Αύριο Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου με το κοσμικό ημερολόγιο, εορτάζει η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Γεροντίσσης της Ι. Μ. Παντοκράτορος του Αγίου Όρους.

Μεταξύ των πολλών θαυμάτων που επιτέλεσε η εφέστια εικόνα της Γεροντίσσης, είναι και αυτό, όπου με την Θαυμαστή της επέμβαση διέσωσε την Μονή το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου του 1948 από πυρκαγιά.

Οι πατέρες λιτάνευσαν μικρό αντίγραφο της εικόνας και με αυτό σταύρωσαν την φλεγόμενη πτέρυγα, με αποτέλεσμα να περιορισθεί η φωτιά στην πτέρυγα, η οποία αναστηλώθηκε το 1961. Ένεκα αυτού του γεγονότος η μικρή εικόνα, που φυλάσσεται εντός του ιερού στο καθολικό της Μονής απεκλήθη «Πυροσώτειρα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΕΔΩ

Εξ’ αυτού του γεγονότος καθιερώθηκε η Ιερά Μονή να εορτάζει την Παναγία την Γερόντισσα με μεγαλοπρέπεια κάθε χρόνο στις 2 Δεκεμβρίου.

Ο Γέρων Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης Μέγας Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, έγραψε ακολουθία η οποία ψάλλεται στις 2 Δεκεμβρίου κατά την αγρυπνία της συνάξεως της Παναγίας, και το 1976 παρακλητικό κανόνα που ψάλλεται κάθε Δευτέρα.

Το 2011 συνέθεσε παράκληση και ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ.

Η εφέστια θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της επονομαζόμενη «Γερόντισσα» είναι μία από τις προστάτιδες εικόνες του Αγίου Όρους, βρίσκεται στο αριστερό μαρμάρινο προσκυνητάριο του καθολικού της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος και έχει προσφερθεί ως δώρο από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ τον Κομνηνό.

Αποτελεί αντίγραφο της ψηφιδωτής εικόνας της Παναγίας της «Γοργοεπηκόου» που βρισκόντανε στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος στην Κωνσταντινούπολη, η οποία κτίστηκε από τον ίδιο αυτοκράτορα τον Αλέξιο Α΄.

Είναι από τις σπάνιες εικόνες της Παναγίας που είναι αγιογραφημένη μόνης της σε ορθία στάση δέησης.

Η εικόνα ανακαινίσθηκε και επενδύθηκε με νεότερο σφυρήλατο αργυρό κάλυμμα, υψηλής τέχνης το 1847 σε Ρωσικό εργαστήριο στην Αγ. Πετρούπολη.

Στο αργυρό κάλυμμά δεν καλύπτονται το πρόσωπο και τα χέρια της Παναγίας, και τα έξοδα για την κατασκευή αυτή του αργυρού καλύμματος τα προσέφερε μιας αρχόντισσας από την Κωνσταντινούπολη, στην οποία παρουσιάστηκε στον ύπνο της η Παναγία και της το ζήτησε.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.