Άγιος Αρσένιος: Ο αρχιεπίσκοπος Ελασσώνος Αρσένιος ήταν Έλληνας λόγιος του 16ου αιώνα.

Άγιος Αρσένιος: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 13 Απριλίου

Κατά το έτος 1588 μ.Χ. ο Άγιος συνόδευσε, μαζί με τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας Ιερόθεο, τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμία Β’ στη Μόσχα, όπου στις 26 Ιανουαρίου 1589 μ.Χ. αναγόρευσαν και εγκατέστησαν τον Μητροπολίτη Ιώβ ως Πατριάρχη Βλαδιμηρίας, Μόσχας και απάσης Ρωσίας και απασών των βορείων Χωρών. Την τελετή και τις εκδηλώσεις της ενθρονίσεως του Μητροπολίτη Ιώβ τις περιέγραψε ο Άγιος Αρσένιος με στίχους στη δημοτική γλώσσα, με τίτλο «Κόποι και διατριβή του ταπεινού Αρχιεπισκόπου Αρσενίου».

Προσκλήθηκε από τον Ρώσο επίσκοπο Γεδεών και με την προτροπή του πατριάρχη Ιερεμία ο Αρσένιος ανέλαβε την διδασκαλία των Ελληνικών στην νέα σχολή της Λβόης, και δίδαξε επί δύο έτη. Έπειτα διορίστηκε επίσκοπος Σουοδολίας.

Συνέταξε εκτεταμένη δε δεκαπεντασύλλαβο στίχο περιγραφή της οδοιπορίας και της εν Μόσχα διατριβής υπό την επιγραφή «Κόποι και διατριβή του ταπεινού αρχιεπισκόπου Αρσενίου, γράφει και την προβίβασιν του πατριάρχου Μοσκοβίας».

Ο Άγιος δεν ξαναγύρισε στην Επισκοπή Ελασσώνος, αλλά έμεινε οριστικά στη Ρωσία, όπου και κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1625 μ.Χ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.