Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προέστη της Πανηγυρικής Αγρυπνίας επί τη μνήμη της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Κοσμά του Πρώτου, εις τον πάνσεπτο Ιερό Ναό του Πρωτάτου της Καρυών Αγίου Όρους.

Σεπτή αδεία και ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και αποδεχόμενος της ευγενικής προσκλήσεως της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Ὀρους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνας, προέστη κατά την 1ην Δεκεμβρίου/18ην Νοεμβρίου ε.έ., της Ιεράς Πανηγυρικής Αγρυπνίας επί τη μνήμη της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Κοσμά του Πρώτου του Βατοπαιδινού του Οσιομάρτυρα εις τον πάνσεπτο Ιερό Ναό του Πρωτάτου της Καρυών Αγίου Όρους.
Η πανηγυρική Αγρυπνία τελέσθηκε με κατάνυξη και σεμνή μεγαλοπρέπεια συμφώνως κατά το Αγιορειτικό Τυπικό, παρουσία του Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους Γέροντος Χριστοφόρου Ιβηρίτού, τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, αντιπροσώπων των Ιερών Μονών, πολλών Καρεωτών Πατέρων και ευαρίθμων ευλαβών προσκυνητών.
Ακολούθησε εόρτια τράπεζα όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ομίλησε επικαίρως περί της μορφής του Οσιομάρτυρος Αγίου Κοσμά του Πρώτου του υπό των Ενωτικών αποκτανθέντος και των άλλων σφαγιασθέντων μοναχών, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο Άγιον Όρος χαρακτηρίζοντας το πραγματικά πνευματικό κειμήλιο για ολόκληρη την Οικουμένη, διότι είναι ο τόπος της Παναγίας και αποτελεί ένα αγιαστήριο ψυχών Αγιότητας και αληθούς και ειλικρινούς μετανοίας όπου ο καθένας, όταν το θέλει πραγματικά μπορεί να βιώσει όλες εκείνες τις αγιοπνευματικές εμπειρίες που προσφέρει ο Αναστάς Κύριος, όπως ακριβώς μετέχουν των αρρήτων μυστηρίων της χάριτος και όλοι οι Άγιοι Πατέρες, ζώντας την ζωή της Καινής Κτίσεως.
Τέλος, εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνησή του, διότι τον αξίωσε η χάρις της Υπεραγίας Θεοτόκου να βιώσει αυτή την μεγάλη πανήγυρη και ταυτόχρονα να επισκεφτεί την Αθωνική Πολιτεία για πρώτη φορά από της εκλογής του και της ενθρονίσεως του στην Μητρόπολη Λαγκαδά, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Χριστοφόρο Ιβηρίτη και τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας για την τιμητική πρόσκληση, ευχόμενος η Παναγία να τους χαρίζει δύναμη και στήριξη στο πολυεύθυνο έργο που διακονούν, το οποίο και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Πατρίδα μας και ολόκληρη την Ορθοδοξία και πρόκειται για έναν θεσμό που τιμά τον μοναχισμό και την ευλογημένη πολιτεία του Άθω.
Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Περιβόλι της Παναγίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας και η συνοδεία του, η οποία αποτελούνταν από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωάννη Αρσενιάδη και τον Αρχιδιάκονο της καθ΄ημάς Μητροπόλεως π. Ραφαήλ, είχε την ευκαιρία να Ιερουργήσει στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας Πορταϊτισσης της Ιεράς Μονής των Ιβήρων και να συναντηθεί με τον Καθηγούμενο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ναθαναήλ και τον Προηγούμενο αυτής π. Βασίλειο, ενώ επισκεφτεί ακόμα το κελί του προκατόχου του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Ιωάννου στο Κάθισμα της Παναγίας της Πορταϊτισσης, και τις σεβάσμιες Ιεράς Μονές Μεγίστης Βατοπαιδίου και Σίμωνος Πέτρας όπου συναντήθηκε με τους Ηγουμένους αυτών Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Εφραίμ και π. Ελισαίο, συζητώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις πάνω σε θέματα κοινού πνευματικού ενδιαφέροντος, ευχαριστώντας τους στον τέλος για την υποδοχή και την αβραμιαία φιλοξενία που τον επιφύλαξαν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.