ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE - ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ: Όλα είναι έτοιμα στο Περιβόλι της Παναγίας, όπου αναμένεται την Παρασκευή ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Μέλη της συνοδείας του και ενισχύσεις των αστυνομικών αρχών άρχισαν ήδη να καταφτάνουν στις Καρυές, ενώ η Ιερά Κοινότητα στη συνεδρίαση της Δευτέρας οριστικοποίησε το πρόγραμμα.

Η προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στο Άγιον Όρος γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων στον πατριαρχικό θρόνο και ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Νοέμβριο -για να συμπέσει με την επέτειο-, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού και των πολλών κρουσμάτων που υπήρχαν σε μονές, κελλιά και σκήτες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα φτάσει στο λιμάνι της Δάφνης το απόγευμα της Παρασκευής και εκεί θα γίνει δεκτός από τον κ. Μαρτίνο, ο οποίος θα τον προσφωνήσει και θα τον συνοδεύσει στις Καρυές.

Στην πλατεία των Καρυών θα του γίνει επίσημη υποδοχή από τους ηγούμενους του και τους Αντιπροσώπους των 20 Ιερών Μονών και έχει ενδιαφέρον αν θα υπάρξουν απουσίες, από ποιες Μονές και με ποια δικαιολογία. Θα ακολουθήσει δοξολογία στο Ναό του Πρωτάτου και αντιφώνηση από τον Πατριάρχη, ο οποίος δεν αποκλείεται να αναφερθεί και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρθολομαίος έχει καταδικάσει πολλές φορές τη ρωσική εισβολή, μάλιστα στις 13 Μαρτίου κατά τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στο Φανάρι και παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε σημειώσει πως «παρακολουθούμεν το δράμα του ουκρανικού λαού και εν ταυτώ θαυμάζομεν την σθεναράν αντίστασίν του εις τον ιταμόν εισβολέα».

«Οι Ρώσοι, κακώς, κάκιστα, εισέβαλαν στην Ουκρανία. Μπορεί να είχαν οποιεσδήποτε φοβίες για το μέλλον, για το ΝΑΤΟ, αλλά δεν υπήρξε καμιά συγκεκριμένη απειλή ή επέμβασις από μέρους της Ουκρανίας, ώστε να ωθήσει τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας εις το να πάρει τα όπλα και να επιτεθεί σε αμάχους, σε αθώους ανθρώπους, σε παιδιά, να καταστρέψει σχολεία, νοσοκομεία, θέατρα, εκκλησίες», είχε δηλώσει αργότερα, κατά την επίσκεψη μαθητών σχολείου της Λαμίας.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο και ενόψει της άφιξης του Πατριάρχη, τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας είχαν συνεχείς και έντονες συζητήσεις για την έκδοση ανακοίνωσης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μετά από διαφωνίες και έντονο παρασκήνιο η ανακοίνωση εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα, μετά τη συνεδρίαση του οργάνου και σε αυτήν ζητούνταν κατάπαυση του πολέμου στην Ουκρανία που ξεκίνησε το 2014.

Τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας θα επιδώσουν ως αναμνηστικό δώρο μια αρχιερατική ράβδο στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο ο οποίος μετά το δείπνο στο Αρχονταρίκι θα αναχωρήσει για την Ιερά Μονή Ιβήρων, όπου και θα διανυκτερεύσει.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου θα τελέσει θεία λειτουργία στο παρεκκλήσι της Παναγίας Πορταϊτισσας και μετά θα αναχωρήσει για την Ιερά Μονή Καρακάλλου, όπου θα τελεστεί Δοξολογία και θα ακολουθήσει γεύμα.

Ο κ. Βαρθολομαίος και η ακολουθία του θα επισκεφτούν το απόγευμα της ίδιας μέρας την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας και θα παραστεί στον εσπερινό, ενώ το βράδυ θα επιστρέψει στις Καρυές, όπου θα δειπνήσει με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και θα διανυκτερεύσει στον ξενώνα της Ιεράς Κοινότητας.

Το πρωί της Κυριακής θα χοροστατήσει στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Ναό του Πρωτάτου και στη λιτανεία της εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί και το μεσημέρι θα αναχωρήσει από την Αθωνική Πολιτεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την έξοδό του στην Ουρανούπολη, οι τοπικές αρχές ετοιμάζουν εκδήλωση με χορούς προς τιμήν του και από το βράδυ της ίδιας μέρας ξεκινά η επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα διαρκέσει ως την 1η Ιουνίου.

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.