O Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως, ο Θαυματουργός, γεννήθηκε στην Καρύταινα γύρω στο 1640 μ.Χ. και το κοσμικό του όνομα ήταν Αναστάσιος Κορφηνός. Η καταγωγή του ήταν από την Κέρκυρα και οι γονείς του ονομάζονταν Ανδρέας και Ευφροσύνη. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στην γενέτειρά του και στη συνέχεια φοίτησε στην περίφημη Σχολή της γειτονικής Μονής Φιλοσόφου.
Άγιος Αθανάσιος ο Νέος
Έφυγε για την Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε μοναχός με το όνομα Αθανάσιος. Στη συνέχεια έγινε κληρικός και με αφοσίωση υπηρέτησε την Εκκλησία. Το 1681 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Χριστιανουπόλεως (σήμερα Τριφυλίας και Ολυμπίας). Με βάση σωζώμενα έγγραφα, αρχιεράτευσε στη επαρχία αυτή από το 1645 έως το 1673 τουλάχιστον. Κατά τη διάρκεια της Αρχιερατείας του φρόντισε για την πνευματική πρόοδο του ποιμνίου του, περιοδεύοντας συνεχώς και διδάσκοντας το λόγο του Θεού. Προς το ποίμνιό του στάθηκε αληθινός Επίσκοπος και μιμητής του Χριστού, που ενδιαφέρθηκε όχι μόνο για τους τόπους λατρείας, αλλά και για την διακονία του λαού του, προκειμένου να τον ανακουφίσει από τα καθημερινά δεινά της ζωής και της δουλειάς.
Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ
Εκοιμήθη μετά από ολιγοήμερη ασθένεια το Νοέμβριο του 1707 και ετάφη στο Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Χριστιανούπολη. Το ιερό του σκήνωμα μεταφέρθηκε λίγα χρόνια αργότερα από συγγενικό του πρόσωπο στη Γορτυνία. Σύμφωνα με την παράδοση όταν έγινε η εκταφή του το Ιερό Σκήνωμα βρέθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του αδιάλυτο και μυροβόλο. Οι συγγενείς του, που είχαν παρευρεθεί στην εκταφή, επιδίωκαν να πάρουν τα οστά του και να τα μεταφέρουν στη γενέθλια γη του, την Καρύταινα, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής αρνήθηκαν. Τη νύχτα όμως οι δικοί του, το άρπαξαν και έφυγαν για την πατρίδα τους. Το πρωί όταν οι ντόπιοι τους καταδίωξαν, αποφάσισαν να φορτωθεί στο Ιερό Λείψανο επάνω σε ένα ξένο ζώο και όπου αυτό πάει εκεί να παραμείνει και το Ιερό Σκήνωμα. Το ζώο πήρε το δρόμο της Καρύταινας, αλλά όταν έφτασε μπροστά σε αυτή, παρά τις οχλήσεις, δεν ανέβηκε στην κωμόπολη, αλλά κατευθύνθηκε στη Μονή του Τιμίου Προδρόμου, όπου πάλι παρά τα συνεχή χτυπήματα να προχωρήσει, αυτό έμενε πεισματικά αμετακίνητο στη θέση του. Είναι ο τόπος που επιθυμούσε να παραμείνει ο Άγιος. Αυτό είναι και το τρίτο γνωστό θαύμα του.
ΕΟΡΤΗ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Με λαμπρότητα εορτάζεται στις 17 Μαΐου σε πολλά σημεία ο προστάτης και πολιούχος της Γορτυνίας, Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως. Κυριότερα σημεία:
- ΜΟΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ: Εορτάζεται με απλότητα και σεμνότητα ο Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως, ο Θαυματουργός. Στην Ιερά Μονή φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου και το Πανάγιο Λείψανό του.
- ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ: Η μεγαλύτερη γιορτή για τον Άγιο Αθανάσιο Χριστιανουπόλεως γίνεται με επισημότητα στην ιστορική Καρύταινα, όπου εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε και εκεί μεγάλωσε, αφού ο πατέρας του ήταν Κυβερνήτης της Πελοποννήσου επί Ενετών τον 17ο αιώνα. Την παραμονή της εορτής τελείται Μέγας Εσπερινός και ακολουθεί περιφορά της τιμίας εικόνας του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως
- ΑΘΗΝΑ: Τιμάται δε ακόμα και στην Αθήνα από την Παγγορτυνιακή Ένωση στο παρεκκλήσιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Φιλοπάππου, έναντι Ακροπόλεως, που είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Προδρόμου, την ημέρα της εορτής των Αγίων, 21 ΜαΐουΕπίσης τιμάται στην Μονή Αγίου Νεκταρίου Γαργητού, στην Κέρκυρα, στην Τρίπολη στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, στον Πύργο της Ηλείας, στην Κυπαρισσία αλλά και σε ιδιωτικό παρεκκλήσι στην Αττική.