Ο άγιος Ανδρέας καταγόταν από τη νήσο Κρήτη και έζησε επί βασιλείας του είκονομάχου αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Ε΄ Κοπρωνύμου (741-775).'Ηδη από την τρυφερή παιδική ηλικία επιδιδόταν με ζήλο στα έργα της αρετής και εκάρη μοναχός στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Άγιος Ανδρέας ο Οσιομάρτυρας «Ὁ ἐν τὴ Κρίσει»: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 17 Οκτωβρίου

Έχοντας ακούσει για τους διωγμούς που εξαπέλυαν οι εικονομάχοι κατά των ορθοδόξων, ο άγιος αποφάσισε να πάει στη Βασιλεύουσα για να ομολογήσει την αληθή πίστη.

Φθάνοντας εκεί, πήγε στο παλάτιο του Αγίου Μάμαντος, όπου εκείνη ακριβώς την ώρα ο αυτοκράτορας ανέκρινε οσίους και αγίους ασκητές οι οποίοι εκατηγορούντο ότι ευλαβούντο τις ιερές εικόνες.

Ο άγιος ένιωσε μεγάλη οδύνη μπροστά στο θέαμα αυτό και με θάρρος παρουσιάσθηκε στον αυτοκράτορα και τον ρώτησε:

«Χριστιανός, λοιπόν, ει, ω βασιλεύς» Ο τύραννος έμεινε προς στιγμήν άναυδος μπροστά στο θράσος του ξένου αυτού μοναχού και κατόπιν, μην μπορώντας να αντέξει την παρρησία του, διέταξε τη φρουρά του να τον συλλάβει.

Οι στρατιώτες έπεσαν πάνω στον άγιο σαν άγρια θηρία, τον έριξαν καταγής, τον μαστίγωσαν με βούνευρα και τον εμπόδισαν να ομολογήσει την αληθή πίστη κτυπώντας τον με πέτρες στο πρόσωπο.

Τίποτε όμως δεν μπορούσε να καταβάλει τον ζήλο του αγίου, ο οποίος στράφηκε προς τον αυτοκράτορα και με το στόμα γεμάτο αίματα του είπε:

«᾽Αν τιμωρείτε, εσείς οι επίγειοι ηγεμόνες, όσους έχουν το θράσος να προβάλλουν τους ανδριάντες και τις παραστάσεις σας, θεωρώντας ότι η προσβολή θίγει αυτό το ίδιο το πρόσωπό σας, πόσο φοβερότερη θα είναι η οργή και η τιμωρία που επιφυλάσσει ο Θεός σε όσους προσβάλλουν και καταστρέφουν τις εικόνες του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και των αγίων Του!» ‘

Ακούγοντας τα λόγια αυτά. ο αυτοκράτορας εξεμάνη και διέταξε να δέσουν τον άγιο με ένα σχοινί και να τον σύρουν στην αγορά.

Βλέποντας το θέαμα αυτό, το αίμα του γενναίου αθλητή του Χριστού να βάφει το χώμα κόκκινο, ένας κάτοικος της πόλης, παρακινημένος από δαίμονα, έπεσε πάνω του μ’ έναν μπαλτα και του έκοψε το πόδι.

Μετά την τελευταία αυτή δοκιμασία, ο άγιος ᾽Ανδρέας παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.

Το τίμιό του σκήνωμα το πέταξαν στον τόπο που ονομαζόταν Κρίσις, όπου συνήθιζαν να ρίχνουν τα πτώματα των κακούργων.

Αργότερα, δώδεκα δαιμονισμένοι έφθασαν την ίδια στιγμή στο μέρος αυτό χωρίς να είναι συνεννοημένοι, και ανακάλυψαν το τίμιο λείψανο μεταξύ των άλλων πτωμάτων.

Το μετέφεραν και το έθαψαν σε καθαγιασμένο τόπο, κερδίζοντας έτσι την άπελευθέρωση από την επήρεια των ακαθάρτων πνευμάτων

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.