ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ Live - ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Live: Ιερός Ναός Αγίου Βησσαρίωνος της ενορίας Αγίου Νικολάου Πύλης Τρικάλων - Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022 Ζωντανά. Εκκλησία Live - Πανηγυρικός Εσπερινός των Αγίων Αθανασίου του Μέγα και Κυρίλλου των Πατριαρχών Αλεξανδρείας Ζωντανά. Παράκληση και Εσπερινός Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου - Ευλογία και Αγιασμός. Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Ο Άγιος Κύριλλος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Eις τον Aθανάσιον. Ἀθανάσιον καὶ θανόντα ζῆν λέγω. Οἱ γὰρ δίκαιοι ζῶσι καὶ τεθνηκότες.

Ο «Άη-Θανάσης» είναι ιδιαίτερα αγαπητός μεταξύ των Ελλήνων χριστιανών. Στα χωριά και τις πόλεις, όπου υπάρχουν ενοριακοί ναοί, η χειμωνιάτικη γιορτή του στις 18 Ιανουαρίου, τελείται σ’ αυτούς, όποτε γιορτάζουν οι Θανάσηδες, οι Θάνοι και οι Αθανασίες.

Ο λαός χρησιμοποίησε την ετυμολογία του ονόματός του (Αθανάσιος – Αθανασία) και αφιέρωσε αρκετούς κοιμητηριακούς ναούς στη μνήμη του, για να ξορκίσει το θάνατο.

Συνηθισμένη είναι και η έκφραση σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος: «Είναι για τον Άη-Θανάση», δηλαδή είναι ετοιμοθάνατος.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τις λαϊκές παραδόσεις του Αγίου Αθανασίου.

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός Ζωντανά της εορτής του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου 2022 17.00 το απόγευμα.

Στείλτε ονόματα στον Άγιο Βησσαρίωνα Τρικάλων μέσω της φόρμας.

Πως να στείλετε τα ονόματα

Πρώτα εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Στείλτε ονόματα στην Εκκλησία Αγίου Βησσαρίωνος μέσω της φόρμας παρακάτω για να μνημονευτούν.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τον Πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Αθανασίου του Μέγα και Αγίου Κυρίλλου των Πατριαρχών Αλεξανδρείας, από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022 17.00 το απόγευμα.

Ιερός Ναός Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων

Αρχές της δεκαετίας του 1960, οι κάτοικοι της Πύλης εξέφρασαν την επιθυμία να χτίσουν μια νέα και πιο ευρύχωρη εκκλησία, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της τοπικής ενορίας. Το 1965 συγκροτήθηκε η επιτροπή με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για την ανέγερση του ναού. Η ανταπόκριση των κατοίκων υπήρξε άμεση και συγκινητική.

Το 1971 έγινε λαχειοφόρος, με σκοπό την αποπεράτωση των εργασιών για τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων.

Ο ευρύχωρος και μεγαλοπρεπής ναός κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από πέτρα και είναι βυζαντινού ρυθμού, σταυρεπίστεγος. Η οροφή του τρούλου απέχει 25 μέτρα από το δάπεδο. Διαθέτει εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο, και τα τελευταία χρόνια ο εσωτερικός διάκοσμός της εμπλουτίστηκε με τοιχογραφίες.

Διαβάστε και δείτε εικόνες από την μαγευτική ενορία του Αγίου Νικολάου Πύλης Τρικάλων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.