Κλήρος και λαός οφείλουμε να παρέμβουμε για να σταματήσει η δυσφήμηση του Αγίου Όρους

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Συχνά έρχονται στο φως της δημοσιότητας απίστευτες αντιπαραθέσεις και ανοίκεια με τα Χριστά Ήθη γεγονότα αναφορικά με την πολύπαθη Ιερά Μονή Εσφιγμένου Αγίου όρους.

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου, στον απλό κόσμο, στους ευσεβείς πιστούς, μοιάζει σαν να τελεί υπό εμφύλια διαμάχη.

Ορισμένοι μοναχοί της παλαιάς αδελφότητος προβαίνουν σε άσχημες πράξεις και χρησιμοποιούν ακραία ρητορική με αποτέλεσμα να σκανδαλίζεται και να μπερδεύεται το ευσεβές πλήρωμα σχετικά με τα τεκταινόμενα της Ιεράς Μονής.

Η αλήθεια είναι μία και δεν αλλάζει. Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου, η ιστορική αυτή Ιερά Μονή, τελεί υπό τη διοίκηση του Ηγουμένου, Αρχιμανδρίτου Βαρθολομαίου και πρέπει όλοι να σεβόμαστε τις θέσεις και αποφάσεις του.

Το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE ουδέποτε είχε πάρει θέση, μεταφέραμε όλες τις απόψεις, παρόλο που μας θλίβει βαθειά αυτή η εμφυλιοπολεμική κατάσταση στο Περιβόλι της Παναγιάς που δεν τιμά κανέναν.

Το ποιος έχει δίκιο ή άδικο δεν θα το κρίνουμε εμείς ούτε είναι δουλεία των πιστών και του λαού. Η Διοικούσα Εκκλησία οφείλει να πάρει θέση και να λήξει το ζήτημα, διότι ο κόσμος διχάζεται σε μια εποχή που έχει ανάγκη να νιώθει την Εκκλησία και την αληθινή Ορθόδοξη Πίστη ως καταφύγιο.

Να βοηθήσουμε όλοι να μπει ένα τέλος σε αυτά τα θλιβερά περιστατικά τα οποία μόνο ζημιά προκαλούν τις ψυχές μας.

Πριν βιαστεί οποιοσδήποτε να με κατακρίνει ως ΄΄οικουμενιστή΄΄ ή οτιδήποτε άλλο, να θυμίσω ότι το ΕΚΚΛΗΣΙΑ πάντοτε δημοσίευε (και ήταν το μόνο μέσο) όλες τις απόψεις.

Αλλά ως εδώ. Δεν θα αφήσουμε να δυσφημείται το Άγιο Όρος  το οποίο λατρεύουμε όσο και τις οικογένειές μας.

Ανδρέας Μ. Καραγιάννης-ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Παραθέτω το άρθρο του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου όπου καλεί την Ιεραρχία και τον λαό να βοηθήσουν στην επίλυση του ζητήματος.

΄΄Συλλαλητήριο και κατάληψη Μονής Εσφιγμένου – ένα εθνικό πρόβλημα – ένα πρόβλημα που αφορά όλους

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην πρωτεύουσα της χώρας μας και το πολυπληθές συλλαλητήριο που διοργανώθηκε εκεί και σε σχέση με την προβοκατόρικη παρουσία σε αυτό εξτρεμιστικών στοιχείων, δήθεν αγιορείτικης προέλευσης, θα θέλαμε να πληροφορήσουμε όλους αυτούς, που μας ρωτούν για το γεγονός, ως εξής:

Έχουν τονιστεί επανειλημμένως η ύπαρξη, η δράση, τα «πιστεύω» και η πραγματική ταυτότητα των καταληψιών του κεντρικού κτηρίου της Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, οι οποίοι αποδεδειγμένα χαρακτηρίζονται από τυχοδιωκτισμό, βιαιότητα, σκοπιμότητες και παραπληροφόρηση.

Σκοπός τους η εξαπάτηση και η εκμετάλλευση των θρησκευτικών ευαισθησιών προς ίδιον όφελος. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι σχισματικοί και δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Παρεισέφρησαν λάθρα στο Άγιο Όρος και κατέλαβαν το βασικό κτήριο της Μονής Εσφιγμένου διά της βίας. Έως σήμερα συνεχίζουν την κατάληψη με τη χρήση βίαιων μέσων και ψευδών αφηγημάτων.

