Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας: Ο Άγιος Αρτέμιος ήταν Δούκας του Μεγάλου Κωσταντίνου.Όταν όμως πέθανε ο αυτοκράτορας Κωσταντίνος και στο θρόνο ανέβηκε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης ο Αρτέμιος πήγε στην Αντιόχεια και μίλησε στον αυτοκράτορα κρίνοντας τις πράξεις του και ελέγχοντάς τον. Ο Ιουλιανός τον καταδίκασε σε θάνατο δια αποκεφαλισμού. Στην Αγιογραφία ο Άγιος Αρτέμιος εικονίζεται κυρίως με στολή Ρωμαίου στρατηγού.

Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας- Εορτή σήμερα 20 Οκτωβρίου

Ο Άγιος Αρτέμιος ήταν διακεκριμένος πολιτικός του Βυζαντίου. Ο Μέγας Κωνσταντίνος, εκτιμώντας τα ηθικά και πολιτικά του χαρίσματα, του έδωσε το αξίωμα του πατρικίου και τον διόρισε Δούκα και Αυγουστάλιο της Αλεξανδρείας.

Το 357 μ.Χ. πηγαίνει στην Πάτρα, με εντολή του Αυτοκράτορα Κωνσταντίου, γιου του Μεγάλου Κωνσταντίνου, για να μεταφέρει τα λείψανα του Αγίου Ανδρέα στον νεόκτιστο Ναό των Αγίων αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη.
Όσο έμεινε στην Πάτρα κατασκεύασε υδραγωγείο. Εν τω μεταξύ αυτοκράτορας στον βυζαντινό θρόνο είναι πλέον ο Ιουλιανός ο Παραβάτης.
Το 363 μ.Χ., ο Αρτέμιος ακούει ότι ο Ιουλιανός ο Παραβάτης βασάνιζε τους χριστιανούς στην Αντιόχεια. Αποφασίζει να του μιλήσει για αυτό και πηγαίνει στην Αντιόχεια.

Προσπαθεί να μιλήσει στον Ιουλιανός αλλά εκείνος είναι όλο έπαρση και δεν ακούει τίποτα.
Τότε ο Αρτέμιος μιλάει ευθέως στον Ιουλιανό για τις παρανομίες του κατά των χριστιανών.

Ο Ιουλιανός, που δεν περίμενε τέτοια στάση από αξιωματούχο, τον συλλαμβάνει και διατάζει να τον μαστιγώσουν αλύπητα.

Του σπάει τα κόκαλα με πέτρες, και τελικά τον αποκεφαλίζει.

Το Ιερό λείψανο του Αρτεμίου παρέλαβε κάποια διακόνισσα, η Αρίστη, που το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό του προφήτου Προδρόμου.

Τιμάται από την Εκκλησία μας στις 20 Οκτωβρίου

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.