ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE: Ο Όσιος Αρσένιος ο Μέγας γεννήθηκε στη Ρώμη, στην Εκκλησία της οποίας ήταν διάκονος, από γονείς πλούσιους και ευσεβείς και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Θεοδοσίου του Μεγάλου (379 - 395 μ.Χ.). Διακρινόταν για τη σοφία, το άμεμπτο ήθος και τις ποικίλες αρετές του. Διήλθε τη ζωή του με την προσευχή, τη λατρευτική ζωή, την μελέτη και την τήρηση των θείων εντολών και έμαθε και την «ἄγνωστον γνώσην». Τη γνώση δηλαδή που δεν μπορεί να γίνει κατανοητή με το ανθρώπινο μυαλό, αλλά αποκαλύπτεται από το Θεό στην κεκαθαρμένη καρδιά. Με άλλα λόγια, εντρύφησε με την μελέτη και τον τρόπο ζωής του στα μυστήρια της Βασιλείας του θεού και αναδείχθηκε σοφός διδάσκαλος και άριστος παιδαγωγός. Εξ αιτίας αυτού, με την υπόδειξη του βασιλέως Γρατιανού και του Πάπα Ιννοκεντίου, προσλήφθηκε από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο ως διδάσκαλος των υιών του Αρκαδίου και Ονωρίου.

Άγιος Αρσένιος-8 Μαΐου: Στην Κωνσταντινούπολη έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές, του εδόθηκε ο τίτλος του πατρικίου και ετιμάτο ως βασιλοπάτωρ, και όλοι τον θαύμαζαν για την πολυμάθεια και την σεμνότητα του ήθους του.

Αποφεύγοντας τους θορύβους της πόλεως και τον πολυτελή βίο στα ανάκτορα, παρακαλούσε τον Θεό να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από τα υψηλά του καθήκοντα και να τον οδηγήσει σε οδό σωτηρίας.

Ο ασκητικός βίος, η ταπεινοφροσύνη, τα αποφθέγματα και το Απολυτίκιο του Οσίου Αρσενίου του Μεγάλου, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.

Οι παρακλήσεις του Οσίου εισακούσθηκαν και μία μέρα άκουσε υπερκόσμια φωνή, η οποία τον πρότρεπε να εγκαταλείψει τον κόσμο.

Ευθύς αμέσως απέβαλε τα λαμπρά του ενδύματα και αφού μεταμφιέσθηκε, έφυγε στην Αίγυπτο, εισήλθε σε Σκήτη και εκάρη μοναχός.

Εκεί έλαβε πληροφορία από τον Θεό να ασκηθεί περισσότερο στη σιωπή και την ησυχία.

Η υπεροχή του κατά την μόρφωση και τα ιερά γράμματα και το ασκητικό ήθος, η ταπεινοφροσύνη και οι κατά Θεόν αρετές του, το ανέδειξαν σε πνευματικό προεστώτα μεταξύ των συνασκητών του στην έρημο.

Η φήμη της αγιότητάς του διαδόθηκε σε όλη την περιοχή, πολλοί δε από τις πόλεις προσέρχο νταν για να ακούσουν τη διδασκαλία του, να ωφεληθούν πνευματικά και να λάβουν την ευλογία του.

Ακόμη και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος επισκέφθηκε πολλές φορές τον Όσιο Αρσένιο, για να συμβουλευθεί επί θεολογικών και εκκλησιαστικών ζητημάτων.

Σε μία από τις επισκέψεις του ο Αλεξανδρείας Θεόφιλος μαζί με μερικούς άλλους παρεκάλεσε τον Όσιο να τους πει κάποιο λόγο, για να ωφεληθούν πνευματικά.

«Εάν σας πω κάποιο λόγο, θα τον εφαρμόσετε;». Κι όταν εκείνοι απάντησαν καταφατικά, τους αποκρίθηκε: «Όπου ακούετε ότι βρίσκεται ο Αρσένιος, μην πλησιάζετε σε αυτόν». Το περιστατικό αυτό δείχνει την μεγάλη του ταπείνωση.

