Ο Γέρων Χριστοφόρος Ιβηρίτης αναλαμβάνει τα ηνία της Επιστασίας από τον Γεώργιο Βατοπαιδινό που παραδίδει σε ειδική τελετή την ερχόμενη Τρίτη 14 Ιουνίου 2022.

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Αλλαγή της Ιεράς Επιστασίας στο Αγιον Ορος την ερχόμενη Τρίτη .

Ο Γέρων Χριστοφόρος Ιβηρίτης αναλαμβάνει τα ηνία της Επιστασίας από τον Γεώργιο Βατοπαιδινό που παραδίδει σε ειδική τελετή την ερχόμενη Τρίτη 14 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.

Η νέα Ιβηρίτικη Επιστασία θα αποτελείται από τους Επιστάτες:

Μονή Παντοκράτορος, Ιερομόναχος Θεόφιλος

Μονή Φιλοθέου, Γέρων Νικηφόρος

Μονή Σίμωνος Πέτρας, Ιερομόναχος Ιερώνυμος

Να ευχηθούμε ευλογημένη διοίκηση!

Ιερά Επιστασία Αγίου Όρους
Οι είκοσι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους διαιρούνται σε πέντε τετράδες, καθεμιά από τις οποίες ασκεί ανά πενταετία για ένα έτος (από 1 Ιουνίου έως 31 Μαΐου του επομένου) την Ιερά Επιστασία.

epistasia-eksofullo

Οι μονές κάθε τετράδας αποστέλλουν κατ’ έτος από ένα πρόσωπο με τα προσόντα που καθορίζονται και για τους αντιπροσώπους των μονών στην Ιερά Κοινότητα. Οι τετράδες είναι οι εξής:

Α΄ Τετράδα: Μεγίστης Λαύρας, Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Εσφιγμένου

Β΄ Τετράδα: Βατοπεδίου, Κουτλουμουσίου, Καρακάλλου, Σταυρονικήτα

Γ΄ Τετράδα: Ιβήρων, Παντοκράτορος, Φιλοθέου, Σίμωνος Πέτρας

Δ΄ Τετράδα: Χιλανδαρίου, Ξηροποτάμου, Αγίου Παύλου, Γρηγορίου

Ε΄ Τετράδα: Διονυσίου, Ζωγράφου, Αγίου Παντελεήμονος, Κωνσταμονίτου

Ο πρώτος τη τάξει κάθε τετράδας ονομάζεται Πρωτεπιστάτης, είναι ο πρόεδρος της Ιεράς Επιστασίας —χωρίς η ψήφος του να κατισχύει σε περίπτωση ισοψηφίας, οπότε και αποφασίζει η Ιερά Κοινότητα— και κρατεί «την του Πρώτου ράβδον». Δεν αποκλείεται ο αντιπρόσωπος της μονής στην Ιερά Κοινότητα να εκτελεί ταυτόχρονα και τα καθήκοντα του Επιστάτη, με εξαίρεση αυτόν της μονής στην οποία ανήκει ο Πρωτεπιστάτης. Δηλαδή οι αντιπρόσωποι των μονών Μεγίστης Λαύρας, Βατοπεδίου, Ιβήρων, Χιλιανδαρίου και Διονυσίου δεν μπορούν να εκτελούν παράλληλα και τα καθήκοντα του Πρωτεπιστάτη.

Η Ιερά Επιστασία εδρεύει και αυτή στις Καρυές, όπου διαρκώς διαμένουν οι Eπιστάτες. Επιτρέπεται να απουσιάζουν, πλην του Πρωτεπιστάτη, εναλλάξ και κατά την ιεραρχική τάξη, μόνο όταν παρουσιάζεται επιστατικό καθήκον. Την Ιερά Κοινότητα και την Ιερά Επιστασία επικουρούν ο αρχιγραμματεύς και ο υπογραμματεύς.

Η σφραγίδα της Ιεράς Κοινότητας, αποτελούμενη από τέσσερα αποσπώμενα μέρη, καθένα από τα οποία φυλάσσεται από έναν Eπιστάτη, παραδίδεται κάθε έτος στη νέα Ιερά Eπιστασία.

Στις αρμοδιότητες της Ιεράς Επιστασίας ανήκει η διαχείριση του κοινού ταμείου, που ενεργείται με βάση προϋπολογισμό που έχει εγκριθεί από την Ιερά Κοινότητα. Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του Αγίου Όρους είναι το εκτελεστικό όργανο της ιεράς κοινότητας και ασκεί δημαρχιακά καθήκοντα και καθήκοντα ειρηνοδικείου. Επίσης είναι υπεύθυνη για την έκδοση των διαμονητηρίων, την είσοδο των προσκυνητών στο Άγιον Όρος, για την άδεια προσέγγισης σκαφών στα λιμάνια του Αγίου Όρους, καθώς και ελικοπτέρων. Στις αρμοδιότητές της είναι επίσης η διαχείριση του ταμείου, η καθαριότητα και τα έργα, οι αστιατρικές επιθεωρήσεις, η διάθεση τροφίμων, η τάξη κ.ά.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.