Ο Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους της περιοχής Πολυγώνου είναι μια τρίκλητη εκκλησία και βρίσκεται προς την ανατολική πλευρά εντός του γνωστού πάρκου του Πεδίου του Άρεως. Συνορεύει δε με το 28οΔημοτικό Σχολείο επί της οδού Ανδρέου Μουστοξύδη. Λίγο πιο βόρεια από την εκκλησία, απλώνεται η ευρύτατη πλατεία Πρωτομαγιάς, από όπου αρχίζουν τα κτίρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, που σήμερα λειτουργούν σαν Δικαστήρια.

Ο ανερχόμενος προς τον Ιερό Ναό (από τη Δυτική είσοδο του πάρκου) προσκυνητής, επισκέπτης, περιηγητής, δρομέας, αθλούμενος κ.λ.π. , αποθαυμάζει τις δεξιά του και αριστερά του μαρμάρινες προτομές όλων σχεδόν των πρωταγωνιστών ηρώων και ηρωίδων της ενδόξου Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, ώστε ο περίπατός του να συνδυάζει άριστα το τερπνόν μετά του ωφελίμου (δέντρα, άνθη, οξυγόνο, ησυχία, ιστοριογνωσία κ.α.).

Ο Ιερός Ναός είναι κτισμένος περίπου το 1924. Επίσημα στοιχείαμαρτυρούνως πρώτο εφημέριο τον Αρχιμανδρίτη π. Φρουμέντιο Νάσιο, όπου ο Ναός ανακαινίστηκε ριζικά και εξωραΐστηκε. Από τον Οκτώβριο 1953 έως και τον Αύγουστο 1955, ολοκληρώθηκε η μεγάλη και περικαλλής τοιχογραφία της Παναγίας – Πλατυτέρας εντός του Ιερού Βήματος, καθώς επίσης και οι τοιχογραφίες του τέμπλου. Είναι οι τοιχογραφίες του Χριστού, της Παναγίας της Οδηγήτριας και των Αγίων Χαραλάμπους, Αικατερίνης, Παρασκευής (επ’ ονόματι των οποίων τιμάται ο Ιερός Ναός) και του Ιωάννου του Προδρόμου. Οι περισσότερες εικόνες του Ιερού μας Ναού, έχουν φιλοτεχνηθεί από των εκ Κυδωνιών της Μικράς Ασίας, ευσεβή αγιογράφο και συγγραφέα Φώτιο Κόντογλου και αποτελούν πολύτιμα λειτουργικά μνημεία της παραδοσιακής βυζαντινής τεχνοτροπίας, που ανεβάζει το θρησκευτικό συναίσθημα και δεν το δεσμεύει στην αισθητική απόλαυση της γήινης ομορφιάς του Δυτικού τύπου αγιογραφικής τέχνης, η οποία δε διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από την κοσμική.

Τη σοβαρή δαπάνη αγιογράφησης του τρούλου με την παραδοσιακή επιβλητική εικόνα του Παντοκράτορος Χριστού, ανέλαβε ο με έδρα το Λονδίνο εφοπλιστής κ. Αδαμάντιος Χατζηπατέρας. Ο ίδιος χρηματοδότησε και την αγιογράφηση και των υψηλοτέρων σημείων του τόξου του θόλου με 16 ολόσωμες τοιχογραφίες Μαρτύρων της Αγίας πίστεώς μας όπου και στη συνέχεια στις 14 Αυγούστου 1955, ανακηρύχθηκε Μέγας Ευεργέτης του Ιερού Ναού.

Το από το νέο εφημέριο π. Παύλο Αδαμόπουλοεκκλησιαστικό συμβούλιο, με απόφασή του στις 4 Ιουλίου 1961, προέβη στην επικεράμωση του τρούλου και των αχιβάδων του Αγίου Βήματος, ώστε να διαφυλαχθούν οι αγιογραφίες από τις βροχοπτώσεις και τη διάχυτη υγρασία του περιβάλλοντος άλσους.

Σύμφωνα και πάλι με επίσημα στοιχεία νέος εφημέριος του Ναού από 20 Απριλίου 1962 και για λίγα έτη, αναλαμβάνει ο π. Δημήτριος Τρυφωνίδης.

Επί εφημερίας του επανελθόντος εις το Ναό Αρχιμανδρίτη π. Φρουμεντίου Νάσιου από την 1ηΜαρτίου 1967, κατασκευάστηκε το προ του σολέα περίτεχνο κιγκλίδωμα, που επάνω του τοποθετήθηκαν οι ανάλογες αρμόζουσες φορητές εικόνες για προσκύνηση από τους πιστούς.

Στις 20 Ιουνίου 1971 εφημέριος ανέλαβε ο π. Αλέξανδρος Παπαποστόλουκαι τότε κατασκευάστηκαν οι τρεις ξυλόγλυπτες θύρες από τον τεχνίτη κ. Μπελαούρηκαι τους συνεργάτες του. Τρεις περίπου μήνες μετά (στις 16 Οκτωβρίου 1973), τοποθετήθηκαν επάνω τους ισάριθμες ξυλόγλυπτες, αναλόγου μεγέθους ιερές εικόνες. Στη συνέχεια στις 15 Μαΐου 1974, το εκκλησιαστικό συμβούλιο απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή προς τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων για την εγκατάσταση μονίμου ηλεκτρικού φωτισμού γύρω από τον Ιερό Ναό. Το έργο αυτό ήταν και εξακολουθεί φυσικά να είναι λίαν σημαντικό για κτίσμα σε μη κατοικημένη περιοχή, κτίσμα που περιβάλλεται μόνο από πεύκα, κυπαρίσσια και θάμνους.

