ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ: Τον δικό της Γολγοθά θα συνεχίσει να ανεβαίνει επ αόριστον, όπως όλα δείχνουν η ιστορική Ιερά Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους μετά τη σημερινή απόφαση του Εφετείου για αναβολή της δίκης των μοναχών που κατηγορούνται για επεισόδια.

Παρατείνεται το μαρτύριο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους μιας και, όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να εξευρεθεί λύση στο προσεχές μέλλον.

Την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 επρόκειτο να εκδικαστεί στο Εφετείο Θεσσαλονίκης η πολύκροτη υπόθεση, που αφορά στα επεισόδια που ξέσπασαν το 2013 στις Καρυές του Αγίου Όρους μεταξύ μοναχών της παλαιάς και της νέας αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου. Την ίδια ώρα εκατοντάδες πιστοί βρίσκονται στα “κάγκελα”, για να υπερασπιστούν τους ζηλωτές μοναχούς.

Η ένταση δημιουργήθηκε το 2013, όταν μοναχοί της νέας αδελφότητας επιχείρησαν να εισέλθουν στο κονάκι της Μονής, στην αθωνική πρωτεύουσα, στο οποίο εγκαταβιούν μοναχοί, οι οποίοι “ταμπουρώθηκαν” μέσα στο κονάκι.

Τότε ένας μοναχός κατηγορήθηκε και για ρίψη αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού.

Τον Ιανουάριο του 2017 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον μοναχό που έριξε το στουπί και, κατά πλειοψηφία 5-2, τον ηγούμενο Μεθόδιο, επιβάλλοντας 20ετείς καθείρξεις, χωρίς αναστολή, καθώς κρίθηκαν ένοχοι ως φυσικός και ως ηθικός αυτουργός, αντίστοιχα για το επεισόδιο με τη ρίψη της αυτοσχέδιας μολότοφ. Η έφεση δεν είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής τους.

Η δίκη δεν περατώθηκε ούτε αυτή τη φορά, η αδελφότητα έλαβε αναβολή επ αόριστον (θα χε ενδιαφέρον να κοινοποιηθεί το σκεπτικό βάσει του οποίου ελήφθη αυτή η απόφαση.

Το ζήτημα που αφορά όλους μας είναι το ουσιώδες. Παρατείνεται το τεράστιο πρόβλημα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, το οποίο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις ακόμη και στον διεθνή Τύπο, με αποτέλεσμα να απαξιώνεται πλήρως η Ιστορική Ιερά Μονή και να μην μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.

Η αναβολή επ αόριστον έρχεται σε μια συγκυρία όπου υπήρξαν βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης που κυριαρχεί στην Ιερά Μονή, η οποία δρα αποτρεπτικά για τους προσκυνητές στο να προσέλθουν υποβαθμίζοντας έτσι την ιστορία και τη σημασία της Ιερού Ησυχαστηρίου του Άθωνα.

Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο πως σε παλαιότερη συνέντευξη του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE  

είχαν δει το φως το δημοσιότητας για πρώτη φορά τα μαρτύρια που περνά καθημερινά η κανονική αδελφότητα, με παρακολουθήσεις, τραμπουκισμούς και πολλά άλλα έκτροπα.

Διαβάστε τη συνέντευξη – βόμβα στο άρθρο  Μας παρακολουθούν μέσα στο Άγιο Όρος-Συνέντευξη βόμβα στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE του Καθηγουμένου της Μονής Εσφιγμένου, Αρχιμανδρίτη 

 

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.