Με τη δέουσα αγιορείτικη λαμπρότητα και Ιερά κατάνυξη τελέστηκε η πανήγυρις του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην εορτάζουσα Ιερά Μεγίστη Μόνη Βατοπαιδίου.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Γέροντας Μεθόδιος και συλλειτούργησαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και βατοπαιδινοί πατέρες.

Λόγω της τηρήσεως των υγειονομικών μέτρων δεν παρευρέθηκαν προσκυνητές ως συνήθως. Στις αρετές της Παναγίας την υπακοή την ταπείνωση και την παρθενιά που δεικνύει το γεγονός του Ευαγγελισμού αναφέρθηκε ο Γερ. Εφραίμ στην προσλαλιά του μετά την πανηγυρική τράπεζα. Τόνισε την κλιμακωτή γνώση του μυστηρίου της ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου από την Παναγία και κατέληξε λέγοντας: «αυτή είναι η Γερόντισσα των μοναχών και η Μητέρα των Χριστιανών».

Στην διαχρονική πνευματική σχέση των δύο μονών, Βατοπαιδίου και Χιλανδαρίου, στάθηκε ο χοροστατών Καθηγούμενος Γερ. Μεθόδιος και ευχήθηκε να αξιωθούν και του χρόνου να εορτάσουν χωρίς τη σκιά της πανδημίας. Η πανήγυρις θα συνεχιστεί το απόγευμα με το Κτιτορικό Μνημόσυνο.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης- OPE

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.