Την 17ηΑπριλίου 1975, εφημέριος ανέλαβε ο π. Νικηφόρος Πεζόπουλοςεπί του οποίου, στο ανατολικό τμήμα του Ναού, ανεγέρθηκε αίθουσα για τη στέγαση κατηχητικού σχολείου, για τη φύλαξη βυζαντινών ιερών εικόνων καθώς και για την πραγματοποίηση διαλέξεων και παρόμοιων εκδηλώσεων. Με απόφαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου στις 20 Ιουνίου 1975, διευρύνθηκαν τα όρια της ποιμαντικής δικαιοδοσίας του Ιερού Ναού. Ανατέθηκε ο καθαρισμός δέκα βυζαντινών, φορητών ιερών εικόνων στο μουσειολόγο και συντηρητή αρχαιοτήτων κ. Ιωάννη Γκερέκο, και την 7ηΔεκεμβρίου 1975 τοποθετήθηκε το επιβλητικό ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι του Αγ. Χαραλάμπους.

Στις 16 Φεβρουαρίου 1976, καθήκοντα εφημέριου στο Ναό ανέλαβε ο Αρχιμανδρίτης π. Άνθιμος Σαρόγλουόπου υπηρέτησε ομαλά την Εκκλησία επί 42 ολόκληρα χρόνια.

Την 12ηΟκτωβρίου 1976, σε εκτέλεση χρηματικής δωρεάς πιστού, αντικαταστάθηκε ο παλαιός δεσποτικός θρόνος με καινούργιο ξυλόγλυπτο. Την 19ηΜαρτίου 1977, αντικαταστάθηκε το ικρίωμα αναρτήσεως των κωδωνών με άλλο σταθερότερο. Μέρος της σκεπής του Ναού επισκευάστηκε δια της ανασύρσεως των κεράμων και επιστρώσεως της παλαιάς στέγης με τσιμεντοκονίαμα. Οι εργασίες άρχισαν τη 19ηΜαρτίου 1978, περατώθηκαν την 4ηΑυγούστου 1978 και η οριστική παραλαβή του έργου έγινε στις 8 Φεβρουαρίου 1980. Φτιάχτηκαν καινούργια καθίσματα για τους πιστούς και τα παλιά δωρήθηκαν στον επαρχιακό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Σωτήρος, Καλαμιάς Ακράτας – Αχαΐας. Νέο παγκάρι αποκτήθηκε την 4ηΙουνίου 1979. Την 21ηΜαΐου 1993 ελήφθη απόφαση να αποκατασταθούν οι τοιχογραφίες από την υγρασία και να βαφτεί εξωτερικά ο Ναός.

Σήμερα στο Ναό υπηρετούν ως ψάλτες στο αριστερό και δεξιό αναλόγιο αντίστοιχα οι Λαμπαδάριος κ. Αντώνιος Κοτοπούλης και Πρωτοψάλτης και Καθηγητής βυζαντινής μουσικής κ. Σπυρίδων Παυλάκης αποτελούμενος από πολυπληθή βυζαντινή χορωδία όπου όλοι μαζί ψάλλουν κάθε Κυριακή και μεγάλη εορτή και θέλγουν τους πάντες.

Σταθμός στην ιστορία του Ναού αποτέλεσε η άφιξη της Τίμιας δεξιάς χείρας του Αγίου Χαραλάμπους από 3 έως 13 Φεβρουαρίου 2019, η οποία ήρθε μετά πάσης τιμής από την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων και ήταν αφορμή να την προσκυνήσουν χιλιάδες πιστοί. Το γεγονός αυτό επισήμως έγινε για πρώτη φορά από κτίσεως του Ιερού Ναού. Επίσης για πρώτη φορά ο Πρωτοψάλτης του Ναού και Καθηγητής βυζαντινής μουσικής κ. Σπυρίδων Παυλάκης καθώς και η χορωδία του, πλαισιωμένοι και από δεξιοτέχνες μουσικούς λαϊκών παραδοσιακών οργάνων, προσέφεραν την 22ηΔεκεμβρίου 2018 μια μουσική πανδαισία στους πιστούς, με εκκλησιαστικούς ύμνους και Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από όλη την Ελλάδα.

Από την 25ηΦεβρουαρίου 2018 και επίσημα πλέον (μετά την εκδημία του Αρχιμανδρίτη π. Ανθίμου Σαρόγλου), ηγείται του εκκλησιαστικού συμβουλίου ο Πρωτοπρεσβύτεροςπ. Κωνσταντίνος Κοντορούδαςμε συνεργάτες του τους κ. Παντελή Κοναξή, κο Γεώργιο Παντάκη, κ. Γεώργιο Γιώτα και κ. Παναγιώτη Ζαμάνη, οι οποίοι προσπαθούν να συνεχίσουν το έργο των προκατόχων τους αλλά και με τη βοήθεια του Αγίου που διακονούν, να προχωρήσουν σε επιπλέον νέες επισκευές που απαιτείται να γίνουν τόσο εντός όσο και εκτός του Ναού όπως καθαρισμός τοιχογραφιών, επικεράμωση στέγης, μόνιμη αντιμετώπιση υγρασίας κ.α.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.