Άγιος Χριστόφορος: Ο άγιος Χριστοφόρος συγκαταλέγεται στη χορεία των μεγαλομαρτύρων. Εξαιρετική τιμή αποδίδει η πόλη του Αγρινίου στο πρόσωπό του, η οποία τον έχει ως προστάτη και πολιούχο, έχοντας αφιερώσει δύο περικαλλείς ομώνυμους ναούς, τον παλαιό και το νέο Άγιο Χριστόφορο.
Άγιος Χριστόφορος – 9 Μαΐου: Ο βίος και η προσευχή του προστάτη των οδηγών
Οι πρόγονοί μας, άνθρωποι πιστοί επιθυμούσαν όλα τους τα έργα να αγιάζονται, να ευλογούνται και να έχουν οι ίδιοι πρότυπα ιερά, που να τους καθοδηγούν. Έτσι πίστευαν ότι η εργασία δεν είναι μόνο κόπος και μόχθος για τον «επιούσιον άρτον», αλλά προσφορά αγιασμένη στην κοινωνία και τον συνάνθρωπο. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία γι’ αυτόν που εργάζεται. Από την άλλη πλευρά, η Εκκλησία μας αγκαλιάζει και αγιάζει κάθε εργασία και για το λόγο αυτό όλα τα επαγγέλματα έχουν προστάτη κάποιον άγιο. Ο Άγιος Χριστόφορος είναι προστάτης των μεταφορών, των ταξιδιωτών, των αυτοκινητιστών, των αεροπόρων, των οδηγών. Και αυτό βασίζεται στην ακόλουθη συμβολική παραβολή:
Ο Χριστόφορος δίπλα στον Χριστό
«Ο ρωμαλέος Ρέπρεβος (ήταν το πρώτο όνομα του αγίου Χριστοφόρου) πήρε την απόφαση να υπηρετήσει τον πιο ισχυρό άρχοντα του κόσμου. Ο βασιλιάς έδειχνε δυνατός άρχοντας. Τον υπηρέτησε, αλλά είδε ότι έτρεμε μπροστά στον διάβολο, ο οποίος φάνηκε δυνατότερος από το βασιλιά. Στη συνέχεια γίνεται υπηρέτης του διαβόλου, αλλά και αυτός τον απογοήτευσε, όταν άλλαξε δρόμο τρέμοντας μπροστά στη θέα του Εσταυρωμένου. Πλησιάζει έναν μοναχό που προσευχόταν και μαθαίνει κοντά του για τον Χριστό. Ζητεί να Τον υπηρετήσει και επιλέγει να γίνει στρατιώτης της αγάπης, αφού όποιος κάνει καλό σ’ έναν άνθρωπο, το κάνει σε Εκείνον.
Το ορμητικό ποτάμι
Δυνατός και ψηλός όπως ήταν, αποφασίζει να περνά τους ανθρώπους στο ορμητικό ποτάμι, μια και δεν υπήρχε γέφυρα. Ένιωθε απίστευτη ευχαρίστηση με αυτό το έργο. Κάποια μέρα καλείται να περάσει απέναντι ένα οκτάχρονο αγόρι. Το έβαλε στο δεξί του ώμο και μπήκε στο ποτάμι. Το παιδί βάραινε όσο περπατούσε, το κοίταξε και έλαμπε από γλυκό φως. Ποιος είσαι, αγοράκι μου; τον ρώτησε. Ο παντοδύναμος Θεός της αγάπης, ο Πλάστης του κόσμου! Γίνε στρατιώτης του! Και χάθηκε από τα μάτια του Χριστοφόρου, ο οποίος βρήκε τον καλύτερο και δυνατότερο άρχοντα της γης! Έτσι ο γίγαντας της αγάπης άλλαξε μορφή, ομόρφυνε με την αγάπη. Έγινε αγία, υπέροχη μορφή!»
Στην Ορθόδοξη αγιογραφία ο άγιος εικονίζεται να μεταφέρει στον ώμο του τον Χριστό και γι’ αυτό, σύμφωνα με μια παράδοση, ονομάστηκε και Χριστοφόρος. Αυτό δεν φαίνεται μέσα στα συναξάρια, αλλά η ζωή του μετά τη βάπτισή του μαρτυρεί ότι ήταν θεοφόρος και Χριστοφόρος. Από το περιστατικό αυτό, που μετέφερε τον Χριστό, είναι ο προστάτης των μεταφορών.
Προσευχή προς τον Άγιο Χριστόφορο τον προστάτη των οδηγών
Ἅγιε Μεγαλομάρτυς τοῦ Θεοῦ Χριστοφόρε πολύαθλε, πρὶν κρατήσω σήμερα τὸ τιμόνι στὰ χέρια μου, Σὲ ἱκετεύω· μὲ τὴ Μαρτυρική σου παρρησία πρὸς τὸν Χριστό, βοήθησέ με νὰ διέλθω ἀβλαβῶς ὅλους τους κινδύνους τῆς ἀσφάλτου, ἔχοντάς σε δίπλα μου ἀρωγὸ καὶ Προστάτη μου. Κράτησε μαζί μου στιβαρὰ τὸ τιμόνι καὶ φώτιζέ με νὰ ὁδηγῶ ψύχραιμα, συνετά, πειθαρχημένα, εἰρηνικὰ εὐγενικὰ καὶ μὲ πλήρη συναίσθηση τῆς ὁδηγητικῆς εὐθύνης. Δῶσε μου μάτια προσεκτικὰ καὶ ἐπαγρύπνηση ἀνύστακτη, ὥστε καμία ἐνέργειά μου νὰ μὴν ἀπειλήσει τὴν ζωὴ ἤ τὴν ὑγεία τῶν ἄλλων. Ἀλλὰ καὶ ἀπὸ τὶς ἀπροσεξίες τῶν ἄλλων αὐτοκινητιστῶν προστάτευσέ με, Ἅγιε Προστάτα τῶν (ἐπικαλουμένων σὲ μὲ πίστη) ὁδηγῶν.