Υποστηρίζουν πως είναι οι τελευταίοι γνήσιοι ορθόδοξοι χριστιανοί στη γη και λειτουργούν με χαρακτηριστικά σέκτας. Δεν αποδέχονται τα μυστήρια της Εκκλησίας προχωρώντας σε αναβαπτισμούς ορθοδόξων χριστιανών! Δεν αποδέχονται Αγίους της Εκκλησίας (π.χ. Άγιο Παΐσιο, Πορφύριο κ.ά.) για αυτό και δημοσίως τους υβρίζουν.

Η αγιορείτικη, και συνάμα εθνική και εκκλησιαστική, κληρονομιά της Μονής Εσφιγμένου (κειμήλια, βιβλιοθήκη χειρογράφων, λείψανα αγίων, αγιογραφίες, ναοί κτλ.) βρίσκεται σε κίνδυνο σε χέρια αγνώστων και αναρμοδίων ατόμων.
Το συγκεκριμένο ζήτημα κακώς ονομάστηκε «ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου», διότι είναι ζήτημα πολύ ευρύτερο, που αφορά και τον κλήρο και τον λαό σε όλες τους τις εκφάνσεις.

Οι συνεχείς εκκλήσεις μας και οι ενημερώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκαν μέχρι τώρα εμπράκτως και ανάλογα με την σοβαρότητα που χρειάζεται (με εξαίρεση την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους), παρά την διά λόγου συμπαράσταση, η οποία περιστασιακά υπήρξε και πλούσια, ιδιαίτερα σε ιδιωτικό επίπεδο, από όλες τις ομάδες των «αρμοδίων».

Ήρθαν όμως τελικά οι ίδιοι οι καταληψίες να μας επιβεβαιώσουν, αποκαλύπτοντας παγκόσμια το πραγματικό τους πρόσωπο.

Το συλλαλητήριο, λοιπόν, των Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2018, είχε ένταση και παλμό, δείχνοντας πως σε κρίσιμες στιγμές οι Έλληνες ξέρουν να ενώνονται και να παραμερίζουν τυχόν διαφορές, που τους χωρίζουν.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές, η επίσημη παρουσία της Εκκλησίας μέσω εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου, αλλά και αυτή του Αγίου Όρους μέσω της Ιεράς Κοινότητος, της μόνης δηλαδή νόμιμης και κανονικής εκπροσώπησης, που έχει πάντοτε το Περιβόλι της Παναγίας, έδωσε ακόμη μεγαλύτερη αίγλη.

Ήρθαν, όμως, οι εν λόγω καταληψίες με την βοήθεια «μπράβων» σε μια ιερή, θα έλεγε κάποιος, στιγμή και για ένα υπέρτατο-υπαρξιακό θέμα του Ελληνισμού, να επιβάλουν στο βήμα του ομιλητή, τον επικεφαλής της καταλήψεως κτηρίων της Μονής Εσφιγμένου με τη βία, προπηλακίζοντας τους διοργανωτές.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου καταγγέλλοντας το γεγονός.

Έτσι, λοιπόν, για μία ακόμη φορά, την στιγμή που κατετίθετο η ψυχή του Ελληνισμού και πραγματοποιούνταν μια πραγματική τελετουργία, θα έλεγε κανείς, στο βωμό της πατρίδας, ήρθε η σκιά του φανατισμού, η καρικατούρα του εθνικισμού και της γραφικότητας, να μιάνει τα ιερά και τα όσια με το δηλητήριο της ιδιοτέλειας και να ρίξει το σκοτάδι της επάνω στις ψυχές των προγόνων μας, που όπως ειπώθηκε, αυτές τις στιγμές υπερίπταντο των συγκεντρωμένων.

Δεν σεβάστηκαν την ιερή αυτή στιγμή, δεν σεβάστηκαν τους ομιλητές, μήτε τον συγκεντρωμένο Ελληνισμό και προσπάθησαν να καπηλευθούν τα ιερά και τα όσια του Γένους μας, για να επιδείξουν παγκόσμια την γύμνια των επιδιώξεών τους.

