ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: Την Ιερά Μνήμη των Δύο Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας, των Αγίων Αθανασίου του Μεγάλου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας, τίμησε κατά το διήμερο της 17ης και 18ης Ιανουαρίου 2019, με περισσή ευλάβεια και με την πρέπουσα λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Το εσπέρας της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Ηρακλείου, ομιλώντας στο τέλος επικαίρος περί των μεγάλων μορφών των σήμερα τιμωμένων Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου και των αγώνων που έκαναν για να διαφυλάξουν την Πίστη μας αποκρούοντας τις όποιες αιρετικές διδασκαλίες της περιόδου εκείνης.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εις τον περίλαμπρο Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου Λητής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννου, τον οποίον και πλαισίωναν Ιερείς και Διάκονοι της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας μεταξύ των πολυπληθούς εκκλησιάσματος το οποίο και προσήλθε για να τιμήσει τον προστάτη και έφορο της περιοχής τους παρέστησαν, εκπρόσωποι του Δήμου Ωραιοκάστρου, της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και της Τοπικής Κοινότητος της Λητής, καθώς επίσης και μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως και αντιπροσωπίες των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής.

Τον Πανηγυρικό Λόγο της ημέρας εκφώνησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο οποίος και σκιαγράφησε την προσωπικότητα του Μεγάλου Αθανασίου και την συμβολή του στην αντιμετώπιση αιρετικών διδασκαλιών του Αρείου του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων «η Ιστορία διδάσκει ότι σε κρίσιμες στιγμές ο Θεός επεμβαίνει και αναδεικνύει μεγάλα πνευματικά αναστήματα, που ευεργετούν, σώζουν και δοξάζουν τα έθνη και τα πιστεύω μας

Προ της Απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η καθιερωμένη Αρτοκλασία της παλαιάς αδελφότητος του «Αγίου Αθανασίου», που υπάρχει στην περιοχή της Λητής, ενώ όπως συνηθίζεται ο Σεβασμιώτατος ετίμησε όλα τα παιδιά, τα οποία αψηφώντας το δριμύ κρύο της εποχής, βούτηξαν για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό την ημέρα των Θεοφανείων, στην ειδικά διαμορφωμένη κατασκευή πλησίον του Αγιάσματος της Ζωοδόχου Πηγής, επιδίδοντάς τους από έναν επιστήθιο Σταυρό και συγχαίροντας για την τόλμη τους αυτή, η οποία μαρτυρεί την Αγάπη και την Πίστη τους στον Έναν και Αληθινό Θεό, υπερασπίζοντας και κρατώντας ζωντανά τις παραδόσεις της Πατρίδος μας και τις ιστορικές αλήθειες για τον Τόπο μας, τις οποίες κάποιοι προσπαθούν να αλλοιώσουν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.