Ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος, είναι ιδρυτής και ευαγγελιστής της πόλεως των Πατρών. Μαρτύρησε στον τόπο, όπου σήμερα υψώνονται οι δύο περικαλλείς προς τιμήν του Ναοί.

Άγιος Ανδρέας: Mεγάλη γιορτή αύριο 30 Νοεμβρίου

O νέος Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1974 από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ.

Το έργο της αγιογραφήσεώς του, ξεκίνησε το 1985 επί αρχιερατείας του Μητροπολίτου Πατρών Νικόδημου, διακόπηκε για περίπου δεκατρία έτη και με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου η αγιογράφηση ξεκίνησε και πάλι.

Ο ναός του πολιούχου της πόλης φέρει Σταυρό ύψους πέντε μέτρων και δώδεκα καμπαναριά.

Έχει 60 μέτρα μήκος, 52 πλάτος και 46 ύψος, ενώ το συνολικό εμβαδόν της Εκκλησίας είναι 2500 τ.μ. και η χωρητικότητά του είναι άνω των 8000 ατόμων. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων.

Ο παλιός Ναός του Αποστόλου Ανδρέα οικοδομήθηκε στο διάστημα 1836-1843 στη θέση όπου μαρτύρησε ο Άγιος. Ακριβώς δίπλα στον παλιό ναό υπάρχει το πηγάδι του Αγίου Ανδρέα.

Ήταν ο τόπος όπου δίδασκε ο Απόστολος Ανδρέας και σύμφωνα με την παράδοση εκεί σταυρώθηκε.

Η μνήμη του Αγίου Ανδρέα τιμάται από την Εκκλησία στις 30 Νοεμβρίου και είναι αργία για την πόλη της Πάτρας.

Η Πηγή

Δεξιά γι’ αυτόν που εισέρχεται στον Παλαιό Ναό και εν επαφή προς αυτόν υπάρχει πηγή μέσα σε θολωτό άντρο, στην οποία κατέρχεται κανείς με 11 σκαλοπάτια.

Η πηγή είναι αρχαιοτάτη και εχρησίμευε, όπως ελέχθη, ως πηγή του μαντείου της Δήμητρος.

Αυτό υπενθυμίζει η μαρμάρινη πλάκα με επίγραμμα, επάνω ακριβώς από τήν είσοδο σε μιά προσπάθεια να αποδοθή σε δακτυλικό εξάμετρο:

«Νημερτές το δ’ ύδωρ, Δημήτερος ην ποτε νούσοις

Ένθα παγείς ξύλω Ανδρέας , Πάτρας αμφιβέβηκε

(Ιαματικό είναι τούτο το νερό που κάποτε της θεάς Δήμητρας ήταν, όπου ο Ανδρέας σε ξύλο προσηλώθηκε και προστατεύει την Πάτρα)».

Η πλάκα αυτή είναι αντίγραφο της χαμένης αρχικής και το επίγραμμα αποδίδεται στον Αρχιεπίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό, δεν αποκλείεται όμως να είναι παλαιότερο.

Εντός του σπηλαίου στο τέρμα της κλίμακας και προ της πηγής έχει τώρα τοποθετηθή εξαίρετης τέχνης εικόνα του Αγίου που έχει δωρηθή (και ασφαλώς αγιογραφηθή) τό 1924 από Καυσοκαλυβίτη μοναχό.

Σήμερα το νερό της πηγής είναι «αγίασμα» και προσφέρεται προς βοήθειαν των αρυομένων και εις ίασιν νοσημάτων.

Σώζεται μάλιστα παλαιά δοξασία, σύμφωνα με την οποία, όποιος πιή από το νερό της πηγής αυτής, θα ξανάρθη να πιή και πάλι. Ακριβώς κάτω από τη μαρμάρινη πλάκα με το επίγραμμα υπάρχει η γνωστή καρκινική επιγραφή:

«Νίψον ανομήματα, μη μόναν όψιν», δια να τονίζεται ότι το νερό προσφέρεται ως αγίασμα , και όχι μόνο προς εξωτερικήν νίψιν αλλά ψυχικήν (κάθαρσιν «ανομημάτων»).

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.