Την μεγάλη θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου πανηγυρίζει το Άγιον Όρος με επίκεντρο την Ι.Μονή Χιλανδαρίου. Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και σύμφωνα με την αγιορειτική τάξη τελέστηκε και φέτος, η καθιερωμένη αγρυπνία.

Η αγρυπνία ξεκίνησε με τον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Διοκλείας κ. Μεθοδίου, βοηθού Επισκόπου του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλοχίου από το Πατριαρχείο της Σερβίας, ο οποίος προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας , ενώ συλλειτούργησαν μαζί του ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, αγιορείτες ιερομόναχοι εκπρόσωποι των σεβασμίων ιερών μονών.

Τα αναλόγια λάμπρυναν με τις καλλικέλαδες φωνές τους , δεξιά ο π. Δαμασκηνός Νεοσκητιώτης από το κελλί των Αγίων Αναργύρων και αριστερά πατέρες από το κελλί του Μπουραζέρι.

Ακολούθησε η εορταστική τράπεζα, όπου οι δύο Καθηγούμενοι, Βατοπαιδίου και Χιλανδαρίου, αντάλλαξαν ευχές και τόνισαν το νόημα της εορτής καθώς και τις διαχρονικές σχέσεις των δύο μοναστηριών. Στην πανήγυρη παρευρέθηκαν ο πολιτικός υποδιοικητής του Αγίου Όρους, κελλιώτες μοναχοί και ευλαβείς προσκυνητές Έλληνες και Σέρβοι.

Ας σημειωθεί ότι φέτος η Μονή Χιλανδαρίου τιμά και μεγαλύνει τον Κτήτορά της, τον Αγιορείτη Άγιο Σάββα τον Χιλανδαρινό καθώς συμπληρώνονται 800 έτη από την χειροτονία του ως πρώτου Αρχιεπισκόπου της εκκλησίας της Σερβίας (1219-2019)». Η Πανήγυρις θα συνεχιστεί με το καθιερωμένο κτητορικό μνημόσυνο.

orthodoxia news agency

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.