Άγιος Χαράλαμπος: Ο Άγιος Χαράλαμπος γεννήθηκε στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας την εποχή που αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Σεπτίμιος Σεβήρος.

Άγιος Χαράλαμπος– Εορτή στις 10 Φεβρουαρίου

Όταν ο Σεβήρος ξεκίνησε διωγμό κατά των χριστιανών, ο ιερέας Χαράλαμπος συνελήφθη από τον έπαρχο Λουκιανό και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια.

Ο Λουκιανός προσπάθησε να θανατώσει με το ξίφος του τον Άγιο, όμως το χέρι του αποκόπηκε και έμεινε κρεμασμένο στο σώμα του Χαράλαμπου. Ο Άγιος προσευχήθηκε να επανέλθει το χέρι του έπαρχου στη θέση του, όπως και έγινε, με αποτέλεσμα οι δήμιοι του να πιστέψουν στον Θεό.

Ο Λουκιανός εξοργίστηκε τόσο πολύ που διέταξε την διαπόμπευση του Αγίου και τελικά τον αποκεφαλισμό του. Ο Άγιος παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο σε ηλικία 113 ετών.

Το μεγαλύτερο μέρος της Κάρας του Αγίου Χαραλάμπους βρίσκεται στη Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 10 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.

Ὡς στύλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, καί λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης σοφέ, ἐδείχθης Χαράλαμπες· ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ, διά τοῦ μαρτυρίου, ἔλυσας τῶν εἰδώλων, τήν σκοτόμαιναν μάκαρ, διό ἐν παρρησίᾳ Χριστῷ, πρέσβευε σωθῆναι ἡμᾶς

Κοντάκιον
Ἦχος β’. Τὰ ἄνω ζητῶν.
Ἀνδρεία ψυχῆς, τὴν πίστιν ὀπλισάμενος, καὶ ρῆμα Θεοῦ, ὡς λόγχην χειρισάμενος, τὸν ἐχθρὸν κατέτρωσας τῶν Μαρτύρων κλέος Θεόδωρε, σὺν αὐτοὶς Χριστῷ τῷ Θεῷ, πρεσβεύων μὴ παύση ὑπὲρ πάντων ἠμῶν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.