ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ: Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 9 Φεβρουαρίου 2019, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους αυτοστέγασης Γερίου, Αρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος επί τη μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, χοροστατούντος της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, πλαισιουμένου από κληρικούς της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια της λιτής αναπέμφθηκε δέηση και έγινε, σύμφωνα με το τυπικό, περιφορά της εικόνας του αγίου.

Μετά την αρτοκλασία, ο Μακαριώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος στον βίο του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους. Επισήμανε ότι «ο άγιος Χαράλαμπος, είχε πολλές ευλογίες στην ζωή του, αφού έζησε κατά τα χρόνια των αποστολικών πατέρων και αξιώθηκε του ιερατικού χαρίσματος.

Με την ταπείνωση, την αγάπη και τον πνευματικό αγώνα του, κατέστησε τον εαυτό του άξιο λευΐτη του Θεού και μία αληθινή μαρτυρία Ιησού Χριστού στον υπό διωγμό χριστιανικό κόσμο της εποχής του.

Αγάπησε τον Χριστό εξ όλης της ψυχής του κι αυτή η αγάπη του δεν ήταν τίποτα άλλο από το να εγκολπωθεί τον σταυρό του Κυρίου του μέχρι βαθέος γήρατος.

Η καιομένη καρδία του από την Χάρη του Θεού, η αγάπη του για τον κάθε συνάνθρωπό του, την κάθε εικόνα του Θεού, ήταν τα εφόδια εκείνα που τον ενδυνάμωναν στον ανάντη πνευματικό του αγώνα ώστε στο τέλος να δεχθεί τον αμαράντινο στέφανο του μαρτυρίου για Εκείνον που αγάπησε από νεότητος.

Ως ιερέας ήταν το ιδανικό πρότυπο για το ποίμνιό του και ενέπνεε όλους, διότι καταρχάς ο ίδιος δέχθηκε τον Χριστό μέσα του, αισθανόταν εσωτερική πληρότητα που του χάριζε η Θεία Χάρις.

Έτσι κι ο κάθε ιερέας, οφείλει να είναι αυτό το πρότυπο για τους υπολοίπους. Πρέπει πρώτα ο ίδιος να είναι απαλλαγμένος από κάθε πάθος και μικρότητα της παρούσας ζωής ώστε να ενεργεί μέσα του η Χάρις του Θεού και να εμπνέει όλους τους υπολοίπους αδελφούς του».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.