Καλούμε την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δέχτηκε κατά πρόσωπο μια τέτοια προσβολή, να καταδικάσει την πράξη ατίμωσης, που υπέστησαν οι εκπρόσωποί Της, σεπτοί Ιεράρχες, από την συγκεκριμένη ομάδα σχισματικών καταληψιών και να ταχθεί εμπράκτως ως συγκυρηναίος στον αγώνα που καταβάλλει το Άγιο Όρος μαζί με την Ιερά Κοινότητα και την Ιερά Μονή μας, εναντίον του φανατισμού και των καταληψιών εκπροσώπων του, προς όφελος της Εκκλησίας, προς όφελος της πατρίδας μας και του λαού που τις απαρτίζει, ο οποίος παραμένει εκτεθειμένος στην μισαλλοδοξία του καθενός και συχνά απληροφόρητος πλανάται σε χώρους θολούς, που δεν έχουν καμιά σχέση με Χριστό και Πατρίδα.

Τέλος, καλούμε κάθε φιλαλήθη άνθρωπο να κατανοήσει ότι οι σχισματικοί καταληψίες του κεντρικού κτηρίου της Μονής μας δεν είναι ένα «προσωπικό» πρόβλημα, ούτε αφορά μόνο τα στενά όρια του Αγίου Όρους, αλλά είναι πρόβλημα του συνόλου της Εκκλησίας, δηλαδή σύμπαντος του κλήρου και του λαού.

Τμήμα του Αγίου Όρους τελεί υπό κατάληψη από άτομα άσχετα με το Άγιο Όρος, άτομα που προβαίνουν σε συστηματική αντιεκκλησιαστική προπαγάνδα, αλλά και βαρύνονται με βαριές ποινικές καταδίκες.

Όταν ένα τέτοιο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται από τους αρμόδιους του κλήρου και του λαού συνολικά και με δυναμισμό και μάλιστα από την ρίζα του, τότε παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.΄΄

Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Καραγιάννης Ανδρέας
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

7 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

Ευχαριστώ για τη ΜΗ δημοσιοποίηση του σχολίου μου, που δεν έλεγε τίποτε το υβριστικό ή ακραίο. Να είστε καλά!

2
Εκκλησία Online

Καλησπέρα κ. Παντελή. Το σχόλιο σας δημοσιεύθηκε κατευθείαν χωρίς λογοκρισία.