Εβίωνε στην καθημερινή του ζωή το λόγο «ὅσο μέγας εἶ, τοσούτον ταπείνου σεαυτόν».

Ο Όσιος, για να αποφύγει την κοινωνικότητα και τις συχνές βαρβαρικές εισβολές και για να επιδοθεί απερίσπαστος στην προσευχή και τον καθαρό ασκητικό βίο, εγκατέλειψε τη Σκήτη και με τη συνοδεία των μαθητών του Αλεξάνδρου και Ζωίλου κατέφυγε στην Πέτρα, κοντά στη Μέμφιδα, και μετά στην Κανώπη εκεί όπου το 445 μ.Χ. κοιμήθηκε εν ειρήνη.

Όταν πλησίαζε η ώρα της εξόδου του από την πρόσκαιρη αυτή ζωή, τον ρώτησαν οι μαθητές του, σε ποιόν τόπο και πώς θα ήθελε να τον ενταφιάσουν, κι εκείνος ο μακάριος τους αποκρίθηκε:

«Ὦ, τέκνα μου, νὰ δέσετε σχοινίον εἰς τοὺς πόδας μου καὶ νὰ μὲ σύρετε εἰς τὸ βουνόν». Κι αυτή η απάντηση είναι ενδεικτική της ταπεινώσεώς του.

Ο Αγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης περιγράφει και την εξωτερική εμφάνιση του Οσίου και λέγει ότι ο Όσιος Αρσένιος ήταν «ξηρὸς τὸ σῶμα καὶ μακρὺς εἰς τὸ μέγεθος, εἶχε τὰ γένεια μακριὰ ἕως τὴν κοιλίαν, τὸ εἶδος τοῦ προσώπου του ἦτο ἀγγελικὸν καὶ σεβάσμιον, ὡς τὸ τοῦ Πατριάρχου Ἰακώβ».

Αξιοσημείωτα είναι τα τρία αποφθέγματα που μας άφησε.

Πρώτον η υπενθύμιση, που συνήθιζε να κάνει στον εαυτό του να μην ξεχάσει ποτέ το λόγο για τον οποίο ζούσε και για τον οποίο πήγε στην έρημο. Και ο λόγος αυτός δεν είναι άλλος από τη θέωση, που είναι κι ο σκοπός της ζωής όλων των Χριστιανών.

Δεύτερον, το «ὁ Θεός μου, μὴ ἐγκαταλείπῃς με, ὅτι οὐδὲν ἐποίησα ἀγαθὸν ἐνώπιόν Σου, ἀλλὰ δὸς μοι διὰ τὴν ἀγαθότητά Σου βαλεὶν ἀρχήν».

Δηλαδή, ο Όσιος Αρσένιος θεωρούσε τον εαυτό του πολύ αμαρτωλό, αισθανόταν ότι δεν έχει κάνει κανένα καλό στη ζωή του και παρακαλούσε τον Θεό να μην τον εγκαταλείψει, αλλά να τον αξιώσει να βάλει αρχή μετανοίας.

Τρίτον, η συμβουλή «πᾶσαν σου τὴν σπουδὴν ποίησον, ἶνα ἡ ἔνδον σου ἐργασία κατὰ Θεὸν ἦ, καὶ νικήσης τὰ ἔξω πάθη».

Δηλαδή, μας προτρέπει ο Όσιος, όπως ερμηνεύει ο Αγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ότι όλη την σπουδή μας πρέπει να έχουμε στο να γίνεται η εσωτερική εργασία της ιεράς προσευχής και νίψεως καθαρά και μόνο για τον Θεό, διότι αν αυτή ενεργείται καθαρά, θα νικήσουμε τα εξωτερικά πάθη του σώματος.

