Στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους- Αγρυπνία στην Ιερά Μονή μας πού πανηγυρίζει την θεία Μεταμόρφωση τού κυρίου μας.

Χρόνια πολλά στον Σεβαστό προηγούμενο και γέροντα μάς Χριστόδουλο πού μας λείπει πολύ. Στον Καθηγουμενο μάς γέροντα Νικόλαο και σε όλους τους κουτλουμουσιανους πατέρας και αδελφούς.

Ο Μεταμορφωθεις Κύριος ευχομεθα να μας μεταμορφώσει και εμάς προς το καλύτερο και να μας ενισχύει στον δρόμο και στο έργο πού ο καθένας διάλεξε για την ζωή τού!

Μεταφερθηκαμε νοερά σήμερα στο Όρος Θαβωρ εκεί πού έγινε ή Μεταμόρφωσις τού κυρίου. Είδαμε νοερά τόν Θεάνθρωπο Σωτήρα μας μεταμορφουμενον λαμποντα ώς τον ήλιον και τα ενδύματα του λευκά ώς το φώς. Είδαμε τούς εκπροσώπους τής Παλαιάς Διαθήκης τον προφήτη Ηλία και Μωυσή να συνομιλούν με τον Ιησού.

Είδαμε τούς αγίους αποστόλους να εξιστανται και να θαυμάζουν. Και όπως λέγουν όσοι επισκέπτονται το Όρος Θαβωρ τής μεταμορφωσεως την ημέρα αυτή τής εορτής το Όρος να καλύπτεται κατά την θεία λειτουργία από μία νεφέλη και να ευωδιαζει.Ετσι και με αυτό ακόμη το σημείο την ευωδία και την νεφέλη μας δίνει ο κύριος μία ακόμη απόδειξη τής παρουσίας του και τής χάριτος τού. Όλοι οι χριστιανοί οί οποίοι αγαπούν τον θεό έχουν μέσα τούς ένα πόθο θέλουν και αυτοί να μεταμορφωθούν.

Δεν θέλουμε η ζωή μάς να μείνει σαρκική να μείνει στα χαμηλά στα γεωδη στα μάταια στα πάθη στις αμαρτίες. Μπορεί να είμαστε αμαρτωλοί και εμπαθεις αλλά κατά βάθος λαχταρουμε κάτι άλλο.

Λαχταρουμε να μεταμορφωθουμε να πάψουμε να είμαστε εμπαθεις και να γίνουμε πνευματικοί άνθρωποι να νικήσουμε τον παλαιό άνθρωπο τον εγωισμό το σκοτάδι πού υπάρχει μέσα μας να νικηθεί από το φώς τού Χριστού και από σκοτεινοί πού είμαστε να λαμψουμε και εμείς μέσα στο φώς τού Χριστού ήδη απ αυτή την παρούσα ζωή.

Γι αυτό και σήμερα πού είδαμε τόν θεό και σωτήρα μας μέσα σ αυτό το φώς άναψε πάλι μέσα μάς ο πόθος και ή λαχτάρα πότε και εμείς θα μεταμορφωθουμε .Από την εορτή αυτή άς προσέξουμε τρία σημεία. Το πρώτο σημείο είναι ότι ή Μεταμόρφωσις τού κυρίου έγινε κατά την υμνολογια τής εκκλησίας μάς είς Όρος υψηλον.Δεν έγινε σε κάποια πεδιάδα στα χαμηλά αλλά έγινε στα υψηλά. Και ερμηνεύουν οι πατέρες τής εκκλησίας ότι αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος για να απολαύσει το φώς τού Χριστού πρέπει να ανέβει σε υψηλότερη πνευματική κατάσταση πρέπει να νικήσει τα πάθη του να τηρήσει τις εντολές του θεού. Χρειάζεται μια αναβασις για να δεις τον θεό. Δεν μπορείς εκεί κάτω στα γήινα πού είσαι στις ηδονές στις απολαύσεις στην ματαιότητα στην καλοπέραση να δεις τον θεό. Και πώς θα υψωθεις?

Άμα αγωνισθεις να νικήσεις τα πάθη σού τον παλαιό άνθρωπο το σαρκικό φρόνημα τον εγωισμό την υπερηφάνεια την κενοδοξία. Το δεύτερο πού έκαναν οι άγιοι απόστολοι για να απολαύσουν αυτό το φώς είναι ότι έκαναν υπακοή. Δεν ανέβηκαν με το θέλημα τούς δεν είπαν αυτοί στον κύριο πάμε στο όρος Θαβωρ αλλά ο κύριος τούς είπε ελάτε μαζί μου και αυτοί έκαναν υπακοή και πήγαν. Άρα λοιπόν το δεύτερο σημείο για να μπορεί κανείς να απολαύσει το φώς τού Χριστού πρέπει να είναι μέσα στην υπακοή των εντολών του θεού τής εκκλησίας τού Χριστού και τού πνευματικού τού πατρός. Δεν μπορεί ο άνθρωπος πού είναι εκτός εκκλησίας να δει και να χαρεί το φώς τού Χριστού.

Και το τρίτο σημείο είναι ότι οί άγιοι απόστολοι μπορεσαν να απολαύσουν αυτό το φώς επειδή ήταν σε κοινωνία με τον Χριστό και δια τού Χριστού με τον θεό πατέρα και την εκκλησία. Δεν ήταν άτομα χωριστά άνθρωποι κλεισμένοι μέσα στον εαυτό τούς. Ήταν μέλη τής εκκλησίας τής αδελφότητας τού κυρίου για αυτό και μπόρεσαν να δουν το φώς.

Άρα και εμείς πρέπει να είμαστε μέλη της εκκλησίας τού Χριστού. Και γι αυτό αν κάνουμε υπομονή μένουμε στην εκκλησία είμαστε συνειδητά μέλη της μετέχοντες των Αγίων μυστηρίων κοινωνουντες το σώμα και το αίμα τού κυρίου εξομολογουμενοι με ταπείνωση τις αμαρτίες μάς μήν αμφιβαλλετε ότι και σε εμάς θα λάμψει το φώς τού Χριστού.

Για αυτό ας έχουμε χαρά σήμερα διότι αυτό το άκτιστο φώς πού έλαμψε σήμερα και που δεν χορτεναν να το βλέπουν οι μαθηται του κυρίου στο όρος Θαβωρ μπορεί και εμείς να το δούμε αν θέλουμε ήδη από την παρούσα ζωή αρκεί να κάνουμε αυτά που είπαμε την άνοδο την υπακοή και να είμαστε μέσα στην εκκλησία. Ο κύριος έλαμψε για εμάς όχι για τον εαυτό του και θέλει να χαρούμε και εμείς αυτό το φώς.

Άς ποθησουμε λοιπόν τα ουράνια ας ξεκολλήσουμε από τα φθαρτα και γήινα και όταν καμιά φορά ως άνθρωποι πέφτουμε να μην μένουμε εκεί αλλά πάλι να σηκωνόμαστε και να συνεχίζουμε τον αγώνα μάς έως ότου το φώς τού Χριστού μας καθαρίσει μας φωτίσει και γίνουμε φωτεινοί άνθρωποι. Αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα προσφέρει ή σημερινή δεσποτική εορτή!

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.