

Η ομολογία αυτή ήταν αρκετή για να πείσει τον Ρέπροβο ότι ο σατανάς δεν ήταν ο πιο δυνατός σ’ αυτό τον κόσμο αλλά κάποιος άλλος, τον οποίο πίστευε και υπηρετούσε το σεβάσμιο εκείνο γεροντάκι που συνάντησαν πριν από λίγο.

Εγκαταλείπει αμέσως το μάγο και το σατανά και τρέχει με αγωνία κοντά στο ευλογημένο εκείνο γεροντάκι, που δεν ήταν τίποτα άλλο από έναν Χριστιανό ασκητή, για να διδαχτεί απ’ αυτόν ποιος είναι πραγματικά ο πιο Δυνατός και Παντοδύναμος στη γη και στον ουρανό.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.