Ο Ανδρέας μετά την Πεντηκοστή και τη δημιουργία της πρώτης εκκλησίας, αρχίζει τις περιοδείες του σε Αντιόχεια, Φρυγία, Νίκαια, Βιθυνία Χαλκηδόνα και Σινώπη. Αργότερα επισκέπτεται την Σαμψούντα, την Τραπεζούντα κι από κει το Βυζάντιο, τη Μακεδονία με τελικό σταθμό την Πάτρα.

Εκεί διδάσκει, κηρύττει το λόγο του θεού, βαφτίζει, χειροτονεί σε κάθε πόλη επίσκοπο κι έτσι δημιουργεί τους πρώτους πυρήνες του χριστιανισμού.

Η Πάτρα έμελλε να είναι και ο τόπος του μαρτυρίου του όμως, αφού το 66 Μ.Χ ο ανθύπατος της Αχαΐας Αιγεάτης θα τον υποβάλει σε φρικτά βασανιστήρια και στο τέλος θα τον σταυρώσει σε σχήμα Χ.

Έκτοτε, ο Άγιος Ανδρέας αναφέρεται ως προστάτης και πολιούχος της πόλεως των Πατρών.

Στο  σημείο του μαρτύριού του   ανεγέρθηκε μεταξύ 1836 και 1843 ο πρώτος ναός που ήταν αφιερωμένος σ’ αυτόν ενώ 1908 εγκαινιάστηκε ο νέος ναός από τον βασιλιά Γεώργιο τον ‘Α και ξεκίνησε να οικοδομείται με την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά και συνεχίστηκε μετά το θάνατο του το 1937 από τον αρχιτέκτονα Γεώργιο Νομικό. Δίπλα στον παλιό Ναό βρίσκεται το πηγάδι του Αγίου Ανδρέα. Στη θέση του προϋπήρχε η πηγή της Δήμητρας στην οποία λειτουργούσε και μαντείο μόνο για αρρώστους. Η περιοχή της μαντικής πηγής ήταν ο τόπος όπου δίδασκε ο Απόστολος Ανδρέας. Σύμφωνα με την παράδοση δίπλα σ” αυτή την πηγή σταυρώθηκε.

Διαβάστε τη συνέχεια στο άρθρο: Άγιος Ανδρέας: Η ιστορία της ανέγερσης του ναού στην Πάτρα

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.