Άγιος Αντώνιος: Ο Aγιος Αντώνιος γεννήθηκε στο Κομά, χωριό στην άνω Αίγυπτο περίπου το 250 μ.Χ. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι για την εποχή και του μετέδωσαν την χριστιανική ευλάβεια που τους διέκρινε.

Άγιος Αντώνιος: εορτή 17 Ιανουαρίου

Ο βίος

Δεν μορφώθηκε όπως θα περίμενε κανείς και αυτό γιατί οι γονείς του προσπάθησαν να τον κρατήσουν ανεπηρέαστο από τις ειδωλολατρικές γνώσεις που παρείχαν τα σχολεία της εποχής του. Την εποχή αυτή υπήρξαν άγριοι διωγμοί κατά των χριστιανών με αυτοκράτορες τον Διοκλητιανό και Μαξιμιανό.

Οι γονείς του έφυγαν από τη ζωή νωρίς. Στην ηλικία των 19 ετών βρέθηκε μόνος με μια αδελφή. Ο θάνατος των γονιών του τον έβαλε σε σκέψη για τα σημαντικά θέματα στη ζωή. Μπήκε, λοιπόν, στο δίλημμα τι να ακολουθήσει, τα λόγια του Χριστού να πουλήσει όλα τα υπάρχοντά του ή να κάνει μια κοσμική ζωή. Η ματαιότητα για τα κοσμικά τον οδηγεί να πουλήσει όλα τα κτήματά του. Τα χρήματα από την πώληση τα μοίρασε φτωχούς και στην Εκκλησία, αφού αποκατέστησε οικονομικά την αδελφή του.

Τελειώνοντας με τις κοσμικές υποχρεώσεις αρχίζει αυστηρή νηστεία και προσευχή και βοηθάει όσους έχουν ανάγκη. Δεν του αρκεί όμως αυτό και έτσι αναχωρεί για την έρημο. Δεν υπήρχαν τότε μοναστήρια όπως σήμερα. Βρίσκει όμως έναν γέροντα, ασκητή, και γίνεται υποτακτικός του, αναλαμβάνει, δηλαδή, να καθοδηγήσει τον νεαρό Αντώνιο στην πνευματική αρετή. Κάνοντας υπακοή στον γέροντα ο Αντώνιος ασκείται στην προσευχή, στην αγρυπνία και στην νηστεία. Τρώει μία φορά τη μέρα και μόνο ένα κομμάτι ξερό ψωμί και λίγο νερό. Άλλοτε πάλι περνούν μέρες χωρίς καθόλου τροφή.

Φτάνει σε ύψη πνευματικά και αφού νικάει όλες τις επιθέσεις των δαιμόνων, ιδρύει 2 μοναστήρια στις όχθες του ποταμού Νείλου. Κατά τον διωγμό του Μαξιμιανού πήγε στην Αλεξάνδρεια αποφασισμένος να μαρτυρήσει, αν χρειαζόταν. Εκεί βοηθά τους χριστιανούς και στηρίζει τους μάρτυρές μέχρι την τελευταία τους στιγμή. Μετά το τέλος του διωγμού επιστρέφει στην έρημο, στο όρος που μέχρι και σήμερα ονομάζεται όρος του Αγίου Αντωνίου.

Ο Μέγας Αντώνιος έζησε μέχρι τα 105 χρόνια του και κοιμήθηκε το έτος 356 μ.Χ. Θεωρείται ο πατέρας του μοναχισμού. Έβγαλε 2 άξιους μαθητές, τον Μέγα Αθανάσιο και τον Σεραπίωνα. Το μέρος του ενταφιασμού του θέλησε να μείνει κρυφό. Λέγεται ότι τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου στην Αλεξάνδρεια το 561 μ.Χ. και από εκεί στην Κωνσταντινούπολη. Τον 11ο αιώνα τα παρέλαβε ο Γάλλος Ζοσλέν, ο οποίος τα εναπόθεσε στο Αββαείο του Αγίου Αντωνίου, πόλη της Ν.Α. Γαλλίας (Saint-Antoine-l’Abbaye), όπου πιθανότατα βρίσκονται σήμερα.

θαύματα

Η νίκη αυτή εναντίον των δαιμόνων του έδωσε την ικανότητα να τους νικά παντού. Δεν είναι λίγα τα θαύματα που έκανε διώχνοντας τα δαιμόνια που είχαν κυριεύσει τις ψυχές βασανισμένων ανθρώπων.

Μια μέρα βρέθηκε σε ένα πλοίο και μια απαίσια μυρωδιά έβγαινε από το αμπάρι. Ψάχνοντας μήπως έχουν χαλάσει τα ψάρια, βρίσκουν έναν νέο που τον είχε κυριεύσει ο δαίμονας. Με πολλή προσευχή ο Άγιος έκανε το θαύμα.

Σε άλλη περίπτωση τον κάλεσαν να διώξει άλλο δαιμόνιο σε νεαρό. Παρακάλεσε τους γονείς του να κάνουν μαζί του προσευχή και νηστεία μέχρι να βγει το δαιμόνιο. Ο νεαρός σηκώθηκε και όρμησε στον Αντώνιο να τον σκοτώσει. Ο Άγιος Αντώνιος εξήγησε ότι δεν έφταιγε το παιδί και ότι ήταν καλά πλέον. Είχε ιαθεί και ηρεμήσει.

Μια μέρα επισκέφτηκε τον Aγιο Αντώνιο ο άρχοντας Φρόντων. Eπασχε από μια φοβερή αρρώστια από την οποία κινδύνευε να τυφλωθεί. Έπεσε λοιπόν στα πόδια του Aγιου και τον παρακαλούσε να τον γιατρέψει. Ο Μέγας Αντώνιος, αφού του έκαμε μια προσευχή του είπε: Φύγε και στον δρόμο θα θεραπευτείς. Εκείνος όμως δεν έφευγε αφού περίμενε πρώτα να θεραπευτεί. Τότε ο Aγιος του επανέλαβε: Όσο καιρό κάθεσαι εδώ, δεν πρόκειται να γίνεις καλά. Πήγαινε λοιπόν και μέχρις ότου φτάσεις στην Αίγυπτο θα γίνεις καλά. Όντως ο άρχοντας έγινε καλά, γιατί πίστεψε στην υπόσχεση του Οσίου και στην δύναμη του Θεού.

Μια μέρα είχαν συγκεντρωθεί στο ασκητήριο του Αγίου Αντωνίου επισκέπτες και συζητούσαν όταν ο Aγιος τους διέκοψε και τους είπε να πάρουν μία στάμνα, να την γεμίσουν με νερό και να πάνε πίσω από κάτι μεγάλους λόφους που τους έδειξε. Εκεί όπως τους είπε βρίσκονταν δύο μοναχοί που ήθελαν να έρθουν στο ασκητήριο όμως τους είχε τελειώσει το νερό και δεν μπορούσαν να συνεχίσουν την πορεία τους. Μάλιστα όπως τους είπε ο ένας πέθανε από την δίψα. Οι καλόγεροι έτρεξαν στο μέρος που τους είχε δείξει ο Aγιος. Oταν έφτασαν εκεί ύστερα από ώρες ολόκληρες πορείας είδαν ότι είχε συμβεί αυτό ακριβώς, που τους είχε προειπεί ο Aγιος. Τα χάσανε και δοξάσανε τον Θεό.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.