Την παραπάνω συμβουλή του Οσίου Αρσενίου την αναφέρει πολλές φορές στους λόγους του ο μεγάλος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας μας, ο Αγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

12 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

Τα ονόματα για διάβασμα Ασπασία,Στέλιος, Σοφία, Μηνάς και Κυριακή

2

Χριστός Ανέστη!!!
Υπέρ υγείας Θεόδωρος μετά της οικογένειάς του,παρακαλώ την προσευχή σας για μεγάλη δυσκολία στην εργασία μου,για ευτυχή κατάληξη και προστασία!

3

Καλησπερα,Χρονια Πολλα και Χριστος Ανεστη!
Λετε στειλτε ονοματα στον Γεροντα Αθανασιο.
Αναρωτιεμαι αν ειναι ο σωστος τροπος..
Αν ναι,θα ηθελα σας παρακαλω να προσευχηθειτε Υπερ Υγειας για μενα την Ελενη που κανω χημειοθεραπειες,να φυγει το κακο απο μεσα μου και να μην ξαναερθει,οπως επισης και για την οικογενεια μου Ευαγγελο,Ευδοξια και Δημητριο! Ευχαριστω πολυ!

4

ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΑΡΙΑΣ
ΕΥΔΟΞΙΑΣ-ΜΑΡΙΑΣ
ΑΝΔΡΕΟΥ ΕΥΔΟΞΙΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ
ΕΙΡΗΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ
ΝΕΣΤΩΡΟΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ

ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ
ΓΕΝΟΒΕΦΑΣ
ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΙΩΑΝΝΗ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΝΙΟΒΗΣ ΚΑΙ ΤΕΚΝΟΥ
ΕΛΕΝΗΣ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΝΙΝΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ
ΦΩΤΙΟΥ
ΜΑΡΙΑΣ
ΜΑΡΙΑΝΘΗΣ
ΜΗΛΙΑΣ
ΔΩΡΟΘΕΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΠΑΝΩΡΑΙΑΣ
ΜΑΚΡΙΝΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΑΓΓΕΛΟΥ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΤΕΡΨΥΧΟΡΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΙΩΑΝΝΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΣΤΥΛΙΑΝΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΥ
ΣΩΤΗΡΙΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ

5
Χ. Μοράρου

Υπέρ υγείας : Αλεξάνδρου, Μαρίας, Κωνσταντίνου, Δημητρίου, Χριστίνης

6
Καπετανάκη Ελένη

Υπέρ υγείας
ΙΩΑΝΝΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ
ΕΛΕΝΗ
ΑΙΚΑΥΕΡΙΝΗ
ΕΛΒΙΡΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ

7
Δημήτριος Λουλάκης

Υπέρ Υγείας¨Μαρίας-Θεολογίας,Ιωάννου - Θεολόγου,Ευανθίας,Εμμανουήλ,Ευσταθίου,Ευαγγελίας,Δημητρίου,Αμαλίας και Τέκνων,Μιχαήλ,Κωνσταντίνας κ¨Τέκνων,Δήμητρας,Δημητρίου,Ειρήνης,Νεκταρίου,Αθανασίου κ¨τέκνων,Γεωργίου κ¨τέκνων,Γεωργίου κ¨τέκνων,Αντωνίου κ΄τέκνων,Χρήστου κ¨τέκνων
Υπέρ Αναπαύσεως ¨Μιχαήλ Προσκυνητού,Αμαλίας -Ανδρονίκης,Νικολάου,Δημητρίου,Αδαμαντίας,Κωνσταντίνου,Στυλιανής,Δήμητρας,Νικολάου,Βασιλικής,Νικολάου,Εμμανουήλ,Νικολάου,Αντωνίου,Πηνελόπης,Ευσταθίου,Ευανθίας,Ζαχαρίου,Ζαχαρίου,Ροδάνθης,Ελένης,Κωνσταντίνου,Μιχαήλ,Ασημίνας,Ζαχαρίου,Μηνά,Γεωργίου,Παναγιώτη,Μαρίας,Εμμανουήλ