3

Νομίζω ότι μέχρι στιγμής ο Πατριάρχης συμπεριφέρθηκε ορθά με το να μην προχωρήσει σε περαιτέρω διχασμό ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα .
Θεωρώ πως οι παλαιοί Εσφιγμενίτες , οι γνήσιοι δηλαδή... δεν κάνουν τίποτε κακό. Αντίθετα, προσπαθούν με παράδειγμα την ίδια τους τη ζωή να υπερασπιστούν τα ορθόδοξα πιστεύω τους και να μας ταρακουνήσουν, υπενθυμίζοντας μας την σημασία του να μην υποκύπτει κανείς μπροστά σε δυσκολίες (ας μην ξεχνάμε ότι λέγεται...πως δεν έχουν ούτε ρεύμα) και πως αρνούνται να υποχωρήσουν ως προς το εν λόγω ζήτημα, για να λάβουν τα αυτονόητα. Και μόνο αυτή τους η πράξη και η αθόρυβη σχετικά επιμονή τους, τους καθιστά καθόλα αξιοσέβαστους! Οι περισσότεροι από αυτούς είναι γέροντες και δεν τυγχάνουν ούτε ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τέτοιας που να συνάδει με το έτος 2018.
Αν κάποιοι θεωρούν πως το να υπερασπίζεσαι το ορθόδοξο δόγμα ακόμη και όταν αυτό αντιτίθεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη, τότε δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στα Πατερικά κείμενα, διότι αυτό ακριβώς είναι η ορθοδοξία . Σε εμάς ο κάθε Πατριάρχης, κυρίες και κύριοι δεν είναι πάπας... και ναι δεν έχει κανένα αλάθητο... ! Μπορεί και ο πατριάρχης να κάνει λάθος...έχει γίνει στο παρελθόν και θα μπορούσε να συμβεί ξανά.
Δεν είναι, ωστόσο, δουλειά μου να τους κρίνω , ούτε και να τους κρίνουμε . Το μόνο που ξέρω είναι ότι όπως γράφει και ο άγιος Ιω. Χρυσόστομος ερμηνεύοντας το χωρίο του απόστολου Παύλου :«Ει τις ευαγγελίζεται ύμίν παρ' ο παρελάβετε, ανάθεμα.», παρατηρεί ότι ο Απόστολος «ουκ είπε εάν εναντία καταγγέλλωσιν ή τό πάν άνατρέπωσιν, αλλά καν μικρόν τι εύαγγελίζωνται παρ' ο παρελάβετε, καν τό τυχόν παρακινήσωσιν, ανάθεμα εστωσαν» .
Τέλος, πιστεύω πως όπου υπάρχει κόντρα και εχθρότητες, όπως στην περίπτωση αυτή, εκεί ο Χριστός δεν έχει καμία θέση . Ωστόσο μόνο από την πλευρά της αναγνωρισμένης κοινότητας των Εσφιγμενιτών ακούγονται κατά καιρούς διαμαρτυρίες . Αγαπητέ μου σεβασμιώτατε κ. Αρχιμανδρίτα Βαρθολομαίε της Μονής Εσφισμένου της νεώτερης, ο κόσμος εδώ καίγεται... βαρκούλες αρμενίζουν... η γνώμη μου και πολλών άλλων ακόμα είναι απλή και χριστιανική και ανθρώπινη, "βρείτε" τα ειρηνικά ή τουλάχιστον αν δεν μπορείτε, σεβαστείτε τους παλαιότερους από το νέο μοναστήρι σας, γέροντες της Εσφιγμένου και αφήστε τους στην σκληρή τους και δύσκολη ησυχία τους . Σίγουρα το να επιχειρήσουν κάποιοι να τους εκδιώξουν με το ζόρι , όπως λέγεται ότι επιχειρήθηκε παλαιότερα (υπάρχουν και σχετικές εκπομπές στην τηλεόραση και το ίντερνετ ) δεν συνάδει ούτε στην ιερότητα του χώρου, ούτε στην κοινή ανθρωπιά .
Με σεβασμό,
Παντελής

4

Είστε οικουμενιστές υψήστου βαθμού.
Να μας αποκαλύψετε ποιά είναι η σχέση σας με τους κατσουλιέρηδες επιτέλους,
αλλιώς αλλάξτε όνομα σε Οικουμενισμός Online να ξέρουμε τι μας γίνετε!
Αίσχος!

5

Δεν υπάρχει εμφύλια διαμάχη στο Άγιο Όρος, αλλά διαμάχη με ξένα προς αυτό στοιχεία.
Η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν πάρει θέση εδώ και χρόνια. Το θέμα έχει τακτοποιηθεί από εκκλησιαστική άποψη.
Δεν θα κατηγορηθείτε ως "οικουμενιστής", αν γράψετε πως μόνο ορθόδοξοι χριστιανοί δικαιούνται να μονάσουν στο Άγιο Όρος.

6
Λαζαρος Λαζαρου

Εχθες εγραψα ενα σχολιο στην σχετικη δημοσιευση της μονης στο fb, στην οποια ελεγα οτι ειναι πρεπον πριν αρχισουμε τους χαρακτηρισμους θα ηταν φρονιμο να αθουμε πως εχουν τα πραγματα και απο την δικη τους μερια.. κλεινοντας με το οτι δεν πρεπει να τρωμε μονο οτι μας σερβιρουν!! Το σχολιο μου διαγραφηκε και μου αφαιρεθηκε το δικαιομα να σχολιαζω οπως και το δικαιομα να τους στειλω μνμ... ψαχτειτε καλα πριν διαμοφωσετε μια αποψη!! 😉

7
Μαρια Τσικνακη

Μολις διαβασα την επιστολη του Πανοσιολογιωτατου κ. κ. Βαρθολομαιου περι της καταληψης του Αγιου Ορους απο δηθεν Εσφιγμενητες και θα ημουν ελα να ταχθω στο πλευρο του που ειναι το πλευρο της Ορθοδοξιας μας.Σας ζητω να μου υποδειξετε εαν υπαρχει καποιος ιστοτοπος για να ψηφισουμε για το θεμα η οτι αλλο μεσο υπαρχει για να συνδραμουμε οι πιστοι.Ευχαριστω πολυ!