Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και σύμφωνα με την Αγιορειτική παράδοση και τάξη τιμήθηκε τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 (21 Νοεμβρίου με το παλαιό εορτολόγιο) η Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, όπου τιμάται το Καθολικό της Μονής.

Προσκεκλημένοι του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Γέροντος Μεθοδίου ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λίπλιανης κ. Δοσίθεος του Πατριαρχείου Σερβίας, ο οποίος προεξήρχε της πανηγύρεως, καθώς και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέρων Εφραίμ.

Στην ομιλία του από την πανηγυρική Τράπεζα ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέρων Εφραίμ αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη πνευματική σχέση που συνδέει τις Μονές Χιλανδαρίου και Βατοπαιδίου, καθώς και στο νόημα της Θεομητορικής εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Ακούστε τα όσα ανέφερε ο Γέροντας Εφραίμ στο ακόλουθο αρχείο ήχου:

Είναι παλαιά αγιορειτική παράδοση στις πανηγύρεις των Μονών να προσέρχονται Ηγούμενοι άλλων αγιορειτικών Μονών και να συμμετέχουν στις ιερές πανηγύρεις. Ιδιαίτερα όμως τις Μονές Βατοπαιδίου και Χιλανδαρίου τις συνδέουν ιδιαίτεροι στενοί και αδελφικοί δεσμοί καθώς οι κτήτορες της Μονής Χιλιανδαρίου Άγιοι Σάββας πρώτος Αρχιεπίσκοπος Σερβίας και ο κατά σάρκα πατέρας του Συμεών ο Μυροβλήτης υπήρξαν Βατοπαιδινοί Μοναχοί. Έτσι υπάρχει η για αιώνες παράδοση να συμμετέχουν στις κύριες πανηγύρεις της κάθε Μονής ο Καθηγούμενος της άλλης Μονής.

Η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου αποτελεί για τους Σέρβους το σημαντικότερο κέντρο του Σερβικού πολιτισμού με σημαντική συμβολή στη παιδεία και τη πνευματικότητα των Σέρβων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.