Η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως τιμήθηκε σήμερα με το Παλαιό Ημερολόγιο στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, όπου φυλάσσεται ως ανεκτίμητος θησαυρός η Τιμία Κάρα του Αγίου.

Σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη και μέσα σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης τελέστηκε στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, Ιερά Αγρυπνία, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος προσήλθε στην Μονή επί τη ευκαιρία της εορτής του Αγίου, που φέρει και το όνομα του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος προσερχόμενος στην Μονή, κόμισε προς αγιασμό και προσκύνηση των Πατέρων της Μονής την τιμία κάρα του του Αγίου Παρθενίου Λαμψάκου. Ο Γέροντας Εφραίμ και οι Βατοπαιδινοί πατέρες υποδέχθηκαν τον Σεβασμιώτατο και την τιμία κάρα του Αγίου Παρθενίου σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη μέσα σε κατανυκτικό και ευφρόσυνο κλίμα.

Σήμερα το πρωί, Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Οι εορτασμοί κορυφώθηκαν με την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας και την εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Φιλοθέου, αδελφού της Μονής.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα στο Συνοδικό της Μονής, επί τη ευκαιρία της εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Φιλοθέου, και εν συνεχεία παρατέθηκε η πανηγυρική τράπεζα και η απόλυση αυτής με πανηγυρική δέηση στο Καθολικό της Μονής.

Στο συνοδικό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο Γέροντα Εφραίμ και αναφέρθηκε με αφορμή την εις πρεσβύτερον χειροτονία, την οποία τέλεσε κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, στο μυστήριο της ιερωσύνης, ως χάρισμα και δωρεά του Θεού στον άνθρωπο.

Άξιο προσοχής και θαυμασμού είναι το γεγονός της αφθαρσίας του ωτίου του αγίου, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι το μέρος αυτό του σώματος είναι από τα πρώτα που φθείρονται όταν αυτό υποστεί τον φυσικό θάνατο. Σύμφωνα με την παράδοση η αφθαρσία αυτή που παρατηρείται έχει σχέση με κάποιο γεγονός που αναφέρεται στον κατά πλάτος βίο του αγίου. Εκεί αναφέρεται ότι ο μαθητής του Αγίου και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως άγιος Πρόκλος είδε οφθαλμοφανώς τον απόστολο Παύλο σκυμμένο στο αυτί του Αγίου να τον καθοδηγεί στην ερμηνεία των επιστολών του.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.