8
Μυρτώ τσιγωνη

Υπέρ υγείας, Μυρτω,Νικόλαος,Ελένη,νίκη,Αντιόπη,σεβαστιανα,Αγγελική, Ζαφειρουλα, Στυλιανός,Γεώργιος,Γεώργιος, Αικατερίνη,Θεανώ, Λεωνίδας, Αναστασία,Αναστάσιος,Μαρία,Καλλιόπη,ουράνια, Αιμίλια, Στυλιανη,Άννα,Άννα,βασιλική, Σπυρίδων, Αθανασιος,τζαννετος, Δέσποινα,Μαρία, Δέσποινα,Σωτήριος,ουρανια Δημήτριος,Αδαμαντία,Ελένη,Ελένη,ειρήνη,ειρήνη,Μαρία,Θεόφιλος,Ιωάννης Ραφαήλ,Ιωάννης,Απόστολος, Ευαγγελία,άγγελος, Εμμανουήλ,Ιωάννης ιερέας, Πορφύριος ιερέας,Μαρία,Μαρίνα,Ελένη, Γεωργίος, βασίλειος,Αθήνα,Ιωάννης,Ελένη ζωη, ελευθερία, Ερατώ,Ξανθίππη,Χρυσούλα,σοφία, Αικατερίνη,Γαβριήλ ιερέας, Βασίλειος ιερέας, Νικόλαος,Ελευθέριος, υπέρ αναπαύσεως, Γεωργιος,Χαράλαμπος, Αικατερίνη,Μαρία, Θεμιστοκλής,Ελένη,Ελένη,Θεανώ,Μαρία,Άννα, σοφία,Ανδρέας, Ιωάννης, Νικόλαος, Νικόλαος, Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνος,Ζαχαρίας, Γεώργιος,Ηλέκτρα,χρυσή, Θεοδώρα,Ελένη, Σπυρίδων,Στυλιανή, Αιμίλιος, Αλέξανδρος,Μερόπη,Εφραίμ μοναχος

9

Υπερ Υγειας: Αθηνα- Γαβριελα
Δημητρης- Κριστιαν
Μαριαννα-Λιδια
Γεωργιος
Κωνσταντινα
Κωνσταντινος
Μαρια
Γεωργιος
Μαριος
Ντοριάν
Νικολεττα
Ιωαννα
Ασημινα
Αργυρουλα
Εμμανουελα
Διονυσια
Δημητρης

Υπερ αναπαυσεως:
Τασος
Ελενη
Γεωργιος
Αθανασιος
Κωνσταντινα
Ροντίκα
Δημητριος
Δημητριος
Μιρέλ
Μαρια-Ραφαηλιας

10
Αλεξάνδρα

Υπέρ Υγείας Αγγελικής, Φωτίου, Παναγιώτη και Μαριας

11
Αγγέλικα- Μαρία

Υπέρ υγείας: Εμμανουήλ, Δημήτριος-Κων/νος, Σταυρούλα-Χριστινα, Σπυριδούλα-Πολυξένη, Σπυρίδων, Γεώργιος, Σπυρίδων,Αγορή, Σταυρούλα, Γρηγόριος, Αλέξιος, Βασιλική,Αγγέλικα-Μαρία.

12

Χριστός ανέστη... Υπέρ υγείας Κωνσταντίνος Μαρία βασιλική Νίκη Δημήτρης Χρήστος Χρυσοβαλαντω Μαρία Ξάνθη Βασίλης Παυλίνα Κωνσταντίνος θωμάς Κωνσταντίνος Νίκος Γιώργος Ευμορφια Γιώργος Αγγελική Χρήστος Παντελεήμων Παντελεήμων . Υπέρ Αναπαύσεως Δημήτρης Κατερίνα Κωνσταντίνος Δήμητρα Χαρίκλεια Σωτήρης Σεραφείμ Βασιλική Γιάννης Κίμων Γιάννης Κωνσταντίνος Βασίλης Κωνσταντίνα...