Πέτρου και Παύλου: Όσο οι δύο Απόστολοι ζούσαν, θέλησαν μερικοί να τους διχάσουν. Ανάλογα με τις θρησκευτικές τάσεις, ορισμένοι έκαναν σημαία πότε τον ένα και πότε τον άλλον Απόστολο. Μερικοί ισχυρίζονταν «Εμείς είμεθα του Κηφά, του Πέτρου» άλλοι έλεγαν «εμείς είμεθα του Παύλου» (Α΄ Κορ. 1,12).

Ορισμένοι από τους φανατικούς ιουδαΐζοντες θέλησαν να εκμεταλλευθούν τον θερμό, αλλά απονήρευτο Πέτρο, για να τον κάνουν αρχηγό στον εξοντωτικό κατά του Παύλου πόλεμο, νομίζοντας έτσι ότι πως θα έπλητταν τον Απόστολο των εθνών.

Σύντομα ο Πέτρος κατάλαβε την παγίδα και συμφιλιώθηκε με τον Παύλο. Απομόνωσε τους διασπαστές της ενότητος του σώματος του Χριστού που ήθελαν να αλλοιώσουν το γνήσιο πνεύμα του Ευαγγελίου. Ο Πέτρος ονομάζει τον Παύλο «ἀγαπητόν ἀδελφόν» (Β΄ Πετρ. 3,15). Και ο Παύλος δίνει ιδιαίτερη σημασία και τιμή στον κορυφαίο Πέτρο, που ήταν ένας «τῶν δοκούντων στύλους εἶναι» (Γαλ. 2,9).

Η Εκκλησία όρισε να τιμούνται μαζί οι δύο μεγάλοι Απόστολοι. Σ’ ένα από τα ιδιόμελα στιχηρά του εσπερινού της εορτής τους ψάλλει «Ποίοις εὐφημιῶν στέμμασιν, ἀναδήσωμεν Πέτρον καὶ Παῦλον; Τοὺς διῃρημένους τοῖς σώμασι καὶ ἠνωμένους τῷ πνεύματι …».

Και οι δύο εκλήθησαν κατά θαυμαστό τρόπο. Ο ένας, ο Απόστολος Παύλος, ήταν σκηνοποιός, και από τότε που τον κάλεσε ο Θεός, η τέχνη του πήρε πνευματικό νόημα, έστηνε παντού «τὴν σκηνήν τὴν ἀληθινή» (Εβρ. 8,2) την σκηνή της Εκκλησίας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου: Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου: Τι γιορτάζει η εκκλησία μας στις 29 Ιουνίου

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.