Οι απανωτές σεισμικές δονήσεις που ταρακουνούν εδώ και δύο μήνες το Άγιον Όρος και παραλιακές περιοχές του δήμου Αριστοτέλη στη Χαλκιδική κινητοποιούν τις αρχές.

Κάτοικοι, παραθεριστές και τουρίστες είναι ανάστατοι, καθώς οι σεισμοί σημειώνονται σε τακτική βάση, ενώ γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί και μάλιστα τρεις από αυτούς είχαν το τελευταίο διάστημα μέγεθος πάνω από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ – ο τελευταίος 4,3 Ρίχτερ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Ευρεία σύσκεψη για το θέμα πραγματοποιείται αύριο, Τετάρτη (28/8), στο κτήριο της αντιπεριφέρειας Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο, με τη συμμετοχή και του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητή Γεωλογίας, Ευθύμη Λέκκα. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί αυτοδιοικητικοί και στελέχη της αντιπεριφέρειας Χαλκιδικής και παρότι διαμηνύεται πως πρόκειται για μια τακτική συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, είναι βέβαιο πως η συνεχής σεισμική ακολουθία, επιτάχυνε τις διαδικασίες σύγκλισής της.
Με δήλωσή του στη Voria.gr ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι η σύσκεψη αυτή αποτελεί μία «τυπική διαδικασία», η οποία συμπίπτει με την παρουσία του στη Βόρεια Ελλάδα. Σημείωσε ωστόσο ότι «φυσικά θα συζητηθούν και ζητήματα τα οποία θα αφορούν στην πρόσφατη σεισμική ακολουθία».

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν προσεχτικά το φαινόμενο και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για σμηνοσειρά, εκείνο ωστόσο που τους προβληματίζει είναι πως η συχνότητα και το μέγεθος των σεισμών δεν μειώνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα στις δυτικές ακτές του Αγίου Όρους, ωστόσο τις τελευταίες μέρες επανεκτιμήθηκε το μήκος του. Αρχικά γινόταν αναφορές για ένα ρήγμα μήκους 4-5 χιλιομέτρων, ωστόσο η μελέτη της περιοχής, των σεισμών και μια σειρά άλλων δεδομένων, οδηγούν στο συμπέρασμα πως το ρήγμα είναι μεγαλύτερο και κοντά στα 10 χιλιόμετρα κι αυτό είναι φυσικό να προβληματίζει τους ειδικούς.

Το ρήγμα αυτό βρίσκεται στις δυτικές ακτές της Αθωνικής Πολιτείας στη διαδρομή από την Ουρανούπολη στη Δάφνη, στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Σκήτης της Θηβαΐδος ή Γουγουνοσκήτη (κεντρική φωτογραφία). Στην περιοχή υπάρχουν τα ερείπια της παλαιάς και κραταιάς Σκήτης, η οποία στο παρελθόν και μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα είχε 82 Καλύβες και πάνω από 300 μοναχούς, ενώ ανήκει στην παρακείμενη Μονή του Αγίου Παντελήμονα (Ρωσικό).

Οι σεισμοί γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές, καθώς και σε μοναστήρια, σκήτες και κελλιά κατά μήκος της θαλάσσιας διαδρομής προς το λιμάνι της Δάφνης. Ανάστατοι είναι κάτοικοι και τουρίστες σε Ουρανούπολη, Ιερισσό, Νέα Ρόδα και άλλες περιοχές του δήμου Αριστοτέλη.

Μιλώντας στη Voria.gr ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, τόνισε πως «τέτοιες συσκέψεις είναι χρήσιμο να γίνονται, τώρα όμως έχουμε και έναν επιπλέον λόγο», αναφερόμενος στις σεισμικές δονήσεις, οι οποίες αναστατώνουν τους τελευταίους μήνες την περιοχή και προκαλούν προβληματισμό.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Βαλιάνο,πέρα από τα τυπικά ζητήματα της καθημερινότητας τα οποία θα συζητηθούν, «θα εξετάσουμε το επίπεδο ετοιμότητας -δήμων και περιφέρειας- για τις περιπτώσεις σεισμού, αλλά και τους χώρους διαφυγής και συγκέντρωσης κατοίκων σε τέτοια ενδεχόμενα».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.