Η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου εόρτασε την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου (13 Φεβρουαρίου με το αγιορείτικο) τη μνήμη του κτίτορά της Οσίου Συμεών του Μυροβλύτου (†1199). Των λατρευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αρχιμ. Αμφιλόχιος.

Πλήθος μοναχών, κυρίως από τα Χιλιανδαρινά Κελλιά και προσκυνητών από Σερβία και Ελλάδα συμμετείχαν στον εορτασμό ο οποίος άρχισε την παραμονή με ολονύκτια Αγρυπνία, ακολούθησε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και παράθεση Σλαβικής Τράπεζας, όπου ο επίσημος προσκεκλημένος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αρχιμ. Αμφιλόχιος είπε τα εξής:

ΠΡΟΣΛΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ
στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου 13-2-2019

Είναι αρχαία και ευλογημένη πράξη και παράδοση της αγίας μας Εκκλησίας να τιμά τους Αγίους και να γιορτάζη την μνήμη τους. Από παλιά οι άνθρωποι συνάζονταν για να τιμήσουν πρώτα-πρώτα τον δεσπότη Χριστό, την Παναγία Μητέρα του και μετά όλους εκείνους που ευαρέστησαν τον Θεό και αντιδοξάστηκαν από αυτόν.

Η Εκκλησία μας εορτάζει πάντοτε πρόσωπα και γεγονότα. Το συγκεκριμένο ιερό πρόσωπο ενός Αγίου, είτε μάρτυρα είτε οσίου είτε ιεράρχου. Και το πραγματικό γεγονός του μαρτυρίου του, της ασκητικής του βιοτής, της ομολογίας και της διδαχής του. Η κάποιο γεγονός από την ένσαρκη οικονομία του Κυρίου μας. Καμμιά γιορτή της Εκκλησίας δεν υπάρχει που να αναφέρεται σε αφηρημένες έννοιες και ιδέες, π.χ. εορτή της ειρήνης, εορτή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα όμοια.

Έτσι λοιπόν και εμείς συναχθήκαμε σήμερα να υμνολογήσουμε τον όσιο κτίτορα Συμεών τον μυροβλύτη. Αλλά άραγε τι παραπάνω θα είχαμε να προσφέρουμε σε κάποιον που τον τίμησε και τον δόξασε ο Θεός;

Εδώ ακριβώς είναι που φαίνεται η αγάπη της Εκκλησίας και η φιλάνθρωπη στάση της για εμάς, τα πιστά μέλη της. Τα έχει με τέτοια φιλοστοργία διευθετήσει, ώστε κάθε μέρα να επιτελήται και μια γιορτή, κάθε μέρα μια θεία Λειτουργία, κάθε μέρα μια ευκαιρία να συναχθούμε όλοι μαζί «επί το αυτό», για να λατρεύσουμε τον Θεόν, τον θαυμαστόν εν τοις αγίοις αυτού.

Ο άγιος Νικόδημος, ο λαμπρός βλαστός του Αγίου Όρους, στον λόγο του στους Αγιορείτες Οσίους, αναφερόμενος στους οσίους Κτίτορες, αφιερώνει μεγάλο μέρος για να αποδείξη πως η ίδρυση ιερών Μονών είναι τεκμήριο της προς τον πλησίον αγάπης. Από αυτήν φλεγόμενος την καρδίαν ο όσιος Συμεών ο μυροβλύτης, θεία νεύσει κινούμενος ήλθε από την πατρίδα του στο Άγιον Όρος και συμπαραστάθηκε στον υιό του άγιο Σάββα στην εκ θεμελίων ανοικοδόμηση της ιεράς Μονής των Σέρβων, της μονής του Χιλανδαρίου. Μάλιστα αξιώθηκε να δη την Μονή της μετανοίας του τελειωμένη πριν την οσιακή κοίμησή του.

Το εγχείρημα συνεπάγεται μύριους ιδρώτες, κόπους, βασιλικά έξοδα, προσωπική εργασία, πολλούς κινδύνους, ανύστακτες φροντίδες και μέριμνες. Οι πειρασμοί που ακολουθούν τέτοια έργα είναι αμέτρητοι και απρόβλεπτοι.

Και αυτά όσον αφορά τα εξωτερικά και βλεπόμενα. Όμως δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε και να μετρήσουμε την κεκρυμμένη πολιτεία του, τους ασκητικούς αγώνες, τα εν τω κελλίω παλαίσματα και τις χαρισματικές καταστάσεις που αξιώθηκε ο Όσιος τις ατελείωτες νύχτες προσευχής και υμνολογίας.

Εμείς απλώς απολαμβάνουμε τις δωρεές με τις οποίες τον κατακόσμησε ο Θεός. Την πρεσβεία του, το έκτακτο χάρισμα της μυροβλυσίας του. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά το 1200, ένα χρόνο μόνον μετά την οσιακή κοίμησή του, καταγράφεται σε έγγραφα επίσημα ως Άγιος.

Όταν πανηγυρίζουμε και εορτάζουμε τους τοπικούς μας Αγίους, έχουμε ασφαλή την απόδειξη ότι εδώ στον συγκεκριμένο τόπο και χώρο έλαμψε η αγιότητα και η οσιότητα. Αυτό συνιστά την έγκυρη σφραγίδα της πνευματικής επιτυχίας της Μονής. Αυτό το θείο δώρο είναι που ενθαρρύνει εμάς τους μοναχούς, που προσπαθούμε να συνεχίσουμε να ζούμε στα ίχνη των πατέρων μας. Αυτό παρηγορεί και παραμυθεί τους λαικούς αδελφούς μας και ενισχύει τους ολιγοπίστους.

Υπάρχει και ένας άλλος λόγος που εμάς τους Δοχειαρίτες μας συγκινούν ιδιαίτερα οι εορτές των οσίων Κτιτόρων: ο μακαριστός Γέροντάς μας Γρηγόριος μας είχε -από τα εφηβικά μας χρόνια- εμπνεύσει μεγάλη αγάπη για τους κτιτορικούς κόπους. Και ο Θεός ο άγιος μας αξιωσε να διακονήσουμε στην εκ θεμελίων ανοικοδόμηση μιάς μεγάλης Μονής αφιερωμένης στην Παναγία μας. Έτσι λοιπόν, με ιδιαίτερη συγκίνηση αποδεχθήκαμε την πρόσκληση και εσπεύσαμε.
Ευχαριστούμε τον άγιο Καθηγούμενο που έδωσε την ευκαιρία και σε μας προσωπικά και στους ιεροψάλτες πατέρες μας να έλθουμε και να αγρυπνήσουμε μαζί σας, γεραίροντας τον Όσιο.

Ταίς πρεσβείαις του οσίου σου Συμεών του μυροβλύτου, Χριστέ ο Θεός, ελέησον ημάς. Αμήν.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.